Helemaal nieuw voor 2012: de Vanish-R van Scott.
Goed te zien op televisie in een wit/groene ‘setting’. De mannen van Greenedge rijden er mee – -en dus ook de winnaar van de Primavera, Gerrans! En jij ook? Dat kan: de helm is gewoon te koop in de winkel. Weliswaar niet in de Greenedge kleuren, wel in vier kleur varianten: wit, zwart/wit, wit/rood en wit/paars –en deze laatste is de damesuitvoering van de ‘R’. Er is trouwens ook een gewone Vanish, maar deze wordt met vizier geleverd en is vooral voor mountainbike gebruik bedoeld. De Vanish is ook 20 gram zwaarder.

De Vanish-R is de opvolger van de Fuga. Had de Fuga nog 27 luchtgaten, de Vanish-R heeft er 24: maar dan wel hele grote. En het gewicht is naar beneden gegaan: 210 gram voor een ‘M’ in plaats van de 320 gram van de Fuga. En was de Fuga er in twee maten, de Vanish is er in drie. Overeenkomsten: de bouw rond een In-mould constructie, de in de helm verwerkte ‘straps’  en een ‘Micro Rotary Adjustment System’ (er zit achterop een draaiknop met vijftien standen om de helm goed aan te laten sluiten). Binnenin zitten verwisselbare ‘pads’.

Wat is anders?
Daarvoor zou je de helm open moeten snijden: er is een ander gebruik van het EPS foam. Er zijn twee soorten gebruikt en daarbij is de ‘hardste’ soort daar geplaatst waar je het het meest nodig hebt bij een ‘impact’. Scott noemt dit ‘Conehead technology’. Leuk, maar beter is het om er voor te zorgen dat je het niet nodig hebt.

Wat zie je en wat voel je?
In ieder geval twee keer vrij groot de naam ‘Scott’. En de helm oogt niet super-slank, eerder iets ‘vierkant’. Hij lijkt op de eerste modellen van Lazer en zeker ook op de typische Specialized helm, de Prevail. En wat voel je? De Vanish sluit heerlijk aan, ‘maar’ zit ook behoorlijk hoog op je hoofd.
We schrijven ‘maar’, omdat dit ook een kwestie van smaak is. Het mooie is dat er volop ruimte voor brillenpootjes is en een helmmuts of petje past ook prima. Het nadeel is dat de helm behoorlijk groot oogt. Voordeel van de Vanish-R is dat de helm gewoon lekker licht is. Echt, je voelt de helm bijna niet. Ventilatie? Dat kunnen we niet 1, 2, 3 beoordelen, omdat we er vooral in nat en fris voorjaar mee hebben gereden. Maar de ‘gaten’ zijn zo groot en er is zoveel ruimte tussen helm en hoofd dat dit volgens ons goed zit.

Voor wie?
Niet alleen voor Scott-rijders. Om maar meteen de ‘link’ met Specialized te maken: velen dragen ook de Prevail terwijl ze geen Specialized rijden. Dat kun je ook prima deze Vanish-R inzetten! En de prijs van € 129,- is ook een ‘knappe’ prijs. Een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de duurdere modellen van Giro en de al vernoemde Specialized. Dus zeker een aanrader!

www.scott-sports.com