Taco van der Hoorn heeft de derde etappe in de BinckBank Tour 2018 gewonnen. De Nederlander zat samen met Jesper Asselman, Matej Mohoric, Sean De Bie en Maxim Vantomme mee in een kopgroep en bleef verrassend het peloton voor. In de laatste 500 meter demarreerde de Nederlander en bleef hij zijn medevluchters nipt voor. Mohoric is de nieuwe leider.

Aanvallers halen het

Vijf aanvallers in een typische sprintersrit, dat moet toch wel op een massasprint uitdraaien? De vijf aanvallers dachten daar anders over en draaiden met een mooie voorsprong Antwerpen in. Met nog 25 kilometer te gaan bedroeg de voorsprong bijna drie minuten. Het peloton deed er alles aan om het gat te dichten, maar slaagde daar niet in. Met bijna twee minuten voorsprong begonnen de vluchters aan de slotronde.

Mohoric plaatste met nog vijf kilometer te gaan als eerste een versnelling. Asselman reageerde, maar kon niet voorkomen dat de Sloveen wegreed. Een ultieme poging van De Bie zorgde ervoor dat Van der Hoorn en Vantomme weer bij Mohoric kwamen. Voor Asselman ging het te hard, maar één ding stond op dat moment vast: de winnaar zit vooraan.

Mohoric sterkste, Van der Hoorn de slimste

Mohoric demarreerde liefst vijf (!) keer, maar het lukte hem niet om weg te rijden. Op het moment dat het even stilviel reed Van der Hoorn in de slotkilometer weg. Mohoric reed het gat bijna dicht, maar juist op dat moment hield hij zijn benen stil en reed Van der Hoorn verder weg, op weg naar zijn eerste WorldTour-overwinning. Vantomme won op enkele seconden achterstand de sprint om de tweede plaats ten koste van De Bie en Mohoric, die de nieuwe leider is met één tel voorsprong op De Bie. Asselman werd vijfde. Dylan Groenewegen won op 1:11 minuut de sprint van het peloton voor Rüdiger Selig en Fabio Jakobsen.

Voor Van der Hoorn is zijn overwinning een geweldige opsteker in een pechseizoen. Tijdens een ritje op de mountainbike kwam hij eind 2017 ten val en liep hij – naar later bleek – een hersenschudding op. Het herstel ging heel traag, want pas vorige week maakte hij in de Slag om Norg zijn rentree in wedstrijdverband. Dat hij vandaag meedeed om de ritwinst had hij niet durven dromen. “We deden de hele dag rustig aan. Pas met nog 70 kilometer te gaan gingen we versnellen en hadden we genoeg over om het peloton voor te blijven. Mohoric was veruit de sterkste, maar gelukkig pak ik hier de overwinning. Ongelooflijk!”