Zondag 29 september moet het voor Mathieu van der Poel allemaal op zijn plaats vallen. Rond een uurtje of vijf hoopt hij in Yorkshire zijn tweede regenboogtrui in een wielerdiscipline te veroveren bij de profs. Woensdag werd in Antwerpen zijn ploeg Corendon-Circus voorgesteld aan pers en publiek, en liet hij zijn licht schijnen over het WK én het naderende cross-seizoen.

Ploegenpresentatie

De perszaal zat bomvol, maar iedereen was voor één renner gekomen: Mathieu van der Poel. Het ging in tegenstelling tot voorgaande jaren niet over zijn crossprogramma en daarbijbehorende strijd met Wout van Aert in het veld. Nee, woensdagmiddag ging het alleen maar over het WK in Yorkshire. Dat is ook niet gek, want ondanks dat het Van der Poel’s eerste WK bij de profs wordt deelt hij wel met Julian Alaphilippe en Peter Sagan de favorietenstatus. Nederland snakt na Joop Zoetemelk (1985) naar een landgenoot in de regenboogtrui.

Wekelijks heeft Van der Poel contact met bondscoach Koos Moerenhout. Het gaat dan vooral over de samenstelling van de WK-selectie. Eén ding is wel duidelijk: Van der Poel is de absolute kopman van de Nederlandse delegatie. “We zitten volledig op één lijn”, zegt Van der Poel daarover. “Alle namen die de bondscoach noemt zijn voor mij prima”, keurt de alleskunner goed. “Maar je hebt niets aan een goede ploeg als je zelf niet in orde bent.”

Van der Poel reed dit seizoen 19 wedstrijden op de weg en zal met sommige landgenoten voor de eerste keer in wedstrijdverband rijden. Door het veldrijden en mountainbiken is de 24-jarige renner het wel gewend om alleen zijn zaakjes op te knappen, maar in Yorkshire krijgt hij dus een hele ploeg tot zijn beschikking. Veel waarde aan het rijden met landenploegen hecht hij echter niet. “Het is echt iets van vroeger, maar je hebt er cru gezegd weinig aan om met landgenoten te rijden. Dat is in het veldrijden al net zo. Ik ben kopman, maar ik verwacht ook niet dat iedereen vanaf kilometer 1 klakkeloos in mijn dienst rijdt.” Op de vraag of hij verwacht ook in een dienende rol te kunnen rijden moest de kopman voorzichtig lachen. “Dat is een scenario dat ik me niet gelijk kan voorstellen, maar we zien wel hoe de koers verloopt.”

Regenboogtrui

Het moge duidelijk zijn: Van der Poel vertrekt voor niets minder dan de regenboogtrui naar Yorkshire. In 2013 zegevierde hij bij de junioren al op een WK op de weg. Destijds gaf hij aan nog vier jaar te willen veldrijden, om vervolgens ook het wegwielrennen en mountainbiken op te pakken. Inmiddels is dat aardig gelukt: in alle disciplines steekt hij er met kop en schouders bovenuit. Zelfs in het mountainbiken, waar hij volgend jaar in Tokio de olympische titel hoopt te veroveren. Hét hoofddoel van MvdP. “Die overwinningen zijn me zeker zo veel waard als mijn zege in de Amstel Gold Race. Ik heb er drie jaar tegenaan zitten hikken”, doelt hij op zijn zeges op zijn Canyon-mountainbike.

Mathieu van der Poel

Maar eerst het WK, dus. Van het parcours weet hij niet veel, behalve dat het zwaar en selectief is. “Maar veel heb ik er nog niet van gezien en ik heb er nog nooit gekoerst. Op en af, veel smalle wegen, een beetje Limburgs dus. Het moet me liggen.” Daarom vertrekt hij samen met zijn entourage vandaag al naar Groot-Brittannië om zich in de meerdaagse Tour of Britain voor te bereiden op de wereldkampioenschappen. Zaterdag gaat die wedstrijd van start.

Crossen

Na het WK op de weg vertrekt Van der Poel naar Tokio voor een testwedstrijd op het olympische mountainbike-parcours. De olympische wegwedstrijd laat hij overigens schieten; te dicht op de mountainbike-wedstrijd. Na het testevent neemt Van der Poel een korte rustperiode en zal hij op 22 oktober zijn rentree in het veld maken. Woerden is dan even het epicentrum van de crosswereld, als de wereldkampioen zijn opwachting maakt in de gelijknamige Nacht. Daarna staan onder andere de Koppenbergcross en het EK op zijn programma.

Vorig cross-seizoen won Van der Poel zo’n beetje alles wat los en vast zat. Alleen een valpartij of totale inzinking stond een zege van Van der Poel dat seizoen in de weg. Het eindresultaat: 32 overwinningen waaronder het EK en WK. Dan vergeten we even de eindoverwinningen in de regelmatigheidsklassementen DVV-trofee en Superprestige. Alleen de wereldbeker won hij niet, maar daar is een simpele verklaring voor: hij liet de eerste wedstrijden van het seizoen in de Verenigde Staten aan zich voorbij gaan.

De wereldbeker is dit seizoen opnieuw geen prioriteit voor Van der Poel, die zijn titel in de Superprestige ook niet zal verdedigen. “Omdat ik toch niet alle wedstrijden zal rijden”, legt hij uit. “Ik richt me op de wedstrijden om de DVV Trofee en het wereldkampioenschap veldrijden.” Maar eerst dus het WK in Yorkshire. Zondag 29 september 2019 staat al een tijdje met rood omcirkeld in zijn agenda. En bij héél veel Nederlandse wielerliefhebbers..

Mathieu van der Poel 2019