Ongeveer zes jaar geleden deed de compressiekous haar intrede in de wielersport. Renners als Alberto Contador en Lance Armstrong werden na een etappe in de Tour de France gespot met ‘lange sokken’ aan. Het bleek dus te gaan om compressiekousen. Veel (amateur-)wielrenners volgden het voorbeeld van de toprenners en schaften de op maat gemaakte kousen aan. Wat is er anno 2016 eigenlijk over van die kousen?

Compressiekousen

Allereerst: waar dient de compressiekous voor? Het antwoord: de optimale afvoer van afvalstoffen. De compressiekous zorgt ervoor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd en hierdoor de afvalstoffen van het verbrandigsproces sneller worden afgevoerd. Daarnaast heeft het ook een preventieve werking, want het helpt bijvoorbeeld bij kuitklachten en verkrampingen. Uit onderzoek blijkt ook dat de compressiekous leidt tot een verlaging van de hartslag tijdens inspanningen rondom het omslagpunt. Trainen met compressiekousen aan is dus een optie, maar wedstrijden mag je er volgens de UCI en KNWU niet mee rijden. ‘Technische doping’, noemt men het.

Anno 2016 zijn er nog altijd veel wielerploegen die gebruik maken van de kousen. Ploegen als IAM Cycling, LottoNL-Jumbo, Etixx – Quick-Step, Lotto-Soudal, Cannondale, FDJ, Lampre-Merida, Trek-Segafredo en Tinkoff hebben een samenwerking met Compressport. In Nederland is Herzog Medical de bekendste en voorzien zij onder andere Rabo-Liv van producten. Compressiekousen blijven dus, ondanks het gegeven dat er mensen zijn die het ‘onzin’ vinden en er niet in geloven, nog altijd een belangrijke rol spelen in het herstel van de (top)sporter.

Hoe te gebruiken

Als je last hebt van kuitklachten of ‘zware benen’ daags na een pittige training of wedstrijd, dan is het aan te raden om de kousen te proberen. Bij de bekende hardloopwinkels hebben ze de compressiekousen op voorraad liggen. Koop niet direct de sokken in je maat, maar laat de omvang van de onderkant van de knie, dikste omvang van de kuit, omvang van de enkel, lengte van het been en de omvang van de hiel-wreeflijn opmeten om zo op de juiste maat kousen uit te komen.  Voor hamstring- of enkelklachten zijn er ook speciale tubes of enkelsokken.

Mocht je de kousen hebben aangeschaft, dan volgt hieronder een handig instructiefilmpje hoe je ze aan moet doen.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iB2Ohhph5kk[/youtube]