Onder het motto “Fiets diabetes de wereld uit“ gaat op 25 juni de 6e editie van de Tour de Rotterdam van start. Op het programma staan een pelotonstocht, drie toertochten en twee recreatieritten. Weggeschoten door burgemeester Aboutaleb en uitgezwaaid door wielercoryfee Rini Wagtmans fietsen we vanuit Rotterdam de polder in. De opbrengst komt ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes.
Het belooft een prachtige dag te worden, zowel voor geoefende wielrenners als voor recreanten. Ook is er ruimte voor ligfietsers en rolstoelgebruikers. De pelotonstocht is geen wedstrijd maar een etappe met een snelheid van 28 km/u. Deze staat onder optimale begeleiding van gemotoriseerde road captains en een volgkaravaan van gastenwagens, een medische staf en een reparatieteam. Voor de pechvogels is er zelfs een bezemwagen.
Maar je hoeft geen getrainde sportman of –vrouw te zijn om deel te nemen aan de Tour de Rotterdam. Voor liefhebbers zijn er de vrije toertochten door onder meer de Hoekschewaard en de Alblasserwaard. Deze hebben een lengte van 80, 105 of 135 kilometer. Nog te lang? Dan kun je meedoen aan de recreatietochten van 25 of 45 kilometer. De tocht van 45 kilometer voert de fietsers door Krimpen aan den IJssel en het prachtige achterland.
Diabetesstation “dokter 2.0”
Diabetes komt vanwege ons leefpatroon steeds meer voor. Want we bewegen te weinig en eten niet altijd gezond. Volgens Erasmus MC-specialist prof. Eric Sijbrands lijden in 2025 misschien wel anderhalf miljoen Nederlanders aan de ziekte. Om diabetes beter te behandelen – en zoveel mogelijk te voorkomen – is wetenschappelijk onderzoek nodig. En dat kost geld.
Eric Sijbrands: “Omdat er zoveel diabetici zijn, is een actievere rol van de patiënten gewenst. Samen met enkele partners heb ik het diabetesstation ontwikkeld. Dat is een apparaat waarmee de patiënt zelf metingen verricht zoals de bloeddruk, het gewicht en het suikergehalte in het bloed. Veel metingen samen creëren zogeheten big data, waarmee we het verloop van diabetes wellicht steeds beter gaan voorspellen. Ik ben dan ook blij dat de Tour zich dit jaar inzet voor diabetes. Het verder ontwikkelen en bouwen van het diabetesstation – ik noem het wel eens dokter 2.0 – kost geld, maar kan heel veel betekenen voor de levenskwaliteit van veel mensen.”
Informatie en aanmelden via de website
De routes, de catering, het goede doel en natuurlijk veel foto’s: alle informatie is vindbaar op www.erasmusmctourderotterdam.nl. Maar u kunt ook even bellen met 010-703 01 99 of een mailtje sturen naar Cindy Klinge, c.klinge@erasmusmc.nl. Wellicht tot ziens bij de Erasmus MC Tour de Rotterdam!
Fietsen tegen diabetes met Tour de Rotterdam
Michael Kerkhof
13 mei 2016
Michael Kerkhof
13 mei 2016
Gerelateerd nieuws
Michael Kerkhof
Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.
Meer artikelen van Michael Kerkhof