Fietsen is hartstikke goed voor de wereld én jezelf. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om zonder CO2 uitstoot mooie plekken in de natuur te ontdekken en tegelijkertijd aan je conditie te werken. Gelukkig komen er in de fietsbranche steeds meer merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en dat is goed nieuws! Want waarom zou je niet, naast voor jezelf, ook goed voor de wereld willen zorgen? We zetten hieronder wat merken die hun best doen in het zonnetje.

BYE nutrition, een verpakking die thuishoort bij het GFT afval

Het sportvoedingsmerk BYE nutrition heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De sportreep bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten, zonder E nummers en ook de verpakking is 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat dat de verpakking op de composthoop mag en deze binnen 6 maanden volledig afgebroken zal zijn tot organische stoffen.

Deze sportreep kost €1,85 en is beschikbaar in 3 smaken: cocos, appel/kaneel of cranberries.
b-y-e.nl/product/endurance-bar/

Isadore Alternative Line

Isdaore is een merk met oog voor de wereld. Sowieso zijn alle stoffen altijd al Oeko-Tex® gekeurd. Wat in de praktijk betekent dat er geen gebruik is gemaakt van schadelijke stoffen. Daarnaast wordt er niets verzonden in plastic en wordt er verzonden in FSC gekeurde verpakkingen. Wil je in 100% gerecycled materiaal fietsen? Bekijk dan de Alternative Line van Isadore eens. Deze fietskleding wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Je herkent deze kledinglijn aan het ‘blad symbooltje’ op de website van Isadore.

Hoeveel plastic flessen zijn er nodig voor het maken van 1 fietsshirt?
1KG lege plastic flessen is goed voor 3 meter materiaal. Om 1 fietsshirt te produceren, wordt 300 gram plastic gebruikt. Het gemiddelde gewicht van een 0.5L fles bedraagt ongeveer 10 gram. Dus om 1 shirt te maken, zijn ongeveer 30 flessen plastic nodig. 

POC introduceert een helm met zonneceltechnologie

Een helm die automatisch licht geeft zodra je ‘m op je hoofd zet zonder dat je er oplaadkabels of dergelijke accessoires voor nodig hebt. Afgelopen week introduceerde POC deze primeur als het gaat om fiets verlichting in je helm. Lees hier het volledige artikel.

Trek bikes wil op allerlei fronten de ecologische voetafdruk verkleinen 

Fietsen is duurzaam, de verpakkingen helaas nog niet altijd. Het fietsenmerk Trek wil de huidige voetafdruk op de aarde verkleinen, maar hun fietsen nog altijd heelhuids en onbeschadigd in de fietsenwinkel laten arriveren. Afgelopen jaar verminderden ze in de periode van mei tot december al 23.000 kg aan plastic afval, maar voor het einde van dit jaar zal de Trek-fietsverpakking, op twee kleine items na, geheel plasticvrij zijn.

https://blog.trekbikes.com/nl/2020/10/10/een-betere-fietsdoos-voor-een-gezondere-planeet/


Oude situatie


Nieuw situatie

#gobybike campagne, ook wanneer je niet op een Trek fietst

Trek lanceerde de Go By Bike campagne, waarin ze iedereen aanmoedigen om vaker de fiets te pakken. Hiermee willen ze graag de CO2 uitstoot verlagen en moedige daarom aan om bijvoorbeeld voor het woon – werk verkeer de fietst te nemen. Aansluiten bij deze #GoByBike beweging? Lees hier hoe: trekbikes.com/nl/nl_NL/gobybike/

Steeds meer groene merken

Er komen steeds meer ‘groene merken’ bij. In Fiets magazine nr.3, vanaf 25 februari te koop, gaan we op bezoek bij Agu. Die maken complete collecties van gerecyclede materialen. Cannondale is net als Trek bezig met hun verpakkingsstrategie. Kledingmerk Endura plantte al meer dan een miljoen bomen om hun CO2 afdruk te compenseren, Schwalbe heeft een mooie manier gevonden om gebruikte binnenbanden in te zamelen en te hergebruiken. De lijst met milieubewuste bedrijven wordt langer en langer.

Foto: Bram de Vrind