Een prachtige wielerweek wordt zaterdag en zondag afgesloten met de mooiste koersen van het jaar. Natuurlijk zijn de voorjaarsklassiekers prachtig, maar als er een regenboogtrui op het spel staat en je ’s ochtendsvroeg bij het nuttigen van een kop koffie de tv aanzet en een IJslander en Algerijn in de aanval ziet rijden is dat toch nèt iets specialer. Wij blikken vooruit op de wegritten van de vrouwen en mannen!

Parcours

De vrouwen rijden 149,5 kilometer en moeten drie keer het plaatselijke rondje afleggen. De wedstrijd start in Bradford en kent een zo goed als vlakke aanloop, met uitzondering van enkele scherpe heuvelpassages. Veel rensters maken dus kans op de winst, maar de Nederlandse vrouwen steken er toch wel bovenuit. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos vinden in Yorkshire allemaal een parcours dat hun prima moet liggen. Zoals wel vaker hebben de Nederlandse vrouwen eigenlijk alleen maar iets te verliezen.

De start van de mannenwedstrijd wordt om 9.40 uur (Nederlandse tijd) in Leeds gegeven. De aanloop van 183 kilometer door de Yorkshire Dales gaat over dezelfde glooiende wegen als tijdens de Touretappe van 2014 en dus inclusief de beklimmingen van de Côte de Cray (4 kilometer à 4,3% en maximaal 9,1%), Buttertubs (5 kilometer à 5,2% en maximaal 11,6%) en Grinton Moor (4,4 kilometer à 5,3% en maximaal 8,8%).

Greg Van Avermaet weet wat hem te wachten staat, zo vertelt hij in de Vuelta en WK-gids van Procycling. “De weersomstandigheden zijn hier vaak verre van ideaal. Als het regent of waait gaat het de hele dag super lastig zijn. Zeker op de hoogvlaktes kan de wind een belangrijke rol spelen. Een paar jaar terug in Qatar hebben we gezien dat er daardoor voor de plaatselijke ronde al een eerste verschil kan worden gemaakt. Je moet oppassen voor dat scenario en altijd goed van voren zitten. Dat gaat de koers naar het einde toe alleen maar zwaarder maken.”

Starttijden:
– Vrouwen: start 12.40 uur, finish +- 16.45 uur;
– Mannen: start 9.40 uur, finish +- 16.30 uur.

Favorieten vrouwen

De Nederlandse vrouwen hebben wat goed te maken. In de tijdrit gingen ze als topfavorieten van start, maar moesten Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen het hoofd buigen voor Chloe Dygert, die ijzersterk was en met meer dan anderhalve minuut voorsprong op Van der Breggen de tijdrittitel pakte. Zaterdag is alles anders. Marianne Vos is er dan bij en is de grootste kanshebster op de regenboogtrui. Mocht Vos winnen, is het haar vierde wereldtitel op de weg.

Marianne Vos 2019Het parcours is op maat geschreven van Vos. De klimmetjes zijn niet te lang en als het op een sprint aankomt kan er niemand aan Vos tippen. De vraag is hoe de koers zich evolueert. Ongetwijfeld willen de Italiaanse, Duitse en Amerikaanse vrouwen het niet op een sprint aan laten komen. Als er een kopgroep weg rijdt, zal Nederland altijd een vrouw mee willen hebben. Met Van Vleuten en Van der Breggen beschikt de ploeg van Loes Gunnewijk over nog twee extra titelkandidaten, maar ook Chantal Blaak en Lucinda Brand zijn pure afmakers.

Maar er is nog een topfavoriet, en die komt niet uit Nederland: thuisrijdster Lizzie Deignan (Armitstead). De wereldkampioen van 2015 won onlangs de Women’s Tour of Britain en heeft van de WK in Yorkshire echt een hoofddoel gemaakt. Voor eigen publiek hoopt ze voor een enorme stunt te zorgen door de Nederlandse vrouwenploeg een hak te zetten. Andere kanshebsters zijn Marta Bastianelli, Kasia Niewiadoma, Amanda Spratt en Dygert. Ongetwijfeld gaat het een spannend koersverloop opleveren.

Sterren volgens Fiets.nl:
*** Marianne Vos
** Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten
* Lizzie Deignan, Kasia Niewiadoma, Coryn Rivera en Marta Bastianelli

Favorieten mannen

Hoe lang is het geleden dat er een Nederlander als topfavoriet aan het WK verscheen? Heel lang geleden. Mathieu van der Poel kan zondag de opvolger worden van Joop Zoetemelk (1985). Na de door hem gewonnen Amstel Gold Race werd Van der Poel – terecht – gebombardeerd tot topfavoriet voor het WK, maar de concurrentie is niet van de lucht. Peter Sagan, Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert worden genoemd als grootste concurrenten.

Als Van der Poel op de pedalen gaat staan, dan hoor je vanaf de bank het peloton piepen en kraken. In de Primus Classic testte hij even zijn benen en konden alleen Sagan en Van Avermaet – zij het met moeite – volgen. Even daarvoor speelde hij met zijn concurrenten door onder andere Matteo Trentin (toch een Europees kampioen) meermaals te verslaan in de Tour of Britain. Als er één iemand in topvorm verkeert, dan is het Van der Poel wel. De hele Nederlandse ploeg zal zondagmiddag in dienst van de 24-jarige renner rijden.

Mathieu van der Poel 2019

Bij de Belgen liggen de verhoudingen anders. Van Avermaet en Gilbert zijn op papier de kopmannen, maar er is nog iemand die kans maakt op de titel: Remco Evenepoel. Vorig jaar won hij nog de weg- en tijdrit bij de junioren, maar woensdag veroverde hij al tijdritzilver bij de profs. Ongekend. Kijk niet vreemd op als de negentienjarige Belg zondag ook goed presteert in de wegrit, maar daarmee beschikt België wel over drie grote pionnen. Of zelfs vier, want in het regenachtige Yorkshire – ze voorspellen een helse middag – komt ook Tim Wellens tot zijn recht. Hoe slechter het weer, hoe beter Wellens zich voelt.

Alaphilippe en Sagan gaan wel als absolute kopmannen van hun land van start. Bij Frankrijk krijgt Alaphilippe steun van ploeggenoot Rémi Cavagna en tal van andere knechten. Bij Slowakije draait de selectie logischerwijs om de drievoudig wereldkampioen, die onder andere kan rekenen op de steun van broer Juraj. Dat Sagan over minder ploeggenoten beschikt dan bijvoorbeeld Van der Poel kan een probleem worden, maar aan de andere kant: de drie voorgaande wereldtitels behaalde hij ook zo goed als alleen.

Peter Sagan 2019

Als je de selecties analyseert, kom je erachter dat veel landen een ander type renner als kopman hebben aangewezen. De Spanjaarden mikken bijvoorbeeld met puncheur/klimmer Alejandro Valverde op titelprolongatie, terwijl de Duitsers sprinter Pascal Ackermann naar voren schuiven. De Australiërs en Italianen kiezen met Matthews en Trentin voor een middenweg. Alexey Lutsenko is ook een man om in de gaten te houden. De Kazak toonde onlangs zijn goede vorm in Italiaanse eendagskoersen en vindt in Yorkshire een parcours dat hem moet liggen. En de Britten? Die mikken op Ben Swift.

Andere namen om in de gaten te houden zijn Sam Bennett, Alexander Kristoff, Matej Mohoric, Zdenek Stybar, Daryl Impey, Mike Woods en Tadej Pogacar.

Sterren volgens Fiets.nl:

*** Mathieu van der Poel
** Peter Sagan, Julian Alaphilippe
* Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Michael Matthew

TV
De vrouwen worden vanaf 13.30 uur uitgezonden op o.a. Sporza en NPO1. De mannenwedstrijd is vanaf 09.00 uur (inclusief voorbeschouwing) al te zien op ‘de Belg’.

WK wielrennen 2019