Steeds meer wielerwedstrijden worden georganiseerd en dat is uiteraard mooi nieuws. De Sibiu Cycling Tour gaat donderdag van start en is de eerste UCI .1 koers sinds de opleving van het coronavirus. De etappekoers over vijf ritten zou voor Mathieu van der Poel zelfs de eerste afspraak zijn, maar zijn ploeg zag op het laatste moment van deelname af. Wij spraken met Ivar Slik, die met À Bloc wél is afgereisd naar Roemenië. Hoe ziet koersen in coronatijd er bij de profs uit?
“We hebben net even twee etappes verkend en zo’n zeventig kilometer getraind”, begint Slik het telefonische gesprek. De Noord-Hollander kwam dinsdagavond na een reis via het vliegveld van Dortmund aan in Sibiu, waar donderdag de tiende editie van de Sibiu Cycling Tour van start gaat. Na het verkennen van drie etappes – ‘o ja, we hebben ook nog op het parcours van de proloog gereden’ – is Slik klaar voor de herstart van het seizoen. “Ik heb hard getraind en hoewel ik in de wedstrijdloze periode een aantal keer flink diep kon gaan, is het toch wel weer fijn dat er nu echte wedstrijden op het programma staan.”Veel koersen reed Slik namelijk niet sinds de versoepelingen. “Ik heb geprobeerd om deel te nemen aan een paar wedstrijden in België, maar daar lieten ze vaak helaas alleen maar Belgen toe. Afgelopen zaterdag heb ik nog op Sloten gekoerst. Het vertrouwen is goed en mijn conditie is in orde. Ik voel me goed, mijn gewicht is goed en ook mijn waardes zijn goed. Ik ben er helemaal klaar voor.”Eerste echte koersVeel ogen zijn op Slik en zijn collega’s gericht. De Sibiu Cycling Tour is namelijk de eerste échte wedstrijd waar grote namen aan het vertrek staan sinds het stopzetten van het wielerseizoen in maart. “BORA-hansgrohe met Pascal Ackermann doet bijvoorbeeld ook mee, net als Israel Cycling Academy. Dat zijn toch twee WorldTour-ploegen”, vertelt Slik. Met het Continentale team À Bloc zorgt hij samen met vijf land- en ploeggenoten voor de Nederlandse inbreng.Aanvankelijk zouden alle ogen gericht zijn op Van der Poel, maar die zag op het laatste moment af van deelname omdat voor Roemenië ‘Code Oranje’ is afgekondigd. Het gevolg? Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en naast gedoe met verzekeringen levert het bij thuiskomst in Nederland ook een verplichte quarantaine van twee weken op. Daar zit niet iedereen op te wachten.“Natuurlijk hebben we de voors en tegens afgewogen, maar uiteindelijk kiezen we ervoor om hier gewoon te starten. Voor mij heeft het persoonlijk geen gevolgen, want voor de komende weken staan er toch nog geen wedstrijden op het programma. Die twee weken in thuisisolatie neem ik dan maar voor lief. Je ziet nu ook dat de besmettingen weer toenemen, dus ergens is het ook wel fijn om weer te kunnen koersen. Je weet niet wat komen gaat en je hebt niet de zekerheid dat er straks wél wedstrijden zijn. Daarnaast voel ik mij hier wel veilig, want we worden heel vaak getest en gecontroleerd.”
Gezamenlijk ontbijten? Nee, we krijgen ontbijt op bed.Vorige week vrijdag werd Slik getest en maandag kreeg hij het resultaat: negatief. “Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Omdat ik geen symptomen vertoonde kon ik het niet via de GGD regelen, maar moest het via mijn huisarts.” Sinds aankomst in Roemenië leven alle deelnemers in een ‘bubbel’. Er doen 23 ploegen mee en elke ploeg heeft zijn eigen hotel. “Contact met anderen wordt vermeden. We zien elkaar eigenlijk nauwelijks. Gezamenlijk ontbijten? Nee, we krijgen ontbijt op bed. Dat is misschien dan weer een klein voordeel aan de hele situatie”, lacht de oud-renner van Roompot.Starten in het centrum
De organisatie heeft veel maatregelen getroffen om het coronavirus niet het peloton in te laten sluipen. In totaal staan er vijf etappes op het programma, die allemaal in het centrum van Sibiu starten. “We stappen ’s ochtends niet in de bus om naar de startlocatie te gaan, maar verplaatsen ons per fiets. De finish is ook in de buurt, zodat we ook weer met de fiets terug kunnen. Daarnaast moeten we buiten de koers altijd een mondkapje dragen. Er staan twee ritten tegen de klok op het menu en daarbij worden we niet weggeduwd door een jurylid of medewerker, maar moeten we ons gewoon vasthouden aan een hek. Twee keer per dag wordt onze temperatuur gemeten en moeten we een checklist bijhouden, waarbij je moet aangeven of je reukvermogen nog steeds goed is en meer van dat soort handelingen. Heel veel randzaken, inderdaad.”Je zou bijna vergeten dat er nog gekoerst wordt. De Sibiu Cycling Tour zal de komende dagen onder een vergrootglas liggen en dat weet Slik maar al te goed. Vorig jaar won hij er de proloog en ook dit jaar hoopt hij op het 2,5 kilometer korte parcours indruk te maken bij de profploegen. “De wedstrijd kent een mooi deelnemersveld en kan waarschijnlijk ook rekenen op veel publiciteit. Donderdag wil ik er direct staan. Daarna wordt het wel wat lastiger voor mij om goede resultaten te boeken. Vrijdag volgt er namelijk een bergrit met de finish na een klim van ongeveer 25 kilometer. Als ik dan toevallig in het geel rijd, dan weet ik bijna zeker dat ik daar die trui wel weer kwijtraak.”De Sibiu Cycling Tour is niet op tv te zien, maar via deze link kun je het wel online volgen.