Als je weekendje breda intypt bij google krijg je verwijzingen naar sites als hotels.nl, weekendjeweg.nl  en weekendplanner.nl. Leuk, gezellig, lekker relaxed. En zo. Maar hoe je ook zoekt: je wordt niet zo snel verwezen naar de rand van de stad, naar de wielerbaan van wv Breda. Terwijl je daar als fietser je afgelopen twee dagen volkomen kon uitleven. Want op en rond het parcours kon je twee dagen crossen. Zaterdag de regio kampioenschappen en zondag een cross van de WBVC. Breda heeft een permanent ‘winter’ parcours, inclusief een echte ‘cross’ brug, de zogenaamde wim de vos brug, vernoemd naar de schenker, ex-cyclocrosser Wim de Vos.

En het is echt een steil ‘kreng’, als je er zo vlak voor staat. Maar dat is niet het enige: heuveltjes, grasstroken, een ware zandbak, een strook met balkjes. Kortom: gewoon alles wat je als crosser wilt meemaken. Tel daarbij de buien die dit weekend veelvuldig over Brabant trokken en je hebt een modderbad-over-twee-dagen. Nee, geen wellness behandeling, maar gewoon, vette ondergrond, gras en geel zand.

Het poetsen nam dan ook meer tijd in beslag als het crossen zelf. En enige organisatie is dan wel gewenst: extra handdoeken, een grote pastic tas om het vuile spul in te doen en een droge doek om je fiets te poetsen. Afspuiten kon op de parkeerplaats en douchen kon in de kleedkamer. Koffie? In de kantine. De club had het goed voor elkaar, hoewel de zondag nog enigszins ontsierd werd door een ouderwetse kloppartij tussen twee concurrenten. Niet op de fiets ‘zoals het hoort’, maar in de gang. En verder? O ja: regen, heel veel regen. En modder. Heerlijk weekend gehad. En dat vonden anderen -waarschijnlijk- ook: toch circa 400 man (M/V) in totaal modderden lekker aan.

www.wbvc.nl en www.bredaknooppunt.nl