De afgelopen maand was de koudste november sinds 1998, en dan is de winter nog niet eens officieel begonnen… Laat jij je door de kou tegenhouden om je fiets te pakken? Wil je wel graag fietsen, maar heb je niet de mogelijkheid om allerlei winterproof wielerkleding aan te schaffen? En baal je dan vervolgens in de lente weer dat je niet meer hebt gefietst? Dat is niet meer nodig!
Pedala’s Kim fietst deze winter wél door en deelt haar tips graag met jou. Vandaag vertelt ze hoe je met minimale middelen toch lekker warm op de fiets kunt zitten!
1. Warme voeten
Ergernis nummer één bij fietsen in de winter – zeker bij vrouwen – is toch wel de koude voeten. Ook Kim had hier lange tijd last van: “Toen ik net begon met fietsen, wilde ik al graag doorfietsen in de winter. Dat ging echter lang niet zo fijn als nu. Man, wat had ik een koude voeten. Vooral mijn tenen moesten er elke keer weer aan geloven. Op een gegeven moment waren ze zelfs zo koud dat ik ze niet meer kon bewegen. Ik kwam dan als een waggelende pinguïn thuis en moest minimaal een half uur onder de douche om weer te ontdooien.
Gelukkig is dat nu verleden tijd! Één van de dingen die ik heb gedaan om te zorgen voor warme voeten, is het afplakken van de ventilatiegaten onder mijn schoenen (zie foto). Heerlijk in de zomer, maar in de winter komt daar stiekem toch wat kou doorheen. Dit kun je gewoon met een beetje duct tape doen. Daarnaast heb ik op de koudste dagen twee paar sokken aan. (Pas wel op dat je schoen dan niet knelt, want daardoor kun je ook koudere voeten krijgen). Mijn favoriete sokken zijn
deze Pearl Izumi sokken van merinowol. Daarnaast heb ik ook nog
deze dikke neopreen – je weet wel, dat spul van surfpakken – winteroverschoenen van Agu”.
2. Laagjes
Na de koude voeten, komen natuurlijk de koude handen. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij alle andere lichaamsdelen: werk met laagjes. Kim: “In de Fietschicks Community las ik laatst over dunne thermo (onder-)handschoenen. Deze heb je al vanaf 2,99 bij bijvoorbeeld Decathlon. Zelf heb ik wat handschoenen betreft wel goed geïnvesteerd in
een paar Roeckl handschoenen. En ik blijk niet de enige te zijn die zweert bij dit merk. Ik heb echt nóóit meer koude handen.Voor de rest van mijn lijf kies ik wel voor laagjes. Zo heb ik een lange fietsbroek én nog een lange broek zonder zeem om nog over die broek aan te trekken. (Of over een korte broek als het niet vriest). En als het écht écht heel koud is, dan heb ik altijd mijn beenstukken en
armstukken nog. Normaal gesproken gebruik je deze juist op een warme dag als het ’s ochtends nog koud is, maar ze werken ook heel goed als extra eerste laag in de winter. Dan hoef je ook niet per se nóg een warme broek te kopen.”
3. Houd je hoofd warm
Naast je voeten en handen, verlies je de meeste warmte via je hoofd. Met een helm op je hoofd kun je natuurlijk geen dikke gebreide muts op doen. Gelukkig zijn er een paar simpele trucs om het warm te houden. Kim: “Toen ik voor het eerst naar buiten ging terwijl het vroor, beet de kou in mijn wangen. Dezelfde dag zag ik een mail met een balaclava voorbij komen. (Ik weet het, raar woord, ik las eerst baklava). Ik had alleen geen zin om nog meer fietsitems te kopen voor een paar koude dagen en verzon zelf een oplossing. Ik deed mijn buf helemaal over mijn hoofd, zodat de rand van mijn buf aan de ene kant stopte bij mijn voorhoofd en aan de andere kant onder mijn kin. Als je het echt koud hebt, dan kun je hem nog optrekken tot aan je neus. En bij -8 deed ik er nog een dikke fleecebuf van Decathlon (3,99) overheen. Zo zie je maar, je kunt het zo gek (lees: duur) maken als je zelf wil. Wees creatief met wat je al in je kast hebt. (Deze bufjes krijg je tegenwoordig bij bijna elk fietsevent als weggever). Zolang je uiteindelijk maar gáát fietsen.”
4. Warme buik = warm lijf
Is het zo koud dat je bang bent dat het water in je bidon bevriest? Zorg dan dat het warm is bij vertrek! Kim: “In de winter neem ik regelmatig warme thee met honing mee in mijn bidon. Ok, het blijft niet de hele weg warm, maar het zorgt ervoor dat ik in ieder geval geen ijskoud water hoef te drinken. Meestal ga ik als het echt koud is toch niet langer op pad dan twee uur en dan is dit voldoende. En anders kun je altijd onderweg nog een stop maken voor een warme chocomelk!”
5. Echte Old School Tips
Last but not least: dé tip uit grootmoeders tijd! Kim: “Misschien heb je het wel eens gezien bij oude schaatsbeelden: kranten. Met een oude krant onder je jasje heb je een windstopper voor nog geen euro. (Of zelfs gratis als je de huis-aan-huis krant gebruikt ;-)). Vind je zo’n krant maar niets, koop dan eens een warmhouddeken, bijvoorbeeld bij een ANWB-winkel. Tijdens Tour for Life kregen we een stukje warmhouddeken om onder je shirtje te doen tegen de kou in de afdaling. Ideaal!”