Na drie wereldtitels voor Peter Sagan is de kans bijzonder groot dat we een nieuwe wereldkampioen krijgen. Het loodzware parcours met de beklimmingen van de Igls en Gramartboden als scherprechters gaat ongetwijfeld spektakel opleveren. Wie slaat er toe en wint de regenboogtrui? Wij blikken vooruit.

Parcours

Met een lengte van 258,8 kilometer en 4670 hoogtemeters weet je dat het een parcours is voor de klimmers. Niet voor niets is er bijna geen enkele sprinter te ontdekken op de startlijst, want die hebben er eigenlijk niets te zoeken. Peter Sagan acht zichzelf ook kansloos voor zijn vierde wereldtitel op rij, maar staat als titelverdediger wel gewoon aan de start en hoopt een belangrijke rol te vervullen voor zijn landgenoten.

WK wielrennen 2018 parcours

Om 9:51 uur zal zondag het startsein klinken in het kleine dorpje Endach in de gemeente Kufstein. De aanloop naar de plaatselijke omloop is hetzelfde als bij onder andere de junioren, beloften en vrouwen en kent weinig hindernissen. Alleen de klim naar Gnadenwald na 57 kilometer is met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5% over een afstand van 2,6 kilometer lastig. Na 85 kilometer wordt het plaatselijke rondje van 23,9 kilometer opgereden en gaat de wedstrijd echt beginnen.

In total moeten er zeven rondjes afgelegd worden, waarin de klim naar Igls (7,9 kilometer lang en stijgingspercentage van 5,7% gemiddeld) de enige klimhindernis is. Na de laatste passage in Igls dalen de renners af richting de finish in Innsbruck, maar draaien ze de klim naar Gramartboden op. Met uitschieters van boven de 25% is dit voor de renners een ware verschrikking. Na 2,8 kilometer (gemiddeld 11,5%) zit de klim er eindelijk op en volgt een korte afdaling naar de finish. De laatste kilometers zijn vlak, waarna we tussen 16:28 en 17:14 uur weten wie de nieuwe wereldkampioen is.

Favorieten

Het wereldkampioenschap is een wedstrijd op zich waarin een teleurstellend seizoen in één klap kan veranderen in een seizoen met een gouden randje (Gilbert, 2012). Dat Alejandro Valverde in de Vuelta a España een ongekend sterke indruk maakte telt zondag niet meer, ook niet dat Julian Alaphilippe twee Touretappes won en onlangs zegevierde in de Tour of Britain en Ronde van Slowakije. Toch zijn dit wel de twee grootste kanshebbers en op basis van het wielerjaar 2018 verdienen ze ook de wereldtitel.

Julian Alaphilippe 2018 Alejandro Valverde

Valverde deed elf keer mee aan het wereldkampioenschap op de weg en finishte negen (!) keer bij de beste tien. Vier keer veroverde hij brons en twee keer pakte de inmiddels 38-jarige renner zilver, maar de regenboogtrui ontbreekt nog in zijn prijzenkast. Na twee niet-deelnames is El Imbatido er zondag weer bij en vindt hij een parcours dat op zijn maat geschreven is. Gesteund door onder anderen Enric Mas, Ion Izagirre en David de la Cruz neemt hij het op tegen de rest.

Frankrijk start met misschien wel de sterkste ploeg. Naast Alaphilippe doen ook Warren Barguil, Romain Bardet, Thibaut Pinot en Tony Gallopin mee die allemaal een finale kunnen rijden. Het voordeel is dat ze meerdere paarden hebben om op te wedden, waar iemand als Primoz Roglic een volledige ploeg tot zijn dienst heeft. Roglic liet de (ploegen)tijdrit lopen om fris aan de start te verschijnen van de wegrit. Met een afdaling waar hij het verschil kan maken (zie de beloftenwedstrijd) behoort hij tot de absolute favorieten. Michal Kwiatkowski maakt ook kans, al beschikt hij met Maciej Bodnar en Rafal Majka over slechts twee landgenoten. Hij moet over wonderbenen beschikken zoals in Ponferrada 2014 om voor de tweede keer wereldkampioen te worden.

Michal Kwiatkowski 2014

De lijst met outsiders is enorm. Nederland gokt niet op één renner, maar beschikt met Tom Dumoulin, Wout Poels, Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk over meerdere wereldtoppers en kanshebbers. België heeft geen echte klassementsman, maar kan met Dylan Teuns, Greg Van Avermaet en Tim Wellens wel hoge ogen gooien. Vincenzo Nibali is de kopman van de Italianen (met Moscon als schaduwkopman), Nairo Quintana verdedigt samen met Rigoberto Uran en Miguel Angel Lopez de Colombiaanse eer en de gebroeders Yates moeten bij afwezigheid van Chris Froome en Geraint Thomas voor Brits succes zorgen. Verlies ze niet uit het oog!

Daniel Martin, Mike Woods, Jakob Fuglsang, Bob Jungels, Rui Costa en Patrick Konroad behoren ook tot de outsiders, maar beschikken niet over veel landgenoten.

Wie wint het WK voor mannen?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Sterren volgens Fiets.nl

**** Alejandro Valverde
*** Julian Alaphilippe, Primoz Roglic
** Simon Yates, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon
* Adam Yates, Tom Dumoulin, Miguel Angel Lopez, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali, Wout Poels

TV

Vanaf de start zijn Sporza, de NOS en Eurosport er al bij.