Iedereen heeft zo zijn voorkeuren als het om fietsen gaat. De meeste mensen rijden waarschijnlijk een rondje, alleen, met de club of een stel vrienden. Maar er zijn nog tal andere opties! Ik ben benieuwd wat mensen allemaal doen om hun kilometers weg te trappen, en daarom dacht ik, ik blog daar eens over!

Rondjes

Als je in Nederland woont, ligt een rondje voor de hand: Vaak kies je er een koffiestop bij, of je hebt je vaste rondje met bijvoorbeeld een klein klimmetje of sprintje erin. Sommige mensen hebben juist een hekel aan koffiestops. Ik ook, in de winter: Eenmaal koud, vind ik de tweede helft vaak moeilijk om de motivatie te herpakken. In de zomer gaat er echter niets boven een koude cola onderweg, of een pannenkoek! Clubs hebben natuurlijk vaak vaste rondjes, die vaker worden herhaalt, bijvoorbeeld op een bepaalde avond van de week. Maar wat als je in de bergen woont en een rondje maken zou betekenen dat je duizenden hoogtemeters moet afleggen of een veel te grote afstand? Dan kun je bijvoorbeeld naar een mooie pas toe rijden, klimmen, dalen, en weer terug.

Woon-werk

Veel kantoren hebben tegenwoordig een douche. De mijne niet. Toch ga ik in de zomer regelmatig op de fiets naar mijn werk. Zo’n 34 km langs de Rotte (voor wie het niet kent, water tussen Zoetermeer en Rotterdam, erg mooi) is een mooi begin van de dag. En terug raak je meteen al je stress kwijt. Ok, ik geef het toe: Als je wind tegen hebt terug, dan is het soms even ploeteren. Maar ik kom hoe dan ook heel voldaan naar huis op die manier. Meestal neem ik schone kleding en een washandje mee in een rugzak, zo fris ik me zelf op voor ik het kantoor binnenloop. Mijn fietsje mag gelukkig mee naar binnen, dat vind ik wel heel fijn, want als ik in de fietsenstalling om me heen kijk dan is het toch een beetje het mooiste paard van de stal daar…

Van A naar B

Heb je wel eens de trein gepakt om met de wind in de rug terug te fietsen? Persoonlijk vind ik niets leuker dan fietsen van A naar B. Liefst heb ik daarbij een doel waar iemand op mij wacht: Bijvoorbeeld de verjaardag van mijn schoonmoeder in maart, dat werd wel eens een tochtje naar Apeldoorn met 120 km wind mee. Ook ben ik wel eens naar mijn vriend toegefietst die in s’Heerenberg aan het werk was (157 km). De meest extreme vorm van A naar B is natuurlijk The Ride, van de Stelvio naar de Cauberg in 8 dagen. In 2017 deed ik dat al een keer, en voor komende zomer staat het weer op het programma! Heerlijk, crossen door zo veel landen en landschappen, maar natuurlijk betekend dat ook weer flink trainen! Van A naar B fietsen geeft mij het gevoel van een echt doel, dus daarom haal ik er meer voldoening uit dan uit een rondje.

In je eigen woonkamer (of de sportschool)

You hate it or you love it: Wielrennen op de hometrainer. Zelf zit ik op Zwift: Daar doe ik naast workouts en relaxed ritjes sinds kort ook groepsritten met de Nederlandse Community en zelfs wedstrijden (ik zit dan in categorie D en dat is fijn zo, lekker op mijn eigen niveau). Maar er zijn natuurlijk ook nog tal van andere manieren om binnen te fietsen: Spinninglessen in de sportschool, gewoon zwoegen op de rollerbank, of andere interactieve trainingsprogramma’s zoals van Tacx, Sufferfest, of één van de vele anderen. Voor mij is het simpelweg een manier om goed te blijven trainen als het donker wordt buiten, het weer slecht is of ik weinig tijd heb: Je weet wel, werkende moeder en zo. Maar veel mensen snappen niet dat je fietsen ergens anders doet dan buiten. Ik heb er vaak discussies over, maar ik snap de argumenten wel. Op het moment dat lekker buiten bewegen je enige reden is om te gaan fietsen, is er geen noodzaak om binnen te trainen. Ook speelt het hebben van kinderen er wel in mee: als er een kleuter slaapt boven, kun je niet even 3 uur de deur uit. Zo zijn er tal van redenen om wel of niet thuis te fietsen. Ik vind het top, maar ik snap dat het niet voor iedereen is.

What else?

Natuurlijk zijn er nog veel andere manieren van fietsen. Als ik in training ben, ga ik wel eens naar de roeibaan om sprintjes te trainen (ik weet dat er ook mensen dat doen op  bijvoorbeeld een oud vliegveld, zoals Terlet). Maar wie weet zijn er nog veel meer voorkeuren? Bijvoorbeeld dat mensen een bepaald rondje een paar keer achter elkaar fietsen, of juist een bepaalde klim? Laat het ons weten in de commentaren!