Marcel Wintels, de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie KNWU, spreekt in een reactie op de presentatie van het rapport ‘Meedoen of Stoppen’, over het dopingbruik in het Nederlandse wielrennen, van een ‘eerlijk, realistisch en pijnlijk’ rapport.

Door Nando Boers

Wintels betitelt de cultuurverandering als ‘broos’.

Wintels (“de wielersport heeft grote schade geleden”) liet in Den Haag weten dat de KNWU de aanbevelingen van de commissie-Sorgdrager zal overnemen.

De commissie is in december 2012 ingesteld om onderzoek te doen naar de dopingcultuur in Nederland, dit naar aanleiding van de ontmaskering in oktober 2012 van Lance Armstrong door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

De commissie-Sorgdrager pleit voor een gedragsverandering bij jonge wielrenners, voor verbetering van de organisatiestructuur bij de profploegen en voor verbetering van het anti-dopingbeleid.

De overkoepelende wielerbond zal een werkgroep instellen onder de voorlopige naam ‘Naar een schonere wielersport’ die tot ‘concrete acties’ zal moeten gaan leiden. Wintels: “Wat we hier in Nederland doen is een kleine bijdrage in een internationale en grote sport.”

© NUsport/Nando Boers