De Hoogmis, Vlaanderens Mooiste.. zomaar wat bijnamen van de Ronde van Vlaanderen. Zondag is het weer zover en wordt de 103e editie georganiseerd. De overwinning van Niki Terpstra staat ons allemaal nog vers in het geheugen, maar wie wint de Ronde van Vlaanderen 2019? Wij blikken uitgebreid vooruit.

De Ronde van Vlaanderen

De eerste Ronde van Vlaanderen werd in 1913 gehouden en gewonnen door Paul Deman. Hij is 1 van de 69 Belgische winnaars. Achiel Buysse, Johan Museeuw, Eric Leman, Fiorenzo Magni, Tom Boonen en Fabian Cancellara zijn met drie overwinningen gedeeld recordhouder. De enige actieve renner die zich daar dit jaar aan toe kan voegen is Stijn Devolder. De ploegmaat van Mathieu van der Poel won de koers in 2008 en 2009. Evenveel als bijvoorbeeld Peter Van Petegem, Eddy Merckx en Jan Raas.

De start- en finishplaats is in de loop der jaren vaak veranderd. Tot 1976 lag de start in Gent, daarna waren Sint-Niklaas en Brugge gastheer. Sinds 2017 begint De Ronde in Antwerpen, zoals ook dit jaar. De finish lag vroeger in Gent en Meerbeke, maar sinds 2012 in Oudenaarde. Dat heeft zo zijn gevolgen. Toen de streep in Meerbeke was getrokken, vormden De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg de laatste hindernissen. Nu is dat niet meer. De Muur is weliswaar opgenomen in het routeschema, maar speelt geen rol in de finale.

Ronde van Vlaanderen, De Muur
De Muur. Zondag is het hier stikdruk. 

Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad konden we dit jaar zien hoe leuk de combinatie Muur-Bosberg kan zijn. Tot 2023 zullen we het echter met Oudenaarde als aankomstplaats moeten doen, want het contract loopt pas na dat jaar af.

Parcours

Om 10:30 uur gaat op het Steenplein in Antwerpen de Ronde van Vlaanderen 2019 van start. Een kwartier later volgt in Zwijndrecht de officiële start en wacht het peloton een 270,1 kilometer lange koers. Na 87 kilometer koers volgt de eerste hindernis: de kasseien van de Lippenhovestraat. In zuidwestelijke richting wordt er doorgereden naar finishplaats Oudenaarde, dat na 97 kilometer wordt gepasseerd. Daarna breekt de heuvelzone aan.

Ronde van Vlaanderen 2019
Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2019.

De Oude Kwaremont moet als eerste beklommen worden. De Kwaremont staat liefst drie keer op het programma en wordt het vaakst opgereden. Daarna volgen de Kortekeer, Ladeuze, Wolvenberg, Leberg, Berendries, Tenbosse en… De Muur. Helaas is er op de top van de Kapelmuur nog 99,5 kilometer te rijden en is de kans erg klein dat het daar losbreekt.

Na de Kanarieberg, opnieuw de Oude Kwaremont en de Paterberg wordt er weer door Oudenaarde gereden. Op dat moment is de finale écht begonnen en wordt de Koppenberg opgereden. Met de kasseien van de Mariaborrestraat, Steenbeekdries, Taaienberg en Kruisberg erna is dat dé plek om aan te vallen. Met nog 16,9 kilometer te gaan staan alleen nog de Oude Kwaremont en Paterberg op het menu.

Tussen 16:45 en 17:41 uur wordt in Oudenaarde de finish verwacht.

Start: 10:30 uur
Finish: 16:45 – 17:41 uur

De hellingen:
1. Oude Kwaremont
2. Kortekeer
3. Ladeuze
4. Wolvenberg
5. Leberg
6. Berendries
7. Tenbosse
8. De Muur van Geraardsbergen
9. Kanarieberg
10. Oude Kwaremont
11. Paterberg
12. Koppenberg
13. Steenbeekdries
14. Taaienberg
15. Kruisberg
16. Oude Kwaremont
17. Paterberg

Vorig jaar

Na een snelle openingsfase wisten elf renners zich los te rukken van het peloton. Op de gladde wegen werd er vaak gevallen, onder meer door Sep Vanmarcke en Oliver Naesen. Op de Kanarieberg was het peloton weer nagenoeg compleet en gingen Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en Mads Pedersen ervandoor. Op de Koppenberg probeerde Niki Terpstra de oversteek naar de drie aanvallers te maken, maar werd hij snel teruggepakt.

Op 28 kilometer van de meet waagde Vincenzo Nibali de sprong. Terpstra reageerde niet veel later en liet de Italiaanse veelwinnaar op een stukje heuvelop (!) achter. Binnen no-time maakte hij de aansluiting met de koplopers en liet hij hen op de Oude Kwaremont achter. Na een solo van zo’n twintig kilometer mocht er voor het eerst sinds 1986 (Adrie van der Poel) weer een Nederlander het zegegebaar maken in De Ronde. Pedersen finishte als tweede, regerend winnaar Philippe Gilbert maakte het podium compleet.

Niki Terpstra 2018
Terpstra op weg naar de overwinning.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2018:
1. Niki Terpstra (Quick-Step) 6.21:25 uur
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) +12
3. Philippe Gilbert (Quick-Step) + 17
4. Michael Valgren (Astana) +20
5. Greg Van Avermaet (BMC) +25
6. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) z.t.
7. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) z.t.
8. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) z.t.
9. Wout van Aert (Crelan) z.t.
10. Zdenek Stybar (Quick-Step) z.t.

Favorieten

Een vroege vlucht is zeker niet kansloos. Kijk de laatste jaren er maar op na: steevast haalt een vroege vluchter de finale van bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, en dat levert vaak verrassende namen in de uitslag op. Wie vorig jaar Mads Pedersen op het podium had voorspeld, werd voor de wedstrijd voor gek verklaard.

De kans dat een ‘vroege vluchter’ wint is echter minimaal. De grote favorieten komen na een slopende koers van 270 kilometer altijd bovendrijven. De grootste kansmakers op het winnen van de 103e editie van De Hoogmis zijn Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Zdenek Stybar en Mathieu van der Poel. Allemaal verkeren ze in goede vorm en lieten ze zich al meerdere malen zien. Opvallend genoeg wisten de twee topfavorieten van vorig jaar – Sagan en Van Avermaet – dit jaar nog geen grote koers te winnen. Allebei stonden ze in De Ronde meerdere malen op het podium, maar alleen Sagan (2016) op de hoogste trede.

Peter Sagan 2019
Peter Sagan won in 2016.

Dé topfavoriet is echter Zdenek Stybar. Hij won dit jaar al de Omloop Het Nieuwsblad en E3 BinckBank Classic en beschikt over het sterkste team. Gesteund door mannen als Bob Jungels, Yves Lampaert en Philippe Gilbert hoopt hij zijn eerste monument te winnen. Drie keer eindigde hij al in de top-tien van De Ronde, maar beter dan een achtste plek deed hij het nog niet. In dat opzicht lijkt Parijs-Roubaix de ex-crosser beter te liggen, daar stond hij twee keer als runner-up op het podium.

Wout van Aert deed vorig jaar voor de eerste keer mee aan De Ronde en eindigde verdienstelijk als negende. Dit jaar rijdt hij voor een grote ploeg, is hij een jaartje meer ervaren en stond hij al op het podium van de Strade Bianche (3de) en BinckBank Classic (2de). Daarnaast finishte hij als 6de in Milaan-San Remo. Met zulke uitslagen behoor je ongetwijfeld tot de topfavorieten voor De Ronde. Het voordeel van Van Aert ten opzichte van Van der Poel is dat de Belg al langere koersafstanden in zijn benen heeft (zie Milaan-San Remo). In Van der Poel’s voordeel spreekt dan weer dat hij al een wedstrijd gewonnen heeft (Dwars door Vlaanderen). Van Aert en Van der Poel samen op de Koppenberg, net als in de cross… Het wordt een surrealistisch beeld.

Outsiders
Waar Van Aert en Van der Poel aan het begin van hun carrière staan, loopt de loopbaan van Alejandro Valverde op zijn einde. Toch hebben Van der Poel en Valverde iets gemeen: ze maken allebei hun debuut in De Ronde. Valverde (38) heeft van deze wedstrijd zelfs een hoofddoel gemaakt. “Het is een wedstrijd die mij heel erg aanspreekt. Het wordt moeilijk om hem te winnen, maar ik ga er wel voor. Ik heb nog altijd de wil om te winnen.”

Mathieu van der Poel en Alejandro Valverde 2019
Twee grootheden naast elkaar.

Niki Terpstra start met het rugnummer 1. De Nederlander beschikt nog niet over de topvorm van 2018, maar kan zijn voorjaar zomaar onvergetelijk maken door opnieuw De Ronde te winnen. “In de meeste wedstrijden had ik een goed gevoel, maar nog niet het topgevoel. Vorig jaar was ik wel top en lukte het telkens nét wel. Het voorjaar is echter nog niet voorbij”, blikt hij vooruit.

Andere kanshebbers zijn Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Matteo Trentin, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Jasper Stuyven en Michael Matthews.

Nederlanders
Op de voorlopige startlijst staan negentien Nederlanders. Van der Poel en Terpstra zijn uiteraard de grootste kanshebbers, maar er zijn meer kapers op de kust. Denk bijvoorbeeld aan Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld. Of Lars Boom, die vooralsnog geen verpletterende indruk maakt voor Roompot-Charles. Jumbo-Visma heeft met Mike Teunissen ook een gevaarlijke outsider in de selectie zitten. En wat kan de tot klassiekerrenner getransformeerde Danny van Poppel?

Lars Boom 2019
Kan Lars Boom zijn voorjaar nog kleur geven?

Sterren volgens Fiets.nl:
***** Zdenek Stybar
**** Peter Sagan, Wout van Aert
*** Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel, Oliver Naesen
** Niki Terpstra, Bob Jungels, Philippe Gilbert, Yves Lampaert
* Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Alejandro Valverde

TV
Vanaf 9:30 uur is Sporza er al bij. Zowel de mannen- als de vrouwenkoers wordt live uitgezonden.