Op vrijdag 5 mei gaat de 100ste editie van de Giro d’Italia van start. Niet alleen het parcours is om van te watertanden, maar ook het deelnemersveld. Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk nemen het in Corsa Rosa op tegen renners als Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Wie zijn de favorieten? Wij blikken uitgebreid vooruit op de Giro d’Italia 2017! (via Procycling.nl)

Historie
De Tour is dan wel de grootste, maar de Giro is de mooiste ‘grote ronde’ van het jaar. Dat hoor je veel wielerliefhebbers vaak zeggen. Het parcours is uitdagender, de strijd is mooier en de passie van de Italianen druipt er vanaf. De eerste editie vond in 1909 plaats en werd onafgebroken – met uitzondering van de jaren in de oorlog – georganiseerd. De Gazzetta dello Sport kondigde eind 1908 de eerste editie aan en is de grondlegger van de Giro. De roze trui heeft de wedstrijd dan ook te danken aan de op roze papier gedrukte krant.

Luigi Ganna won in 1909 de eerste editie en is één van de 69 Italianen op de erelijst. Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx zijn gedeeld recordhouder met vijf overwinningen. Ook op de erelijst als meervoudig winnaar: Gino Bartali (3x), Bernard Hinault (3x), Felice Gimondi (3x), Jacques Anquetil (2x), Miguel Indurain (2x) en de nog actieve renners Alberto Contador (2x) en Vincenzo Nibali (2x). Mario Cipollini is met 42 dagzeges de meest succesvolle Giro-renner. Een Nederlander won de Giro nog nooit, al scheelde het vorig jaar weinig…

Parcours
De honderdste editie van de Giro gaat van start op het Italiaanse eiland Sardinië. Na gestart te zijn in Alghero doet de ronde drie dagen Sardinië aan, waarna het via de hoofdstad Cagliari het eiland verlaat. Na de rustdag van maandag wordt er direct vuurwerk verwacht met een finish op de Etna. Een dag later mogen de Sicilianen hun held Vincenzo Nibali begroeten. De streep is getrokken in zijn geboorteplaats, maar helaas voor Nibali is de etappe op maat gesneden voor de sprinters en lijkt een thuisoverwinning er niet in te zitten voor de Haai van Messina.

De volgende echte afspraak voor de klimmers is op 14 mei, de negende etappe. De 152 kilometer lange rit finisht op de Blockhaus en gaat het klassement stevig opschudden. Na de rustdag moeten de renners opnieuw op de pijnbank, want dan staat een 39,8 kilometer lange tijdrit op het menu. Na de elfde (overgangs)etappe is het twee keer de beurt aan de sprinters, alvorens de berggeiten weer in actie mogen komen. De veertiende rit gaat via Castellania (het geboortedorp van Fausto Coppi) naar Oropa (de plek waar Marco Pantani in 1999 op geweldige wijze zegevierde). De vijftiende rit is een overgangsetappe, om na een welverdiende rustdag te beginnen aan een heerlijke slotweek.


Dinsdag 23 mei staat een prachtige rit op het programma. De Mortirolo is de eerste hindernis, waarna de Stelvio en de Umbrailpass volgen. De finish ligt na een afdaling in Bormio. Het toetje wordt een dag later geserveerd als er een tachtig kilometer lange klim op het menu staat. Een echte klim is de tocht naar Canazei niet, maar toch moeten er 600 hoogtemeters overbrugd worden. Een typische rit voor aanvallers. Dat komt de klassementsmannen goed uit, want op donderdag 25 mei wacht de tweede koninginnenrit, als het überhaupt mogelijk is om twee koninginnenritten te hebben. Met vijf Dolomietencols, 4000 hoogtemeters en dat in slechts 137 kilometer moet de winnaar van goeden huize komen. De voorlaatste bergrit finisht in Piancavallo, waarna de twintigste etappe de laatste kans is voor de mannen met klassementambities om het verschil bergop te maken.

De Giro eindigt op zondag 28 mei met een tijdrit van Monza naar Milaan. Via het autocircuit van Monza gaat het in licht dalende wegen richting Milaan, waar na 27,6 kilometer bekend is wie de honderdste Giro heeft gewonnen. Spektakel gegarandeerd!

Het hele programma is hier te vinden.

Vorig jaar
Veel liefhebbers zullen het nog wel weten: de Giro ging vorig jaar van start in Apeldoorn. In het Omnisportcentrum werden de renners één voor één weggestuurd voor een 9,8 kilometer lange openingstijdrit door het centrum van Apeldoorn. Tom Dumoulin maakte alle verwachtingen waar en zette de snelste tijd neer. Hij kreeg uit handen van Koning Willem-Alexander de roze trui uitgereikt en droeg die in totaal zes dagen.

Toch was het niet Dumoulin die de harten van de Nederlandse wielerliefhebbers veroverde. Het was ene Steven Kruijswijk uit Nuenen die de 99ste Giro ging winnen en daarmee de eerste Nederlandse winnaar zou worden. Althans, daar leek het op. Op 21 mei 2016 nam hij de roze leiderstrui over van Andrey Amador en eindigde hij een dag later als tweede in de klimtijdrit achter Alexander Foliforov (wat is er met hem gebeurd?). Zes dagen later lijkt de eindzege binnen te zijn en heeft Kruijswijk drie minuten voorsprong op Esteban Chaves. Hij heeft alles onder controle, tot hij in de besneeuwde afdaling van de Agnelpas ten val komt en hij tot achtervolgen wordt gedwongen. Kruijswijk verliest bijna vijf minuten op Vincenzo Nibali en kukelt van zijn roze wolk.

Met pijn in heel zijn lichaam – en vooral mentale pijn – verliest hij ook in de voorlaatste etappe tijd op zijn concurrenten en valt hij ook nog eens van het podium. Uiteindelijk wint Nibali voor de tweede keer de Giro voor Esteban Chaves en Alejandro Valverde. Kruijswijk eindigt als vierde op 1:50 minuut van de Italiaanse winnaar en laat alle Nederlandse wielerfans met een flinke kater achter.

Favorieten
Als er iemand is die zich wil revancheren is het Kruijswijk wel. Stef Clement en Jurgen Van den Broeck werden aangetrokken om hem bij te staan in het hooggebergte en de ploeg bereidde zich vooral op hoogte voor de op de aanstaande Giro. Makkelijk gaat het niet worden om de 100ste editie te winnen, want ook Quintana en Nibali hebben hun zinnen gezet op de eindoverwinning.

Echter, Kruijswijk is niet de enige Nederlandse renner op wie wij ons moeten richten. Ook Tom Dumoulin en Bauke Mollema gaan volledig voor het klassement. Voor Dumoulin is het zijn eerste ronde als klassementsrenner, Mollema mag even zonder Alberto Contador laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Andere kanshebbers op het podium zijn Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Mikel Landa, Tejay van Garderen, Domenico Pozzovivo, Adam Yates en Bob Jungels.

Alle deelnemers vind je hier.

Sterren volgens Procycling.nl
***** Nairo Quintana
**** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
*** Tom Dumoulin, Geraint Thomas, Thibaut Pinot, Mikel Landa
** Bauke Mollema, Ilnur Zakarin, Domenico Pozzovivo, Adam Yates, Bob Jungels
* Tejay van Garderen, Rohan Dennis, Rui Costa, Andrey Amador

Wat zeggen de bookies?
1. Nairo Quintana (1.90 x je inzet)
2. Vincenzo Nibali (6.00)
3. Steven Kruijswijk (11.00)
4. Mikel Landa (13.00)
5. Thibaut Pinot (13.00)
6. Geraint Thomas (13.00)
7. Tom Dumoulin (16.00)
8. Adam Yates (18.00)
9. Bauke Mollema (21.00)
10. Ilnur Zakarin (26.00)

TV
De Giro d’Italia is dagelijks live op Eurosport te volgen. Sporza en de NOS hebben de rechten niet meer. De Giro online live volgen? Kijk dan op onze liveticker!

Giro Gids
Alles weten over de Giro d’Italia 2017? Koop dan de Giro Gids van Procycling voor slechts €5,99! De verzending is geheel gratis.

Via Procycling.nl.