Het zal je maar gebeuren. Je kent in de belangrijkste wedstrijd van het voorjaar materiaalpech en bent genoodzaakt om tussen de auto’s terug te keren in het peloton. Probleem: het is niet de eerste keer dat je fiets je in de steek laat. Je lurkt aan je bidon, gooit ‘m weg en… plots is de koers over.
Het gebeurde Michael Schär zondagmiddag in de Ronde van Vlaanderen. Het zat de Zwitser van AG2R-Citroën al niet mee. Meerdere malen moest hij in de achtervolging omdat zijn materiaal hem even in de steek liet. Na de zoveelste keer pech deed Schär iets wat tot 1 april voor niemand bijzonder was: hij gooide een bidon weg naar een groepje fans. Nota bene een groepje fans, niet zomaar wildweg in de natuur waar nooit iemand komt en de bidon wegrot.
Schär schudde zijn hoofd en greep naar zijn helm om al aan te geven dat hij dondersgoed wist hoe laat het was. Sinds 1 april is het namelijk niet meer toegestaan om bidons zomaar weg te gooien. De wedstrijdorganisatie moet elke 30/40 kilometer in de koers een plek aanwijzen waar renners hun spullen kunnen lozen. Doen ze dat ergens anders? Dan kan er een boete worden opgelegd van minimaal 200 Zwitserse Frank met een maximum van 5000 Zwitserse Frank. In het uiterste geval volgt uitsluiting.
Schär voelde de bui al hangen. Hij reed nog door, maar toen een jurymotor naast hem opdook wist hij al genoeg: mijn Ronde van Vlaanderen zit erop. Volgens de regels misschien terecht, maar slaan we niet door? Dat er aan het milieu wordt gedacht is alleen maar goed, alleen: deze renners gooien al van kleins af aan hun bidons overal weg. Natuurlijk willen ze dat veranderen, maar denk je in de belangrijkste koers van het voorjaar nog helder aan een gloednieuwe regel? Over een paar maanden is zo’n regel er wel ingesleten, maar in de tweede UCI-koers sinds de invoering kun je er niet vanuit gaan dat renners in de hectiek alles nog helder voor de geest halen. Dat er geen renner uit koers is gehaald omdat hij zijn polsen losjes op het stuur legde is een godswonder.
Het was niet het eerste incident. Een dag eerder viel – zo verklaarde hij na afloop – een gelletje uit de achterzak van Kyle Murphy en volgde ook voor hem in de GP Miguel Indurain diskwalificatie. Maar wat als Mathieu van der Poel in de laatste kilometer van de Ronde van Vlaanderen nog zijn bidon weggooide in de natuur, werd hij dan ook gediskwalificeerd? En moet de ‘VAR’ na afloop niet bekijken of andere renners ook de fout in zijn gegaan? Renaat Schotte gaf het tijdens de Ronde zondag al aan: “De weg ligt hier helemaal vol met bidons!” En dat was op een plek waar het niet was toegestaan. Later op de dag pakte Annemiek van Vleuten de winst bij de vrouwen. Ook zij gooide een bidon weg op een plek waar het niet was toegestaan. Het bleef zonder gevolgen.
De nieuwe regel draait dus om complete willekeur. Volgens sommige UCI-commissarissen wordt een oogje dichtgeknepen als een bidon naar een toeschouwer wordt gegooid. “We zullen ons gezond verstand gebruiken”, zeiden zij tijdens een webinar. Daarbij gaven ze als voorbeeld dat als er bergop wordt gereden en een bidon nagenoeg aan een toeschouwer gegeven wordt, ze niet in zullen grijpen. Maar waarom wordt Schär dan wel direct uit koers genomen, terwijl hij zijn bidon óók gooit naar toeschouwers?
Wellicht was een geldboete in de eerste koers sinds de invoering van de UCI-regel een goede, menselijke oplossing geweest. Hoefden we hier ons ook niet druk over te maken.
Loading ...