Dus jij denkt dat je kunt mountainbiken? Nou, dan weten wij wel een leuke uitdaging voor je. Tegen de Belgische grens ligt de meest uitdagende MTB-route van ons land en die is sinds kort nóg een stukje uitdagender.

Laat je niet misleiden door de lengte, de 5,2 kilometer die het Dak van Netersel lang is ligt bezaaid met zoveel features dat je geen moment de mogelijkheid hebt om op adem te komen. Geen flowtrail door fraaie natuur, maar draaien, keren, springen, klimmen en ploeteren op een piepklein stukje Brabant. Dit is een route voor de gevorderde mountainbiker, die niet bang wordt van rockgardens, wallrides en flinke drops. ‘Geen route voor boswielrenners’ zoals iemand op mtbroutes.nl opmerkt.

Zelf val ik absoluut onder die laatste categorie en de uitnodiging van collega Rob om echt te leren MTB’en op Netersel stond al even. Hij is actief lid bij wielervereniging het Snelle Wiel en is als vrijwilliger regelmatig aan het helpen bij bouw en onderhoud van de route. Dat afgelopen vrijdag een tweetal nieuwe features feestelijk werden geopend was dan ook een mooie aanleiding om af te zakken naar het gezellige Zuiden. Dat er ook nog fietsen van Trek, Cube en Superior getest kunnen worden is een mooie bijkomstigheid.

Chicken run

Vooral de nieuwe Cube Rockslab (foto bovenaan dit artikel) is even spectaculair als angstaanjagend. Een betonnen ‘rotswand’ van een meter of zes hoog, stijl naar beneden. ‘Gewoon laten rollen’ lacht Rob met enig gevoel voor understatement, maar dit is voor de deze boswielrenner toch net een (flinke) stap te ver en ik kies voor de chicken run.

De eveneens nieuwe Trek North Shore gaat me beter af. Het is een prachtig gemaakte houten constructie met kombochten en een paar pump hobbels. Nog steeds niet heel vergevingsgezind, maar toch een stuk minder spannend dan die rockslab. En goed om heel even stil te staan bij de gigantische hoeveelheid werk die vrijwilligers in de aanleg van zulke features stoppen waar je in luttele seconden overheen fietst.

Lopen en leren

Samen met Rob fiets ik ook de rest van de route. Nou ja, fietsen… Regelmatig moet ik afstappen. Omdat ik niet alle korte, maar zeer steile en met gladde boomwortels bezaaide klimmetjes op kom of omdat mijn hoofd en benen simpelweg ‘nee’ zeggen als een moeilijke route over natte rotsblokken opdoemt. Waar ik me in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug helemaal in mijn element voel, daar zweet ik hier peentjes en zie ik  overal potentiële stenen waarop je een sleutelbeentje of pols kunt breken. Mijn blik in onderstaande foto spreekt boekdelen…

Toch krijg ik er aan het einde -let wel, we hebben het nog steeds over een paar luttele kilometers- iets meer plezier in. Geholpen door de goede adviezen van Rob en het swappen van mijn eigen hardtail voor een fijne fully van Superior gaat het steeds iets beter en lukt er meer. Zelden heb ik zoveel geleerd per gefietste kilometer en dat met dank aan een enthousiaste groep vrijwilligers die hier met liefde en hard werken een fantastische route uit de grond hebben gestampt.

Meer informatie en het laatste nieuws over het Dak van Netersel vind je op hun Facebook-pagina.