Pijntjes tijdens het fietsen kunnen je rit goed verpesten. Tintelende voeten, pijnlijke knieën of een verkrampte nek; je bent niet de enige die er last van heeft. Gelukkig is er voor veel pijntjes vaak wel een oorzaak en een oplossing te vinden. Vandaag helpen wij je alvast een eindje op weg!
1. Kniepijn
Hoewel veel hardlopers op de fiets belanden, omdat fietsen zo’n ‘knievriendelijke’ sport is, zijn knieklachten toch veelvoorkomend bij wielrenners. Vaak heeft dit met de hoogte en positie van het zadel en/of de afstelling van de knieplaatjes te maken. De plek waar je de pijn voelt, geeft vaak al een indicatie van de oorzaak. Zo kan een te hoog zadel ervoor zorgen dat je je knie overstrekt. Dit zorgt vaak voor pijn aan de buitenkant van de knie. En scheef afgestelde schoenplaatjes kunnen ervoor zorgen dat je onderbeen niet loodrecht gepositioneerd is t.o.v. je bovenbeen. Ook dit kan tot irritaties in het kniegewricht leiden. Gelukkig kunnen bikefitters met simpele videoapparatuur en een computerprogrammaatje al de juist hoek – en dus de juiste afstelling van je zadel en schoenplaatjes – bepalen.
2. Tintelende tenen
Altijd maar weer die tintelende tenen na een lange rit. Het is misschien wel het laatste waar je aan denkt als je begint met fietsen, maar je voeten kunnen je fietsplezier behoorlijk in de weg zitten. In 2015 vertelde mountainbikester en sportpodotherapeut Annabelle Pont al alle ins & outs op het gebied van voeten en fietsen. Één van de belangrijkste oorzaken van tintelende tenen is de schoenmaat. Vaak vallen fietsschoenen een stuk kleiner dan gewone schoenen. Hierdoor knellen ze voet soms af, waardoor het tintelende gevoel ontstaat. Ook de pasvorm (breed, hoge wreef, etc) van de schoen kan invloed hebben op dit probleem. Door het (iets) naar achteren verplaatsen van de schoenplaatjes kan dit probleem vaak ook verholpen worden. Tot slot kunnen zooltjes in je wielerschoen uitkomst bieden. Blijven de klachten aan, denk dan eens aan een sportpodotherapeut.
(Lees hier het hele blog van Annabelle over voetklachten tijdens het fietsen).3. Zadelpijn
Voor wie denkt dat ongemakken aan het zitvlak inherent zijn aan het rijden van een lange rit hebben we goed nieuws. Er is in de meeste gevallen vaak toch een oplossing te vinden. Het kan echter wel een lange zoektocht zijn, waarin meerdere kostbare mogelijkheden eerst uitgeprobeerd moeten worden voordat het duidelijk is of het werkt. Zo kan een ander zadel de oplossing zijn, maar vlak ook de afstelling niet uit. Daarnaast kan een andere wielerbroek en/of de behandeling van de edele delen zelf (wel of geen crème) helpen. Helaas geldt hier dat elke huid anders is en dus anders reageert. Pedala’s Kim schreef eerder dit jaar al een
blog met haar vijf gouden tips bij zadelpijn.
4. Pijn tussen de schouderbladen
Heb jij het gevoel dat je je schouderbladen naar elkaar toedrukt als je op de fiets zit? En/of heb je regelmatig lastig van pijntjes bovenin je rug? Misschien is je stuur wel te breed! Gelukkig is het simpel om erachter te komen of jouw stuur de juiste maat heeft. Meet de breedte van het punt op je schouder waar je schoudergewricht en je armgewricht elkaar aan de bovenkant kruisen. Deze breedte moet (ongeveer) overeenkomen met de breedte van je stuur. Overigens kan de bocht van de beugels van je stuur ook zorgen voor pijn in je rug als je veel in de beugels zit. (Bijvoorbeeld als je lange tijd achter elkaar afdaalt). Daarnaast kan de afstand tot je stuur van invloed zijn. Als je stuur te ver weg is, kun je bijvoorbeeld geen lichte buiging meer hebben in je ellebogen, waardoor er veel spanning op je armen en rug komt.
5. Pijn in je nek
Als je eens kijkt door de ogen van een leek, dan zit je als wielrenner eigenlijk best in een rare houding op de fiets. Vooral je bovenlijf is flink gebogen en dat is niet altijd even fijn. Voor wedstrijdrenners lijkt het niet diep genoeg te kunnen, maar voor de gewone sterveling kan het lastig zijn om aan deze houding te wennen. Voor wie pijn in zijn/haar nek krijgt door het steeds weer optillen van het hoofd wanneer je om je heen wil kijken, is er gelukkig een simpele oplossing: een kortere bovenbuis. Bij minimale aanpassingen kun je zelfs alleen voor een kortere stuurpen kiezen. Let wel op dat dit kan zorgen voor ‘nerveuzer’ stuurgedrag, m.a.w. je fiets reageert anders op stuurbewegingen.
Win een bikefit!
Zoals je uit de top vijf hierboven kunt concluderen, kan er meer dan één oorzaak zijn voor een klacht. En soms kan een aanpassing de ene klacht oplossen en weer een andere klacht veroorzaken. Het kan dan ook lastig zijn om zelf jouw fiets zo aan te passen dat je pijnvrij kunt fietsen. Een bikefitter kan helpen bij het vinden van en oplossen van de oorzaak. Bij een goede bikefit wordt niet alleen naar de losse onderdelen van jouw fiets gekeken, maar ook naar de relatie tussen de onderdelen en de invloed daarvan op jouw verschillende lichaamsdelen. Pedala’s Kim mag een gratis bikefit weggeven met de feestdagen. Wil jij hier kans op maken, klik dan
hier.