fiets en eten

Fietsen en eten.Twee activiteiten waar ik gek op ben. Eten is ook gewoonweg noodzakelijk. Als je lange afstanden fietst, verbruik je veel energie. Mijn fietscomputer wees eens 2.800 verbrande calorieën aan na een lange rit. Als je de energie niet op tijd aanvult, gaat het motortje langzaam uit.

Toen ik nog niet zo lang fietste, heb ik dat weleens meegemaakt. Met alleen een banaantje in mijn achterzak was ik enthousiast op de fiets gesprongen. Ik voelde me zo lekker dat ik besloot een stukje verder te fietsen. Een knor in mijn maag waarschuwde me voor een op hand zijnde hongersnood. Niet lang daarna sloeg de man met de hamer toe. Met de tanden op elkaar en een gangetje van 15 kilometer per uur heb ik de laatste 20 kilometers weten te volbrengen. Hongerklop… een betere uitdrukking bestaat er niet.

Om dergelijke scenario’s te voorkomen, staan er bij georganiseerde toertochten om de 40 à 50 kilometer zogenaamde verzorgingsposten waar je van alles kunt verorberen. Van krentenbollen, bananen, fruitrepen, sportdrank tot een simpel plastic bekertje koffie. Met veel liefde uitgedeeld door een groep vrijwilligers. En doe je niet mee aan een toertocht, dan neem je zelf wat mee in je achterzak.

Eten en fietsen, ook een gevaarlijke combi. Vooral na een lange rit schreeuwt je lijf om voedsel. In mijn geval is dat niet altijd iets gezonds. Nadat ik de Mont Ventoux had beklommen, heb ik een kaasfondue verorberd… om 3 uur ‘s middags. En het bier en de bitterballen smaken mij dubbel zo goed na een stevige fietstocht.

Als je fietst, heeft je lijf vooral koolhydraten nodig, want die leveren energie. Het heeft dus niets aan die vette bitterballen. Die zijn alleen maar goed voor je ‘lovehandles’. Wat kun je beter eten? Een paar tips van wat ikzelf geleerd heb:

  1. Eet ruim van tevoren een bord havermout, muesli of een broodje jam. Dit eten bevat veel samengestelde koolhydraten, die geleidelijk vrijgegeven worden. Handig dus voor lange ritten. Een bord pasta, aardappelen of rijst de avond ervoor helpt ook! Vermijd vet en alcohol, die hebben een negatief effect op je prestatie.
  2. Neem nog een banaan of energiereep vlak voordat je op de fiets stapt. Dit zijn eenvoudige koolhydraten die snel opgenomen worden in het bloed. Dat zorgt voor directe energie en wat vulling in je maag. Als je daarvan houdt: een kop zwarte koffie geeft ook een energie boost.
  3. Eet regelmatig tijdens het fietsen. Elk uur een klein hapje. Bijvoorbeeld een banaan, een krentenbol of energiereep. Eet in elk geval VOORDAT je honger krijgt!
  4. En heel belangrijk: vergeet niet te drinken! 1 liter voorafgaand aan je rit en drink vervolgens om de 10 minuten een paar slokken om het vocht op peil te houden. Je verliest algauw een liter vocht per uur! Bij lange ritten kun je ook beter een sportdrank drinken. Dit geeft je snel energie en zorgt voor extra koolhydraten. Zorg er in elk geval voor dat je twee volle flessen aan je frame hangt.
  5. Na het fietsen moet je koolhydraten blijven eten, want die zijn ook goed voor je herstel. Ook hier dus weer rijst, pasta of brood. En vergeet ook hier niet te drinken. Het vult niet alleen het verloren vocht aan, maar helpt ook bij het opnemen van koolhydraten.

 

En ach, je mag na het fietsen best eens op het terras neerstrijken voor een welverdiend biertje en een paar bitterballen. Veel fietsplezier!