Stiekem heeft elke fietsende vrouw er wel eens last van gehad: angst op de racefiets. Van uitklikken tot afdalen en van dunne bandjes tot hard moeten remmen; je hoeft je er niet voor te schamen. Soms is het dan goed om te weten dat je niet de enige bent. Waar ben jij (nog wel eens) bang voor tijdens het wielrennen?
1. Kan ik straks wel uitklikken als ik ineens moet remmen bij een stoplicht?
Iedere wielrenner kan het beamen: als je net begint met wielrennen, dan hoort het erbij dat je een keertje valt bij een stoplicht omdat het je niet lukt om op tijd uit te klikken. En zelfs gevorderde fietsers overkomt het nog wel eens, omdat ze bijvoorbeeld naar de verkeerde kant leunen als ze uitklikken. Niks mis mee dus! Toch kun je er wel iets aan doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe vaker je in- en uitklikt, hoe beter je hersens leren hoe die beweging in elkaar zit. Het kan dan ook helpen om eens te oefenen ‘op het droge’. Probeer eens een aantal keer achter elkaar in en uit te klikken als je op een Tacx zit of tegen een muurtje leunt, om goed te voelen hoe het nou werkt. Of zet je pedalen eens wat minder strak. Als je eenmaal goed door hebt hoe het werkt, dan kun je ze altijd nog weer strakker zetten.
2. Lukt het me wel om onderweg mijn binnenband te vervangen als hij ineens lek blijkt te zijn?
Vind jij het ook elke keer weer spannend als je alleen op pad gaat? Is jouw belangrijkste hulpmiddel onderweg ook jouw telefoon, zodat je om hulp kunt bellen als je band plat is? Je bent niet de enige! Elk jaar weer staan we met onze neuzen vooraan als er weer eens een fietsenmaker behulpzaam uitlegt hoe je je binnenband vervangt. Maar als je vervolgens bijna nooit lek rijdt, dan blijft het spannend of het je op het moment suprême ook lukt. Het enige wat hierbij helpt is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ga nog eens naar zo’n evenement waarbij het uit wordt gelegd en kijk thuis ook eens of het je lukt, ook als je binnenband niet lek is. Een handig hulpmiddel bij dit euvel is de bandenknecht. Dit item stop je zo bij je fietspompje in je achterzak en helpt je bij dat lastige laatste stukje: het er weer op krijgen van je buitenband.
3. Ga ik met die dunne bandjes niet onderuit als ik hard door een bocht ga?
Misschien herken je het wel. Je rijdt net zo lekker in een groep en dan zie je een bocht aan komen… Zo hard als je nu rijdt, durf je daar niet door heen hoor. Je knijpt in de remmen… en vervolgens moet je weer hard aanzetten om bij de groep te komen. Of het vriest/er liggen bladeren/het heeft geregend* en je twijfelt of je überhaupt wel je fiets moet pakken. Straks ga je onderuit op die dunne bandjes… No worries! Met de juiste materialen en techniek overleef jij het echt wel op de racefiets. Pedala’s Kim schreef onlangs een blog over het fietsen op dunne bandjes in de herfst & winter.
Klik hier om de tips te lezen.* doorhalen wat niet van toepassing is
Wat als ik onderweg ineens heel nodig moet plassen?
Durf jij dit eigenlijk niet eens uit te spreken, omdat je bang bent dat anderen het stom zullen vinden? Zeker als het koud is, moet je – juist door die kou op je blaas – nu eenmaal sneller naar het toilet. Helemaal niet drinken is natuurlijk niet slim. Gelukkig zijn er steeds meer merken die na hebben gedacht over een broek die het makkelijk maakt om onderweg even een plasje te doen. Kies voor een broek zonder bretels of neem een broek met een ritsje aan de achterkant. Met zo’n broek heb je wel het gemak van bretels, maar hoef je niet eerst al je bovenkleding uit te doen om je broek naar beneden te kunnen doen. De meningen zijn erover verdeeld, maar als je lang genoeg langere afstanden fietst verlies je vanzelf de gêne om even de bosjes in te duiken. Er is nu eenmaal niet altijd een toilet in de buurt…
5. Gaat mijn achterwiel niet slippen als ik ineens heel hard moet remmen?
Het wegglijden van je achterband is niet alleen de angst van veel wielrenners, ook mountainbikers vinden dit spannend. Toch is dit relatief simpel te voorkomen door tegelijkertijd door te trappen als je remt. Het klinkt – en voelt – vaak tegenstrijdig, maar probeer het maar eens. Als je trapt, verplaats je je zwaartepunt van je zadel naar de trappers, waardoor je wegligging stabieler wordt.Wil jij jouw technische vaardigheden op de racefiets ook verbeteren? Pedala’s Kim organiseert in juni 2017 een weekend in de Eifel, waarbij het remmen in de afdaling, ook in de bocht, veelvuldig wordt geoefend onder begeleiding van wielertrainer en voormalig Dakar navigator Harmen Scholtalbers. Tijdens dit weekend is er uiteraard ook volop de gelegenheid om het verwisselen van een binnenbandje te oefenen.
Klik hier voor meer informatie over dit weekend.