Het moge duidelijk zijn: de wereldtoppers hebben de Ronde van Zwitserland 2018 uitgekozen om de puntjes op de ‘i’ te zetten voor de Tour de France. Niemand minder dan Richie Porte, Nairo Quintana, Mikel Landa, Greg Van Avermaet en Peter Sagan staan zondag allemaal in Frauenfeld aan het vertrek. Wij blikken vooruit op de WorldTour-koers.

Parcours 82e editie

De Ronde van Zwitserland (9-17 juni) is toe aan haar 82e editie en zoekt naar een opvolger van Simon Spilak. De Sloveen sloeg in de etappe met aankomst in het Oostenrijkse Sölden zijn slag en stond in de afsluitende twee etappes de leiderstrui niet meer af. Steven Kruijswijk eindigde verdienstelijk als derde en is er ook dit jaar bij.

Net als in de Dauphiné (en straks in de Tour) vindt er een ploegentijdrit plaats. In de Dauphiné ging de ploegentijdrit over een afstand van 35 kilometer, maar in Zwitserland is de route de helft korter: 18 kilometer. Daarna staan er drie ‘overgangsetappes’ op het programma waarin het geen meter vlak is. De vijfde etappe kent de eerste aankomst bergop in Leukerbad. De slotklim is op papier niet steil, maar wel lang. Ongetwijfeld gaan daar verschillen ontstaan.

De dag erna is het weer klimmen geblazen, maar de Alpenreuzen Furkapass en Klausenpass moeten al vroeg beklommen worden. Na een lange afzink en 45 vlakke kilometers gaat het de laatste kilometers heuvelop, maar eindigt de etappe vlak. De voorlaatste rit-in-lijn wordt de laatste kans voor de pure klimmers om het verschil te maken. De 170 kilometer lange etappe met aankomst in Arosa eindigt met een liefst 29 kilometer lange klim, waarvan het venijn in de staart zit. De laatste rit-in-lijn met zes plaatselijke rondes van zo’n twintig kilometer gaat niet meer voor verschillen zorgen en is een kolfje naar de hand van mannen als Sagan, Gaviria en Matthews.

Arosa, Ronde van Zwitserland
De Ronde van Zwitserland wordt afgesloten met een 34,1 kilometer lange tijdrit met start en finish in Bellinzona. Het profiel is zo goed als vlak en ideaal voor hardrijders als Porte en thuisrijder Stefan Küng.

Favorieten

Normaal is de Dauphiné de voorbereidingswedstrijd voor de Tour, maar doordat er een week extra zit tussen de Giro en de Tour hebben de meeste renners ervoor gekozen om een week later te starten. Het belooft een interessante week te worden, want de meeste Tourtoppers staan aan het vertrek. Behalve Chris Froome en Tom Dumoulin (rust en/of trainingsstage) en Vincenzo Nibali (Dauphiné) staan klassementsfavorieten als Richie Porte, Nairo Quintana en Mikel Landa en topsprinters Peter Sagan, Michael Matthews en Fernando Gaviria aan de start.

Porte is de grote favoriet om de Ronde van Zwitserland voor de eerste keer in zijn carrière te winnen. De 33-jarige Tasmaniër heeft er na ziekte in het voorjaar een rust- en trainingsperiode opzitten zonder wedstrijden en is benieuwd waar hij staat. Met de Tour heeft hij een haat-liefdeverhouding, maar ooit moet het kwartje goed vallen en dit jaar krijgt hij dé kans om een grote ronde te winnen. In Zwitserland komen we meer te weten over het vormpeil van Porte.

Richie Porte 2018

Movistar zou eindelijk met de ‘Grote Drie’ starten: Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Mikel Landa. Helaas kiest Valverde er last-minute voor om te starten in de Route d’Occitanie en staan Quintana en Landa er alleen voor. Samen vormen ze een gevaarlijk blok, maar laten ze nu al het achtste van hun tong zien? Andere kanshebbers zijn Ion Izagirre, Jakob Fuglsang en de Nederlanders Wilco Kelderman (die zijn rentree maakt), Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. Daarnaast moeten we ook oud-winnaars Rui Costa en Simon Spilak niet over het hoofd zien.

Sterren volgens Fiets.nl:

**** Richie Porte
*** Nairo Quintana, Mikel Landa
** Ion Izagirre, Jakob Fuglsang, Simon Spilak
* Rui Costa, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman

TV

Eurosport 1 zendt de Ronde van Zwitserland dagelijks uit vanaf 16:00 uur.