Nog heel even en dan barst in Jeruzalem het Giro-spektakel los. Voordat we ons richten op de Italiaanse ronde en het gevecht tussen Tom Dumoulin en Chris Froome, blikken we vooruit op de laatste klassieker van het voorjaar. En niet de minste! Wie wint Luik-Bastenaken-Luik 2018?

Parcours
De 104e editie van Liège-Bastogne-Liège gaat om 10:10 uur van start in Luik en vertrekt vervolgens in noordelijke richting naar Bastenaken. Het eerste gedeelte van de oudste klassieker (daarom: La Doyenne) is relatief makkelijk met slechts twee gecategoriseerde hellingen. Nadat de weg naar Luik weer is ingeslagen, wordt ook het parcours zwaarder en zwaarder. Met de Côte de Mont-le-Soie, Côte de Pont, Côte de Bellevaux en Côte de la Ferme Libert volgen de hellingen elkaar in rap tempo op. Daarna staan er bekendere hindernissen als de Rosier, Maquisard en uiteraard de Redoute op de renners te wachten.

Op de Redoute wordt meestal een hoop duidelijk. Vroege vluchters worden ingerekend en pionnetjes van de kopmannen worden vooruit gestuurd. Na de Redoute is er nog 36 kilometer te rijden en volgen er nog twee hindernissen: de Côte de la Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicholas. Laatstgenoemde 1,1 kilometer lange helling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6% ligt op vijf kilometer van de aankomst. Stilzitten doen de renners daar allerminst, maar vaak wordt Luik-Bastenaken-Luik toch in de oplopende straat richting de laatste bocht in Ans beslist.

Het peloton moet in totaal 258 kilometer afleggen. De renners worden tussen 16:33 en 17:12 uur op de Rue Jean Jaurès verwacht.

Vorig jaar
Na een imposante Waalse-Pijl waren de verwachtingen bij Alejandro Valverde hoog. Hij startte als topfavoriet en maakte dat ook waar: hij was in een sprint sterker dan Daniel Martin. De 103e editie begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Michele Scarponi, die een dag voor La Doyenne was overleden na een trainingsongeluk. Het aangeslagen peloton zag acht renners de koers kleuren, maar zij werden voor de finale begon allemaal teruggepakt. Dat was voor Tim Wellens het sein om te versnellen, maar ook zijn plannetje slaagde niet. Een poging van Davide Formolo had meer succes. De Italiaan demarreerde op de Saint-Nicholas en werd pas in de laatste kilometer ingerekend door de weggereden Daniel Martin, die vervolgens in een sprint zijn meerdere moest erkennen in Valverde. Michal Kwiatkowski werd derde.

Favorieten
De kans dat we dit jaar andere renners in de finale tegenkomen is niet heel groot. Wellicht valt de uit vorm zijnde Martin weg en vult de vorig jaar afwezige Julian Alaphilippe zijn plaats in. De Fransman, woensdag nog winnaar van de Waalse Pijl, is samen met Valverde en Kwiatkowski de man om in de gaten te houden. Alaphilippe kan rekenen op de steun van thuisrijder Philippe Gilbert, die de koers in zijn achtertuin in 2011 won.

De groep met topfavorieten bestaat verder uit Wellens, Michael Matthews, Romain Bardet en Vincenzo Nibali. Vooral laatstgenoemde renner steekt in goede vorm en beschikt over een geweldig sterk team. Niet alleen Enrico Gasparotto is ploeggenoot van de Haai van Messina, maar ook de gebroeders Izagirre, Franco Pellizotti, Domenico Pozzovivo en Giovanni Visconti zitten in het team van Bahrain-Merida. Stuk voor stuk toprenners, maar werken ze ook goed samen?

Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde 2018

Maar de absolute topfavoriet is toch echt Alejandro Valverde. Mocht de Spanjaard winnen, dan is het zijn vijfde overwinning in Luik-Bastenaken-Luik en komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Eddy Merckx.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Alejandro Valverde
*** Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski
** Michael Matthews, Tim Wellens, Romain Bardet, Vincenzo Nibali
* Jakob Fuglsang, Roman Kreuziger, Philippe Gilbert, Sergio Henao, Dylan Teuns, Daniel Martin

Nederlanders
Wout Poels weet hoe het is om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Hij zegevierde in 2016 als vierde Nederlander ooit in de Belgische klassieker. Na zijn sleutelbeenbreuk in Parijs-Nice haalde hij de finish in de Amstel Gold Race niet, maar toonde hij in de Waalse Pijl met een 64e plaats in de uitslag beterschap. Wellicht is hij als oud-winnaar in staat tot iets moois.

Wout Poels, Luik-Bastenaken-Luik 2016

Bauke Mollema werd zesde in de Waalse Pijl en is dus in vorm. Van Tom Dumoulin mogen we twee weken voor de start van de Giro aannemen dat hij in vorm is, maar een bevestiging hebben we nog niet gekregen. Op hoogte bereidde hij zich voor; Luik-Bastenaken-Luik is zijn eerste koers. Robert Gesink is met Tom-Jelte Slagter een outsider en moet hopen op een goede dag om voor een verrassing te kunnen zorgen.

TV
Vanaf 13:30 uur doet Sporza live verslag van Luik-Bastenaken-Luik 2018.