Voor de rubriek ‘Mijn fiets & ik’ kunnen Pedala fans persoonlijke fietsverhalen insturen. Deze week het verhaal van Anna. Haar passie voor het wielrennen had flink wat ups & downs, mede door de heersende ‘mannencultuur’. 

Wielrennen is een mannensport. Dat stond voor mij vast, maar het kon me niets schelen. Als tienjarige meid stapte ik op het kleinste volwassenen racefietsje dat mijn vader kon vinden. Ik reed rond met een wapperend heren shirt, een simpele trainingsbroek en een tweedehands leren helmpje op mijn hoofd. Een levenslange passie was geboren. Ik stond aan het begin van een fiets carrière vol ups en downs.

Bij de jeugd werd ik als één van de weinige meiden snel opgenomen in de grote fietsfamilie in het noorden van het land. Gescheiden douchen was vaak geen optie, maar daar maakte nooit iemand een probleem van. In de koers ging het er soms hard aan toe. Daarbuiten waren we allemaal dikke maatjes.

Toen ik de leeftijd bereikte dat ik niet meer met jongens kon / mocht koersen, werd het meteen een stuk minder gezellig. Het aantal wedstrijden werd kleiner, het niveau werd hoger en de spoeling dunner. Al snel werd duidelijk dat je echt helemaal voor je sport moest leven om mee te kunnen in de wedstrijden. Als gevolg daarvan werd het peloton steeds kleiner. Ook ik kon studie en sport niet meer goed combineren en besloot met pijn in mijn hart te stoppen.

Na net iets te vaak alleen achtergelaten te zijn in de provincie,
besefte ik dat mijn leven op de fiets erop zat

Ik probeerde nog aan te haken bij een studentenwielervereniging, maar als enige vrouw daar maakte ik geen schijn van kans. Na net iets te vaak alleen achtergelaten te zijn in de provincie, besefte ik tot mijn verdriet dat mijn leven op de fiets erop zat. Wielrennen was geen recreatieve sport, tenzij je 60+ en man was.

Nieuwe kansen

Een nieuwe woonplaats bracht nieuwe kansen. Mijn liefde voor het wielrennen werd weer aangewakkerd toen ik het parcours in Sloten ontdekte. Daar kon ik als klein vrouwtje met mijn geperfectioneerde plakkerstechniek nèt mee met het grote peloton oude mannetjes. Het hielp natuurlijk ook dat ik meestal de enige vrouw was. Veel kopwerk heb ik niet hoeven doen.

Drie jaar later verhuisde ik naar Californië met mijn nieuwe racefiets aan mijn zij. Het bleek een schot in de roos. In Californië kon je als vrouw van januari tot november kiezen uit meerdere wedstrijden per weekend en dat op vier verschillende niveaus! Met mijn achtentwintig jaar was ik één van de jongste rensters en stond ik aan het begin van mijn tweede wielerleven. Ik kreeg kleding speciaal voor vrouwen gemaakt, reed wedstrijden in grote vrouwenpelotons en won serieus prijzengeld.

Fietsmaatje

Toen mijn avontuur in de Verenigde Staten was afgelopen, brak mijn hart weer een beetje. Maar tot mijn verbazing zag ik tijdens mijn rondjes in Haarlem en omgeving zo nu en dan een vrouw op een racefiets voorbij komen. Ik plaatste een oproepje voor een fietsmaatje en voor ik het wist had ik zes reacties. Een paar maanden later was VELOVE Haarlem geboren. Mijn liefde voor de fiets had vele tegenslagen overwonnen. En nu mocht ik mijn passie overbrengen op andere vrouwen.

Binnen vijf jaar is VELOVE Haarlem uitgegroeid tot een netwerk van ruim 130 fietsende vrouwen van alle leeftijden en niveau´s. Alle vrouwen kunnen aansluiten en er zijn geen verplichtingen en geen verwachtingen. We genieten allemaal van het fietsen op onze eigen manier.

Mooiste sport

Afgelopen weekend waren we met dertig vrouwen bij de Posbank voor een educatief trainingsweekend. Daar werd mij nog eens goed duidelijk hoe de sport zich ontwikkeld heeft in de afgelopen dertig jaar. De meiden namen de informatie over het fietsen in een groep, het onderhouden van je fiets en het verrichten van kleine reparaties gretig tot zich. Met als resultaat nog meer ambassadeurs van de fiets.

Wielrennen is de mooiste sport die er is. Het is vrijblijvend en nu eindelijk ook toegankelijk voor iedereen!

 

—–

VELOVE Haarlem organiseert trainingen op maandagavond, vrije ritten op donderdagavond en jaarlijks een trainingsweekend. Ook is VELOVE Haarlem actief tijdens toertochten in binnen- en buitenland en in regionale wedstrijden. Ga voor meer informatie naar www.velovehaarlem.nl.