Een blog over de zin en onzin van een groot doel: zes keer de Alpe d’Huez op.

Hoe moet je nou eigenlijk trainen voor je fietsdoel? En waarom maak je welke keuze? Is het belangrijkste dat je kilometers maakt of kan je met krachttraining en een slim schema het onderste uit de kan halen? Voor de Alpe d’HuZes train ik sinds medio oktober met een schema. Nagenoeg 76 trainingseenheden staan gelogd op Strava. Vandaag wil ik hier graag met jullie induiken en vertellen over waarom ik dat doe en wat de voor (en natuurlijk nadelen) zijn. Want, eerlijk is eerlijk, ik vind het alles behalve easy…

Moeilijk, moeilijk
Ik heb het zwaar de laatste tijd. Werk, moeder zijn en fietsen volgens een strak schema met 5 trainingen per week eist iets meer zijn tol dan verwacht. ‘Zeur toch niet’ hoor ik je denken, je hebt er zelf voor gekozen om de Alpe d’HuZes te doen. Waar. Ik vind het ook echt een tof doel. Maar ik begon steeds vaker trainingen over te slaan en ik voelde me opgejaagd en kreeg een gevoel van ‘het niet redden’. Afvallen lukte al helemaal niet en mijn trainingsmaatje ging juist wel als een trein, dus er kwamen ook nog eens complexen bij met enorme frustratie tot gevolg. Door alle stress fietste ik er ook echt niet beter op.

Door alle stress fietste ik er ook echt niet beter op…

Uiteindelijk heb ik met mijn coach besproken om even twee weken pauze te nemen van het schema en alleen maar te trainen wanneer ik zelf tijd en zin had. Dat lukte grappig genoeg vrij goed, ik trainde nog best veel. Ik was bijvoorbeeld in Duitsland bij mijn ouders en maakte een mooie klimtocht met 1000 hoogtemeters. Dat vond ik heerlijk en het was ook nog eens een nuttige training, terwijl dat niet in het plan stond. Nu heb ik gek genoeg weer zin ook er vol tegenaan te gaan, en kijk ik weer uit naar de structuur van het schema. Best gek is dat eigenlijk.

Kilometers maken

Toen ik had besloten om 2017 deel te nemen aan The Ride, begon ik in November 2016 te trainen. Toen werkte ik vooral thuis. Ik trainde in de winter bijna dagelijks op Zwift, en ging later veel buiten fietsen met een vriendin uit Leiden. Mijn beleid was toen: vooral kilometers maken en er veel lol bij hebben. Ik motiveerde mezelf om zo nu en dan twee lange ritten in een weekend te maken en op het laatst maakte ik met vrienden ritten van 180 km. Af en toe ging ik trainen in Duitsland of op ander plekken met heuvels en klimmetjes, met als toppunt een trainingsweekend in de Franse Cevennen met 2 beklimmingen van de Ventoux als afsluiter. Ik moet zeggen, deze strategie heeft voor mij toen best aardig uitgepakt, ik reed The Ride op mijn eigen tempo, maar wel zonder problemen uit.

Trainingsschema
Nu werk ik inmiddels fulltime op een kantoor en dacht, ik gooi het eens over een andere boeg: trainen met een schema. Mijn vriendin Anna zag daar gelukkig ook wel wat in (zij had al eerder met schema’s getraind, o.a. voor de Marmotte). Samen met mijn zwager Marco, die wielrencoach is, stelden wij een schema op dat ons tot juni helemaal klaar zou stomen voor de Alpe d’HuZes. We begonnen met een MAP (Maximal Aerobic Power) test en na 2.5 maanden herhaalden we deze. Zo kan onze coach precies de vooruitgang bepalen. En uiteraard zijn er legio’s mensen die met een professionele coach of gedetailleerd schema trainen.

Een stok achter de deur is goed, maar het moet geen ‘moetje’ worden

Ik ben er zelf nog niet over uit wat voor mij werkelijk beter is. Een ‘stok achter de deur’ is zeker cool, maar het moet ook geen ‘moetje’ en stress-verhaal gaan worden! Voor mij persoonlijk is denk ik een flexibel schema het beste. Dat je wel onderdelen definieert, maar je week vrij kunt indelen. Maar ik ben zeker dat dit voor iedereen anders zit.

Voor- en nadelen trainingsschema
Ik heb de 5 voor- en nadelen van trainen met een schema op een rij gezet. Maar ik ben natuurlijk heel erg benieuwd hoe het voor jullie is! Stuur mij daarom ook vooral je bevindingen.

Voordelen

  • Je weet precies wat je wanneer moet doen

  • Ideaal voor mensen met smoesjes

  • Je hebt duidelijke toetsmomenten (testen)

  • Je schema is exact afgestemd op jouw niveau, doelstelling en trainingsritme

  • Je krijgt een goede combinatie kracht en duurtraining

Nadelen

  • Je bent weinig flexibel bijvoorbeeld met zakenreisen of familiedingen

  • Soms heb je onwijs zin in iets heel anders dan op het schema staat

  • Je krijgt een gevoel van ‘moeten’

  • Je kan je schema moeilijk combineren met sociale ritten

 

Geen Trainingsschema

Voordelen

  • Je kan je training aanpassen aan de rest van je leven

  • Je kan altijd doen waar je zin in hebt en er is dus een hoge ‘funfactor’

  • Je kan gebruik maken van vriendenritjes, toertochten, wedstrijden of juist hardlopen op een zakenreis

  • Het voelt als je eigen ding en je wordt niet geleefd door je schema

Nadelen:

  • Je doet misschien niet wat het beste zou zijn voor je doelstelling

  • Je maakt meer kans op blessures als je jezelf overtraind

  • Je kan makkelijk in een dipje raken als je even uit het ritme komt

  • Er zijn geen toetsmomenten om je vooruitgang te bepalen

  • Je hebt geen stok achter de deur om een bepaald ritme vol te houden