In vier weken tijd van Nederland naar het Bulgaarse Sofia fietsen. Ruim 3000km en dat zónder dat je enige ervaring met wielrennen hebt? Acht Delftse studenten gaan het deze zomer doen om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van een interactieve chatbot die hart- en vaatziekten moet helpen verminderen én voorkomen.  

Jasper, Elisabeth, Max, Evelien, Ysbrandt, Vivian, Ole en Elise treden in de voetsporen van Daphne Koolen, zij verloor in 2012 haar vader op veel te jonge leeftijd als gevolg van een plotselinge hartstilstand. Daphne besluit deze ingrijpende gebeurtenis om te zetten in een positieve actie en fietst in de zomer van 2014 met vier vriendinnen van Groningen naar Barcelona, om geld in te zamelen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Dit was het begin van stichting Heart to Handle. Dit jaar wordt voor de vijfde keer de missie van de familie Koolen voortgezet.

Het plan om de volgende ochtend met weinig slaap voor het eerst op de fiets te stappen was erg ambitieus

Voor het eerst op de racefiets

In vier weken 3000 kilometer fietsen, is sowieso al een flinke uitdaging. Maar voor deze groep helemaal aangezien de meeste pas in januari voor het eerst op de racefiets stapten. Elisabeth: ”Mijn eerste ervaring op een fiets met klikpedalen was niet geheel vlekkeloos. We hadden besloten om met de hele groep te fietsen op de ochtend na een Heart to Handle Lustrumdiner. Hiervoor hadden we alle oude groepen uitgenodigd om te vieren dat de stichting vijf jaar bestaat en te presenteren hoe onze groep ervoor stond. Het plan om de volgende ochtend met weinig slaap voor het eerst op de fiets te stappen was erg ambitieus. Bij het eerste stoplicht vergat ik meteen dat mijn voeten aan de pedalen vastzaten. Je valt dan (gelukkig) heel zachtjes, maar dat ziet er ook wel extra suf uit. Ik kreeg wel meteen te horen dat het een goede val was, want mijn kettingkast lag aan de bovenkant.

We hebben die dag uiteindelijk 70km gefietst. Toen ik dit vol trots aan mijn huisgenoten vertelde werd het erg pijnlijk aangezien de vervolgvraag was: En hoeveel gaan jullie ook alweer per dag deze zomer doen? Ooja, het dubbele dus.. ‘’

EHBO-training

Evelien: ”Inmiddels zit ons trainingsschema al op 180 km per week en dat bevalt super goed! Rondom Delft zijn er tal van mooie routes en je bent in no-time al bij bijvoorbeeld Hoek van Holland, om daar dan even een harinkje te scoren tussendoor. We vertrekken vaak vroeg in de ochtend en dan heb je voordat je dag normaal begonnen zou zijn al flink wat kilometers in de benen. We communiceren heel duidelijk met elkaar wanneer we gaan fietsen, zodat je eigenlijk bijna altijd samen kan gaan. Dit houdt het leuk en makkelijk om voldoende te fietsen. Hierdoor train je ook op hetzelfde niveau, wat de verschillen tussen de groep klein maakt.”

Als je nog nooit op een racefiets hebt gezeten, kan je niet inschatten hoe veel 130 km per dag fietsen is

Naast het ‘leren fietsen’ staan er ook nog andere lessen op het programma. Elisabeth: ”Van Linda Bosma hebben we een intensieve EHBO-cursus gekregen. Reanimeren, verbinden, verslikken en alle fietsongelukken zijn besproken. Met een internationaal erkend diploma op zak kunnen we met een gerust hart aan de tocht beginnen.” Jasper voegt toe: ”En Matthias Huitema, een voedingsspecialist voor sporters, heeft ons alles bijgeleerd over wat je voor- en tijdens lange duur sport moet eten. Erg leerzaam en interessant!”

Ambitieus maar realistisch doel

Evelien: ”Hoe we tegen ons doel aankeken heeft gedurende het jaar veel geschommeld. Aan het begin van het jaar hadden we eens kritisch gekeken naar het trainingsschema van de voorgaande groepen en besloten dat wij meer wilden trainen en ook verder wilden fietsen (800 km verder). Dit was een unaniem besluit, maar hoe meer we het vertelden hoe meer reacties we kregen dat het wel héél ambitieus was. Voor veel uit de groep was dit wel spannend om te horen. Als je nog nooit op een racefiets hebt gezeten kan je niet inschatten hoe veel 130 km per dag fietsen is. Inmiddels is het hele reisplan af en weten we precies hoeveel we elke dag gaan fietsen en ook hoeveel hoogtemeters. Nu hebben we er allemaal veel vertrouwen in en ook heel erg veel zin in! Wat betreft trainen zijn we goed voorbereid, het enige spannende is nog om dit meerdere weken vol te houden. Hoe dat gaat zijn, met zadelpijn en dergelijken, kunnen we van te voren niet weten.”

Het eerste officiële fietsevenement voor de groep: de Amstel Gold Race. Met in totaal 150 kilometer en 2186 hoogtemeters, door iedereen gehaald!

Levens redden

Het doel van Heart to Handle is om met deze fietstocht geld op te halen voor een interactieve chatbot. Deze chatbot stelt je vragen over veelvoorkomende, maar vaak onbekende symptomen van hart- en vaatziekten. Hiermee leert de gebruiker wanneer deze naar een arts moet gaan en wanneer niet. De chatbot kan niet alleen levens redden, maar ook onnodige ziekenhuisopnames helpen voorkomen.

Vivian: ”De chatbot maakt het straks mogelijk op een laagdrempelige manier medisch advies te krijgen. Vaak ervaren mensen het als een grote stap om naar de dokter te gaan, deze chatbot biedt een oplossing. In plaats van symptomen te Googelen, kan de chatbot je op een verantwoorde wijze iets leren.” Bovendien draagt de chatbot bij aan een belangrijke ontwikkeling in de zorg, namelijk het integreren van digitalisering. Dankzij de chatbot is medische kennis altijd voor iedereen beschikbaar.”

Heart to Handle een handje helpen?

De ontwikkeling van de chatbot kan van start gaan als het streefbedrag van 30.000 euro wordt behaald. Een donatie aan Heart to Handle betekent een directe donatie aan de chatbot. Wil jij de Delftse studenten of meer weten over dit project? Bezoek hier de website.