Ga er maar aanstaan: 8.848 meter virtueel bergop rijden in Zwift! En als je dan toch bezig bent doe dan maar gelijk een poging om het wereldrecord Virtual Everesting naar je toe te trekken. Michiel Minnaert, tweevoudig winnaar van La Marmotte en Trois Ballons én vriend-van-de-show, deed het afgelopen zaterdag in Gent. CycloWorld nam contact met hem op.

In de speciaal voor de poging gebouwde en met Wahoo Kickr uitgeruste paincave bij sponsor Bataia reed de Granfondo-specialist van de Bataia Brigade (Bataia-Bavet-Storex) naar een nieuwe wereldrecordtijd van 5 uur 50 minuten en 51 seconden.

57 keer Radio Tower

In de weken voorafgaand aan de poging volgde CycloWorld Michiel in zijn voorbereidingen. Want een geslaagde gooi doen naar het wereldrecord doe je niet zonder de juiste voorbereiding. Naast een ijzeren geest en conditioneel in orde zijn is de selectie van de juiste klim vereist. Michiel koos voor de Radio Tower (1,1 km, 13,7% gemiddeld). Michiel: “Radio Tower is het segment binnen Zwift waarbij je het snelste het meeste hoogtemeters maakt. Wel 57 keer omhoog, maar je bent binnen 140 km klaar.”

Vervolgens was het vooral testen en uitproberen tijdens de training, zoeken naar de juiste hartslag en vermogens en op basis daarvan pacen. Het is dan vooral de kunst om het verval in de klimtijd zo minimaal mogelijk te houden. De pacingstrategie was om de beklimming van 1,1 km, bij een hartslag van 180 (anaerobe drempel), steeds in circa 4:50 min op te rijden. Hierbij kon er voldoende marge in tijd worden opgebouwd om op het einde de vermoeidheid en eventueel verval in tijd op te vangen. De verzorging is ook een onderdeel waar vooraf goed over nagedacht dient te worden.

Michiel: “De recuperatietijd bij de Radio Tower is zo kort dat eten en drinken vaak moeilijk is. De eerste 4 uur heb je daar relatief weinig last van, maar plots komt die klop er toch. Dan weet je dat het heel lastig zal worden. Dus zaak om dat moment voor te zijn.”

De voorbereiding van Michiel ging trouwens zeker niet vlekkeloos. Een dubbele ribbreuk, een coronabesmetting eind januari en dan nog een buikgriep tijdens het weekend van Strade Bianche begin maart zorgden voor een serieuze aanslag op de conditie van Michiel.

Door de nasleep van de buikgriep zag ik het tot een week geleden allemaal niet echt goed komen. Gelukkig voelde mijn lichaam de laatste dagen weer heel wat fitter aan. En mentaal was ik er wel klaar voor

I love it when a plan comes together

The A-team’s Hannibal zei het altijd al en Michiel bracht het zaterdag in de praktijk. Een goed doordacht plan succesvol tot uitvoering brengen. De bedachte strategie werkte perfect. De eerste 40 beklimmingen gingen volgens plan: binnen de pacingtijd en in de voorziene hartslagzone. Na dik 4 uur trad de vermoeidheid langzaam in.

Michiel: “Het moeilijkste moment was duidelijk de laatste beklimmingen. De laatste 800 hoogtemeters waren de lastigste. Je beseft dat je waarschijnlijk je streeftijd gaat halen, maar ondanks dat je lichaam niet echt meer kan moet je toch nog blijven duwen om het binnen te halen. Na een dikke 6.000 hm was ik er van overtuigd dat ik het ging halen. Alhoewel het laatste deel echt wel nog serieus doorwoog en het verval zeer groot begon te worden.”

Die laatste 17 beklimmingen gingen dan ook in een lager tempo. Maar nog steeds in een meer dan straf tempo van rond de 5:30 min (check hier de Strava file). Ondanks dat de spanning het laatste uur toeneemt trapt Michiel gestaag door en na dik 5 uur en 50 minuten kan, onder de goedkeurende blikken van partner Deborah en dochter Marie, de kurk van de champagne: we hebben een nieuwe wereldrecordhouder Virtual Everesting: Michiel Minnaert!

Factsheet

  • 57 x Radio Tower / 8.848 hoogtemeters / 62,13 klimkilometers
  • Totaal 135,68 km en 8.962 hm
  • Klimtijd: 4:41 min – 5:54min
  • 41x sneller dan 5 minuten
  • Normalized Power: 254W = 4,9 W/kg (bij een gewicht van Michiel van 51,5 kg)
  • Gemiddeld gereden verzet: 36 x 28 – 32 met een cadans van 70 omwentelingen
  • Details en analyse op Strava
  • Specificaties van Radio Tower via Veloviewer

Volgende afspraak?

Als het aan Michiel ligt blijft het niet bij alleen het virtuele Everesting wereldrecord. Hij heeft stoute plannen om op het einde van het voorjaar een poging te doen om het Belgische record aan te vallen. Locatie en exacte klim nog te bepalen, maar zeer waarschijnlijk ergens in de Ardennen. Niet die in zijn geboortestreek, maar aan de Waalse kant. CycloWorld is er uiteraard bij en zal verslag doen.

Zelf de Everest op?

Cycloworld vroeg Michiel nog enkele tips mocht jij een (virtual) Everesting poging willen ondernemen.

Michiel: “Probeer vooraf eens te kijken hoe snel je kan op de helft, zonder verval. Daarna kan je gaan rekenen waar je gaat uitkomen. Blijf daarnaast volhouden, die berg rijd je altijd wel naar boven, alleen doe je het op het einde wat trager en voelt het allemaal veel zwaarder aan. Maar het einde komt er ooit! Probeer dus mentaal nooit te denken aan opgeven. Zorg er voor dat je van te voren alles goed hebt uitgezocht en ingesteld. Ik had de beschikking over een door Wahoo ter beschikking gestelde Kickr en daarnaast de vermogensmeter van 4iii op mijn fiets, zodat de files die naar Everesting.cc dient gestuurd te worden goed was vastgelegd.”

Wil jij alles weten over (virtual) Everesting duik dan eens rustig in de regels via de website van Everesting.cc. Daarnaast heeft Zwift ook alles netjes op een rijtje gezet mocht je de virtuele Everest willen bedwingen.