De Belg reed twee jaar met de Brit voor het Franse Cofidis. Samen wonnen ze in 2007 de Duo Normand, een koppeltijdrit in Frankrijk. ”Ik kan nu stoere verhalen ophangen, maar de laatste 25 kilometer ben ik niet uit zijn wiel geweest.”

Elijzen is momenteel als ploegleider van Lotto-Belisol actief in de Ronde van Polen. Van het oppermachtige optreden van zijn voormalig ploeggenoot in de eerste lange tijdrit van de Tour miste hij de beelden. ”Ik had nooit verwacht dat hij de Tour kon winnen, maar het ziet er nu wel naar uit. Superleuk, ik gun het hem van harte.”

“In de tijd dat we samen reden, was hij eigenlijk alleen geïnteresseerd in tijdritten en baanwielrennen. Vooral dat laatste was zijn ding, hij had toen al wereld- en olympische titels op zak.”

Britse humor

Als Elijzen terugdenkt aan de twee jaar die ze samen bij Cofidis reden, volgen de anekdotes elkaar op. ”Nog beter dan tijdrijden kon Brad mensen imiteren. Hij had twee minuten nodig om iemands stem of loopje onder de knie te krijgen. De teambesprekingen in de bus deed hij dan nog even na, gewoon waar de ploegleiders bij waren. Het is een aparte vogel.”

Ook in koers was de droge Britse humor van de huidige geletruidrager niet van de lucht. ”In de Eneco Tour circuleerde op een gegeven moment het gerucht dat er een lijst van de UCI was met veertig namen van verdachte renners. Wiggins liet zich zakken naar de ploegleiderswagen, vroeg om een vel papier en keerde daarmee zwaaiend en roepend dat hij de lijst had terug in het peloton.”

“Hij spreekt ook een beetje Nederlands. Dan riep hij door de oortjes op zijn Vlaams: ‘het is vandaag voor de sterke mannen’. Hij is de man van de droge humor. Een beetje zwartgallig ook, soms.”

Bakkebaarden

Zijn ‘looks’ – met de riante bakkebaarden – vallen ook op. Elijzen: ”Ook toen al had Bradley apart haar. We vonden hem altijd op de zanger van Oasis lijken. Hij is een flamboyante verschijning, maar niet op een arrogante manier.”

“Van overmatig drankgebruik heb ik nooit iets gemerkt. Iedere renner houdt wel van een biertje, maar hij schijnt wel een moeilijke periode te hebben gehad.”

Buiten dat alles noemt Elijzen, winnaar van de proloog in de Eneco Tour van 2007, Wiggins toch vooral een gedreven sportman, iemand die zich enorm kan focussen. ”En dus degene aan wie ik de helft van mijn erelijst te danken heb. En die zege in de Duo Normand was voor driekwart zijn verdienste.”

© ANP/NUsport