In Nederland hebben de wind en regen plaatsgemaakt voor de zon. In de wielerwereld maken de voorbereidingskoersen plaats voor de wedstrijden waar het écht om gaat. Zaterdag staat de eerste wielerklassieker van 2019 op het programma: Milaan-San Remo. Wie volgt Vincenzo Nibali op en wint de 110e editie? Wij blikken vooruit.

Milaan-San Remo

Denk je aan de Poggio en Cipressa, dan denk je aan Milaan-San Remo. Voor de televisiekijker is het niet de spannendste wedstrijd. Sterker nog: de eerste 200 kilometer is vaak nauwelijks de moeite van het kijken waard. Er gebeurt weinig, hooguit enkele aanvallers die de koers kleuren. Ze weten ook wel dat ze een vogel voor de kat zijn en dat de Italiaanse klassieker pas op zo’n vijftig kilometer van San Remo écht begint. Maar geef ze is ongelijk: ze rijden de hele dag aan de leiding en de sponsoruitingen zijn voor iedereen zichtbaar.

Met achtereenvolgend de Capo Mele, Capo Cervo, Capo Berta, Cipressa en als afsluiter de Poggio staat de finale al jaren garant voor spektakel. Als de Capo Mele opdoemt, hebben de renners al zo’n 240 kilometer in de benen. Een normale koers zou eindigen, maar Milaan-San Remo gaat nog even door. Dit jaar telt Milaan-San Remo liefst 291 kilometer. Het is de langste koers van het jaar.


Het uitzicht op de Poggio is niet mals..

Niet voor niets winnen alleen ‘klasbakken’ in San Remo. Van onderschatting en verrassende winnaars is al jaren geen sprake. Noem een lijstje met topfavorieten op, en hoogstwaarschijnlijk staat de winnaar er tussen. Dylan Groenewegen maakt dit jaar zijn debuut in La Primavera, zoals de bijnaam van de klassieker luidt. De verwachtingen zijn niet hooggespannen bij de veelwinnaar. Hij wil tussen Milaan en San Remo zaaien, om later in het seizoen te oogsten. Na 290,8 kilometer nog een wondersprint uit je benen toveren om na 200 meter op de Via Roma het zegegebaar te mogen maken is iets heel anders dan sprinten na een koers van 180 kilometer. Na de grens van 200 kilometer gepasseerd te zijn, voelt elke kilometer dubbel zo zwaar.

De erelijst is om van te likkebaarden. Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Peter Sagan, Oscar Freire, Filippo Pozzato, John Degenkolb, Michal Kwiatkowski en Vincenzo Nibali waren in het recente verleden succesvol. 51 van de 109 edities werd gewonnen door een Italiaan. Met zeven zeges is Eddy Merckx recordhouder. Arie den Hartog, Jan Raas en Hennie Kuiper zorgden voor de enige Nederlandse overwinningen.

Laatste winnaars
2009: Mark Cavendish
2010: Oscar Freire
2011: Matthew Goss
2012: Simon Gerrans
2013: Gerald Ciolek
2014: Alexander Kristoff
2015: John Degenkolb
2016: Arnaud Démare
2017: Michal Kwiatkowski
2018: Vincenzo Nibali

Parcours Milaan-San Remo 2019

De start wordt om 10.10 uur in het zuiden van Milaan gegeven. Het peloton rijdt vervolgens in zuidelijke richting naar de  Ligurische Zee, maar slaat net na de Passo del Turchino rechtsaf. De Passo del Turchino is de eerste en langste klim op de route, al zorgt de 25 kilometer lange ‘loper’ van gemiddeld 1 à 2% nooit voor problemen. Heb je op de Turchino al slechte benen, dan weet je als renner eigenlijk wel genoeg..

Na de Turchino blijft men langs de kust rijden richting de laatste hindernissen van de dag. Eenmaal in de buurt van San Remo volgen de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta elkaar in rap tempo op. Met de Cipressa (5,5 kilometer à 4,1%) en Poggio (3,7 kilometer à 3,7%) in het vooruitzicht gebeurt daar meestal niet veel. De meeste toppers wachten op het steilste puntje van de Poggio. Als de top namelijk is bereikt, moet er nog maar iets meer dan vijf kilometer afgelegd worden. Ideaal voor aanvallers. Rond 17.00 uur weten we wie op de Via Roma het zegegebaar mag maken.

Favorieten

Van 2013 tot en met 2016 mocht telkens een sprinter het zegegebaar maken. Gerald Ciolek was in 2013 de snelste van een kleine groep, Alexander Kristoff won een jaar later de sprint van een grotere groep, John Degenkolb (2015) en Arnaud Démare (2016) waren in een halve massasprint de sterkste. In 2017 werd er opnieuw om de winst gesprint, maar was het Michal Kwiatkowski die zijn twee medevluchters Peter Sagan en Julian Alaphilippe erop legde. Anno 2019 lijkt dat ietwat onmogelijk, want tegenwoordig wint zelfs Alaphilippe massasprints..


Het ‘kleine’ MTN-Qhubeka won met Gerald Ciolek haar eerste monument.

Vorig jaar werd Milaan-San Remo eindelijk weer door een solist gewonnen. Het was toen al tien edities geleden dat er iemand alleen over de finishstreep kwam gebold in San Remo; Fabian Cancellara deed dat in 2008 voor het laatst. Nibali bracht daar verandering in. De Italiaan versnelde op de steilste flanken van de Poggio, schudde een heerlijke afdaling uit zijn benen en bleef de aanstormende groep nipt voor. Voor Nibali betekende het na de Ronde van Lombardije zijn tweede ‘monument’ op zijn indrukwekkende palmares.

Zaterdag belooft het weer een mooie strijd te worden. Alhoewel er altijd wel een grote naam Milaan-San Remo wint, staat La Primavera ook garant voor verrassingen. Kwiatkowski en Nibali zijn bijvoorbeeld grote namen, maar wie had verwacht dat ze zouden winnen? Daarom is de lijst met kanshebbers wederom reusachtig. Wij beperken ons tot de absolute topfavorieten.

Deceuninck-Quick-Step is de ploeg om in de gaten te houden. Met Elia Viviani beschikt het over de snelste man van het peloton, maar met Julian Alaphilippe heeft het ook een andere gevaarlijke troef achter de hand. De Fransman zal waarschijnlijk op de Poggio van voren te vinden zijn en elke aanval pareren. Op slinkse wijze blijft hij als een blok aan het been van de andere aanvallers achterin hangen, om vervolgens toe te slaan in de sprint. Als de groep toch ingerekend wordt, heeft Deceuninck-Quick-Step nog Viviani in het peloton zitten om het in een sprint af te maken. Op zo’n scenario hoopt de Belgische ploeg, maar dat weten de andere teams natuurlijk ook.

Elia Viviani en Julian Alaphilippe
‘Hallo, wij zijn de topfavorieten.’

Caleb Ewan is een andere topfavoriet. Hij deed twee keer eerder mee aan Milaan-San Remo en finishte tweemaal in de top-tien. Vorig jaar won hij zelfs de sprint van de achtervolgers en legde hij beslag op de tweede plaats. Met twee overwinningen op zak reist hij met vertrouwen af naar Milaan. Wat nooit lukte met André Greipel, hoopt Lotto-Soudal met de kleine Australiër wel te bolwerken: winnen op de Via Roma.

Dan kunnen we natuurlijk ook niet om de vrienden Peter Sagan en Fernando Gaviria heen. In zijn allereerste Milaan-San Remo had Gaviria de zege binnen handbereik, maar kwam hij op knullige wijze in de slotkilometer ten val. Het was dé kans om La Primavera te winnen. Ongetwijfeld volgen er nog meer kansen voor de Colombiaan, zoals zaterdag. Op dit moment lijken er echter meer renners sterker en sneller te zijn. Peter Sagan bijvoorbeeld. In acht deelnames finishte hij zes keer (!) in de top-tien. Zijn slechtste resultaat behaalde hij bij zijn debuut; hij werd ‘slechts’ zeventiende.

Peter Sagan 2019
Altijd topfavoriet, maar hij won La Primavera nog nooit.

Elia Viviani, Julian Alaphilippe, Fernando Gaviria, Caleb Ewan en Peter Sagan zijn dus de grote favorieten. Outsiders voor de zege zijn oud-winnaars Degenkolb, Kristoff en Démare, thuisrijders Matteo Trentin en Sonny Colbrelli, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Let ook op wereldkampioen Alejandro Valverde, die in 2002 zijn eerste Milaan-San Remo reed. Samen met Davide Rebellin is hij nog de enige actieve renner die toen meedeed aan de Italiaanse wedstrijd.

10 Nederlanders

Op moment van schrijven staan er tien Nederlanders op de voorlopige startlijst. Jumbo-Visma is met vier landgenoten hofleverancier. Dylan Groenewegen en Danny van Poppel hopen de Poggio te overleven en te sprinten voor de overwinning, Jos van Emden en Mike Teunissen staan hen daarin bij. Bij Sunweb is het vooral uitkijken naar Tom Dumoulin. In de Tirreno-Adriatico kwam hij tekort ten opzichte van Adam Yates, Jakob Fuglsang en Primoz Roglic, maar zaterdag zou hij zomaar kunnen verrassen. Michael Matthews is op papier de kopman bij Sunweb, maar hij is verre van topfit. Dat biedt mogelijkheden voor Dumoulin.. Roy Curvers is er ook bij.

Tom Dumoulin 2019
Wat kan Dumoulin?

Andere Nederlanders op de startlijst zijn Sebastian Langeveld (EF Education First), Koen de Kort (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Niki Terpstra (Direct Energie). Laatstgenoemde deelt het kopmanschap met de sprinter Niccolo Bonifazio, die letterlijk aan het parcours woont.

Update: Julius van den Berg is door EF Education First opgeroepen en zet het totaal aantal Nederlandse deelnemers op elf.

Sterren volgens Fiets.nl
**** Elia Viviani
*** Julian Alaphilippe, Caleb Ewan
** Peter Sagan, Fernando Gaviria, Matteo Trentin
* Arnaud Démare, Greg Van Avermaet, Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Alexander Kristoff

Wie wint Milaan-San Remo 2019?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

TV
Milaan-San Remo 2019 is alleen op Eurosport 1 te zien. Vanaf 14:30 uur mis je niets.