Daar stonden ze dan: dertien profs als poppetjes aan de start van een virtuele wielerwedstrijd. Grote namen als Greg Van Avermaet, Remco Evenepoel, Wout van Aert en Michael Matthews namen de moeite om deel te nemen aan het project van de VRT, waarvoor het Spaanse BKool werd gestrikt als online platform. Het draaide op een groot succes uit.
Vanuit ‘hun kot’ maakten de renners zich op voor de virtuele Ronde van Vlaanderen. Vandaag, zondag 5 april, zou eigenlijk De Hoogmis op het programma staan, maar door de coronacrisis ging dat wielerfeest niet door. Om de wielerfans toch een beetje plezier te geven in barre tijden werden dertien profs gestrikt voor een virtuele wedstrijd. Om 15.45 uur stonden ze klaar om de laatste 32 kilometer van het parcours af te leggen.
Van Avermaet was even niet te herkennen aan zijn gouden helm, Evenepoel viel even niet op door zijn grote Oakley Sutro-bril: iedereen was gelijk, op de shirts na. Deceuninck-Quick Step was met drie man vertegenwoordigd, maar dé favoriet was volgens een groot deel van de Sporza-volgers Thomas De Gendt. De Belg van Lotto-Soudal maakte eerder deze week bekend dat hij van Zwift werd geschopt omdat hij te hoge waarden trapte. Marktleider Zwift organiseerde vanmorgen zelf een event in samenwerking met Canyon-Alpecin. Vandaar deed Mathieu van der Poel niet mee aan de virtuele Ronde van Vlaanderen; sponsorbelangen.
3, 2, 1…
Daar gingen ze. Waar je in een ‘normale’ Zwift-wedstrijd een paar seconden voor de officiële start al een halve sprint trekt om niet de slag te missen, daar gingen de profs ditmaal rustig van start. Yves Lampaert en Zdenek Stybar zelfs iets té rustig. Stybar keerde nooit meer terug in het peloton, Lampaert slaagde daar nog wel in.
Het was Alberto Bettiol die als eerste een aanval plaatste. De Italiaan won vorig jaar de echte Ronde van Vlaanderen en kreeg niet veel later Remco Evenepoel met zich mee. José De Cauwer en Michel Wuyts waren dolenthousiast om ‘hun’ Remco weer in actie te zien, maar helaas voor hen – en de rest van de Belgen – keerden de andere renners weer terug. Uiteindelijk reed
d’n Greg op de Paterberg weg en werd de Olympisch kampioen van 2016 niet meer teruggezien. Met ruime voorsprong op Oliver Naesen, die de sprint won ten koste van Nicholas Roche, eiste hij de allereerste virtuele Ronde op. “Net als in het echt: alles geven op de Paterberg en sterven.”
Voor herhaling vatbaar?
Op social media regende het positieve reacties. Ook de renners leken er wel plezier in te hebben. Van Avermaet stapte volledig afgedraaid van zijn fiets en Naesen schudde in de slotkilometers nog een sprint van 800 Watt uit zijn benen. Een verplicht nummertje voor de renners? Nee, daar leek het niet op, al deed niet iedereen vrijwillig mee aan de virtuele ronde. Sommige renners werden door hun ploeg opgesteld. Met grote reclameborden achter zich waren ze te volgen voor de tv-kijkers én de sponsors, want ook zij hebben het deze tijd heel moeilijk.
Zit er toekomst in? Ja, want ein-de-lijk gebeurde er weer iets. Leuk hoor, al die retro-afleveringen, maar de uitkomst is allang bekend. Een voetbalwedstrijd van 10 jaar terug bekijken? Liever niet. In dat opzicht is het fijn dat het zondagmiddag weer even ‘normaal’ was. José en Michel die zeggen dat Evenepoel in zo’n computerspel niet tot zijn recht komt omdat hij daarin geen gebruik kan maken van zijn aerodynamische houding. Even was er geen corona-ellendigheid, maar gewoon koers. Fijn, maar door zulke klasbakken weer in actie te zien wordt het verlangen naar de échte koers alleen maar groter.
Laat het maar snel normaal zijn.
Loading ...