Het cross-seizoen is al in volle gang en de mooiweerfietser heeft Zwift geïnstalleerd om niet meer in de kou te hoeven fietsen. De profrenners moeten nog heel even doorbijten, want het einde van het wielerseizoen 2019 is in zicht. Zaterdag staat de laatste klassieker van het jaar op het programma. Wie wint de Ronde van Lombardije?

Parcours

De 113de editie van ‘Il Lombardia’ gaat van Bergamo naar Como en telt in totaal 243 kilometer. Nadat in Bergamo het startsein is gegeven wordt er een kleine lus gemaakt, waarin de Colle Gallo beklommen moet worden. Daarna wordt er koers gezet richting het westen. De Colle Brianza doemt na 114,4 kilometer op en vormt de opwarmer voor het échte klimwerk. De finale begint met de Madonna del Ghisallo, die 8,6 kilometer lang is en gemiddeld met 6,2 procent stijgt. Na een korte afdaling volgt de Sormano.

De Sormano valt onder te verdelen in twee delen. Het begindeel is 5,1 kilometer lang en loopt gemiddeld 6,6 procent omhoog. Het slotstuk is het zwaarst. De ‘Muro’ kent passages van maar liefst 25 à 27 procent. Met al 192 kilometer in de benen gaan de renners het hier ongetwijfeld lastig krijgen. Na de Sormano is finishplaats Como in zicht, maar eerst wordt er nog een lusje gemaakt over onder andere de Civiglio (4,2 kilometer à 9,7 procent). De kans is groot dat er dan al een groep aan de leiding rijdt of dat een solist al voorzichtig aan de overwinning durft te denken.

Profiel Ronde van Lombardije 2019
Het profiel van de Ronde van Lombardije 2019.

Op de San Fermo della Battaglia krijgen de renners de allerlaatste kans om heuvelop het verschil te maken, anders wacht er nog een afdaling waarin iemand als Vincenzo Nibali toe kan slaan. De Haai van Messina won de ‘Koers van de Vallende Bladeren’ in 2015 en 2017, dus weet ongetwijfeld waar hij de overwinning naar zich toe kan trekken. Vorig jaar werd hij overigens geklopt door Thibaut Pinot, die er zaterdag niet bij is.

Beklimmingen:
– Colle Gallo (7,4 km à 6%)
– Colle Brianza (5,8 km à 3,8%)
– Madonna del Ghisallo (8,6 km à 6,2%)
– Sormano (5,1 km à 6,6%)
– Civiglio (4,2 km à 9,7%)
– San Fermo della Battaglia (2,2 km à 8,8%)

Favorieten

Vorig jaar wist er eindelijk sinds Laurent Jalabert (1997) weer een Fransman te winnen. Pinot kende een geweldig naseizoen en bekroonde dat met winst in Lombardije. Andere nog actieve ex-winnaars zijn Philippe Gilbert, Daniel Martin en Esteban Chaves. De kans is echter best wel groot dat we een nieuwe naam op de erelijst krijgen. Primoz Roglic steekt namelijk in bloedvorm en won zowel de voorbereidingswedstrijden in Emilië en Varese. Na een teleurstellend WK hadden veel mensen dat niet verwacht, want na de door hem gewonnen Vuelta leek de Sloveense pijp leeg. Leek, want Roglic heeft de smaak van het winnen weer te pakken. Een klassieker ontbreekt nog op zijn indrukwekkende palmares.

Primoz Roglic 2019
Roglic juicht in Varese.

Alejandro Valverde heeft al zo’n beetje elke wedstrijd van naam gewonnen, maar nog nooit zegevierde hij in Il Lombardia. De laatste keren eindigde hij als 2de, 2de, 4de, 6de en 11de. Hij doet dus altijd wel mee om de prijzen, maar wist in tegenstelling tot in bijvoorbeeld de Waalse Pijl (5x) of Luik-Bastenaken-Luik (4x) nog niet te winnen. Getuige zijn vijfde plaats in Emilië en tweede plek in de GP Bruno Beghelli zit het met de vorm wel goed, dus is de 39-jarige ex-wereldkampioen een man om in de gaten te houden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Nibali, die als geen ander de weg kent in en rond Como. Op papier behoren zij tot de absolute kanshebbers.

Outsiders zijn er ook voldoende. Jakob Fuglsang werd in 2010 al 4de en krijgt na een ijzersterk voorseizoen de kans om zijn ietwat tegenvallende naseizoen goed te maken. Fuglsang richtte zich de afgelopen maandenvolledig op het WK, maar zag mede door materiaalpech en ploegenspel (zijn landgenoot Mads Pedersen reed vooruit en won) zijn eigen medaillekansen in rook opgaan.

Jakob Fuglsang 2019

Dylan Teuns maakt ook kans op een mooie eindnotering, al zijn bij Bahrain-Merida wel alle ogen gericht op Nibali. Bij Deceuninck-Quick-Step is dat anders en is Teuns’ landgenoot Philippe Gilbert de absolute kopman. De winnaar van Parijs-Roubaix heeft wat goed te maken, want net als Fuglsang hield hij een wrang gevoel over aan de wereldkampioenschappen. Als grote kanshebber verscheen hij aan de start, maar door een val kon hij zich nooit tonen. Mocht Gilbert voor de derde keer winnen, komt hij op gelijke hoogte met onder anderen Gino Bartali, Damiano Cunego en Sean Kelly.

Nederlanders

Zijn er ook nog Nederlandse kanshebbers? Zeker! Mollema hoopt voor de negende keer de finish te bereiken van Il Lombardia, maar hoopt bovenal een mooie klassering uit de brand te slepen. Zijn beste resultaat boekte hij in 2012, toen hij als zevende de finishlijn passeerde. Robert Gesink eindigde al vier keer bij de beste elf, maar zal net als Steven Kruijswijk naar alle waarschijnlijkheid in dienst moeten rijden van Primoz Roglic. Wilco Kelderman is de andere Nederlandse schaduwfavoriet.

Laurens ten Dam 2019

Dan is er ook nog Laurens ten Dam. De 38-jarige renner rijdt in het shirt van CCC zijn allerlaatste koers als prof. Na de Ronde van Lombardije hangt hij de fiets aan de wilgen. Spreekwoordelijk uiteraard, want Ten Dam is teveel liefhebber om helemaal te stoppen met wielrennen. “Ik hoop in mijn laatste keer Lombardije de finish wel te bereiken. Dat is mij vaak genoeg niet gelukt, maar ik denk dat ik sterk genoeg ben om ‘m nu wel uit te rijden.”

Sterren volgens Fiets.nl
**** Primoz Roglic
*** Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang
** Alejandro Valverde, Mike Woods, Bauke Mollema
* Adam Yates, Egan Bernal, Dylan Teuns, David Gaudu, Gianni Moscon, Tiesj Benoot

TV
De Ronde van Lombardije 2019 is vanaf 14.20 uur live te zien op Eurosport 1.