In 1936 debuteerde een Nederlandse wielerploeg in de Tour de France. Theo Middelkamp was in deze ronde meteen succesvol door de 7e etappe van Aix-les-Bains naar Grenoble te winnen. Nederland is sindsdien niet meer weg te denken in de Tour de France. Fred van Slogteren beschrijft in ‘Als je de Tour niet hebt gereden’ de geschiedenis van Nederland in de Tour de France tussen 1936 en 1972.
‘Als je de Tour niet hebt gereden’ is een rijk geïllustreerd boek met biografieën van 100 renners. 49 van hen zijn nog in leven, en waren voor de auteur een belangrijke bron van informatie.   Leuk is bijvoorbeeld het verhaal van vijfvoudig Tour-renner Jaap Kersten. Hij maakte in 1958 deel uit van de ploeg die de Luxemburger Charly Gaul aan de zege hielpen. Kersten was voorbestemd om net als zijn vader stukadoor te worden, maar hij kreeg na zijn middelbare school zes maanden de tijd om zich als wielrenner te bewijzen. De Limburger greep deze kans met beide handen aan. In 1957 maakte hij zijn debuut in een grote ronde in de Giro d’Italia. De jongeling had hij zijn koffer met burgerkleding in Milaan achtergelaten, waar dat jaar zowel de start als de finish was. “Dat is makkelijk”, had Wagtmans gezegd, “dan hoeven we die koffer niet drie weken mee te zeulen.” Kersten, nog volslagen onbekend met wat hem te wachten stond, volgde het voorbeeld zichzelf daarmee met een behoorlijke uitdaging belastend.
Ook leuk om te lezen is de creativiteit van sommige verzorgers. Charly Gaul was een groot renner, zeker als het koud en nat was.  De Luxemburger had alleen een bloedhekel aan hitte. Om dat probleem aan te pakken vond verzorger Klaas Bakker in de jaren 50 het koelvest uit. “Als Charly kou wil, dan krijgt-ie kou. Ik gaan het sterreveskoud voor hem maoke”, beloofde hij en verliet het hotel. Een uur later kwam hij terug met een damescorset. Knipte de jarretels eraf, verwijderde de cups en tornde de naden open om de balijnen eruit te halen. De  ontstane ruimtes vulde hij vlak voor de start met ijsblokjes uit de hotelkeuken.   Gaul trok het corset aan onder zijn gele trui.  De Luxemburger hield stand en zou de ronde winnen.

ISBN-nummer: 978-94-6217-066-7,  Uitgeverij Sylfaen – Lobith , € 24,95