Door Anne Joldersma

De renner die in 1987 de Tour, de Giro en de wegwedstrijd op het WK op zijn naam schreef ergert zich aan het feit dat elke zomer de zaak rond Armstrong weer wordt opgerakeld. “Elk jaar is het rond deze tijd weer raak”, zegt Roche in het magazine van NUsport.

“Zodra de Tour begint gaan we het over de zaak-Armstrong hebben. Onnodig. Wat hij allemaal heeft gepresteerd, met of zonder dope, maakt hem een groot atleet. Dan moet je op een gegeven moment ook zeggen: laten we het vergeten en vooruit gaan kijken.”

Volgens Roche doet het doorsluimeren van de affaire rond de zevenvoudig Tourwinnaar de wielersport meer kwaad dan goed.

“Het is niet eerlijk voor de sport en zijn volgers”, aldus de Ier. “Wielrennen is de laatste tien jaar ongelooflijk ver gekomen in de strijd tegen doping. Alleen dat biologische paspoort al. Een geweldige ontwikkeling.”

“Maar dat zien de mensen niet als je telkens maar weer zaken uit het verleden oprakelt. Dan denkt iedereen: daar gaan we weer… Terwijl er zoveel gedaan wordt om de sport eerlijker te maken.”

Streep

Roche zegt te doen te hebben met Armstrong. “Het is niet zo dat ik zijn kant kies, ik vind het gewoon nergens op slaan dat dit maar door blijft gaan. Er moet hier gewoon een streep onder worden gezet.”

“En wat wil je ermee bereiken? Stel dat ook uit dit onderzoek blijkt dat hij niets gedaan heeft. Geloof jij die uitkomst dan? Waarom blijf je er dan mee doorgaan?”

NUsport reed in de Tour een dag lang mee in de auto van Stephen Roche. In het magazine van deze week staat een uitgebreid interview met de Ier die daarin naast Lance Armstrong onder meer stilstaat bij zijn zoon Nicolas Roche en zijn neefje Daniel Martin, die allebei in de Tour actief zijn.

Verder bespreekt hij de oortjes in het peloton, zijn eigen jubileum en het effect van rennersvrouwen in de koers. Het magazine ligt sinds dinsdag in de winkels en is zowel via de website als voor op de iPad te bestellen. 

© NUsport/Anne Joldersma