HOOFDDORP – Het wereldantidopingagentschap WADA wil de commissie die is ingesteld door de UCI om het vermeende falen van de wielerunie in de affaire-Armstrong niet zomaar haar gang laten gaan. 

“De advocaten die de commissie vertegenwoordigen hebben onlangs ingestemd met een ontmoeting om te praten over mogelijke betrokkenheid van het WADA”, meldt John Fahey, de preses van het wereldantidopingagentschap, aan Cyclingnews.

De commissie zal onderzoeken of enkele aantijgingen aan het adres van de UCI in de nasleep van het vernietigende USADA-rapport over de dopingpraktijken van Lance Armstrong kloppen. De wielerunie zou er niet alles aan hebben gedaan om de Texaan te ontmaskeren.

“We hebben zorgen over de opdracht die de commissie heeft gekregen”, zegt Fahey. “Als die zorgen niet kunnen worden weggenomen, dan gaan we serieus nadenken of we niet deel uit moeten gaan maken van de commissie.”

CAS

Sir Philip Otton, een oud-rechter, zal als voorzitter fungeren van de commissie. Tanni Grey-Thompson, een voormalig Paralympiër en momenteel Brits parlementariër, en advocaat Malcolm Holmes zullen Otton assisteren.

Zij zijn aangewezen door het internationaal sporttribunaal CAS.

Het is de bedoeling dat er tussen 9 en 26 april hoorzittingen plaatsvinden in Londen. Begin juni volgt het eindrapport.

© NUsport