Ben je de eigenaar van een kostbare, mooie fiets? Dan wil je dat ook blijven. Maar, schrik niet: de teller van het aantal gestolen fietsen in Nederland staat op achthonderdduizend. Jaarlijks! Op Startpagina.nl kun je heel snel een geschikte fietsverzekering vinden.

Misschien vraag je je af of het überhaupt zin heeft om je fiets te verzekeren. Het antwoord: als het om een dure fiets gaat, is het dat zeker. Met een fietsverzekering verzeker je de kosten bij diefstal of schade. Alleen zijn er nogal wat aanbieders. Startpagina.nl heeft daarom alle informatie op een rijtje gezet en je vindt er ook een aantal heel bruikbare tips.

Twee sleutels voorkomt dubbele pech

Want -goed om te weten- als je je fiets laat verzekeren en hij wordt gestolen, moet je altijd twee originele sleutels aan je verzekeraar kunnen overhandigen. Zodra je een sleutel kwijtraakt, ben je verplicht dit te melden bij de verzekering en een nieuwe sleutel te laten maken bij de fabrikant waar je fiets vandaan komt. Doe je dat niet, dan heb je dubbel pech als je fiets daadwerkelijk wordt gestolen.

Vergelijken kan geld besparen

Vind je het gemakkelijk om je fiets te laten verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij waar je al klant bent, dan kan dat helaas onvoordelig uitpakken. Want niet iedere verzekeraar is voor iedereen even gunstig. Dat zit zo: de jaarlijkse premie is bijna altijd afhankelijk van je woonplaats. Woon je in een grote stad, dan kan je premie zomaar met veertig euro oplopen. Er zijn zelfs verzekeringen die de leeftijd van de berijder laten meewegen in hun premie. Vraag daarom bij drie verzekeraars een offerte op, om zo te kijken welke fietsverzekering het beste bij jouw wensen aansluit.

Wil je het goed aanpakken, maak dan eerst een schatting van de waarde van jouw fiets. Dit kan je heel eenvoudig door een fietsenmaker laten bepalen. Vraag je dan af of de te betalen premie in verhouding staat met de waarde van jouw fiets. Is het dat wel, bedenk dan wat je graag gedekt wilt hebben. Alleen diefstal, of ook schade, of misschien wel pechhulp voor als je een e-bike hebt? Vergeet je niet te laten informeren naar wat de voorwaarden voor schade zijn. In ieder geval is schade echt iets anders dan schade die veroorzaakt is door slijtage aan je fiets. Het is wel goed om te weten of schade door vernieling wel onder de voorwaarden valt.

Een heel belangrijk feit wat een snel vergelijkingsonderzoek op Startpagina.nl duidelijk maakt, is dat het prijsverschil in polissen lang niet altijd gerechtvaardigd wordt door betere voorwaarden. En nog een laatste weetje: als jij je fiets nooit ergens anders onbeheerd achterlaat dan in de schuur, dan dekken bijna alle inboedelverzekeringen een eventuele diefstal. Je moet alleen wel kunnen aantonen dat zowel de fiets als de schuur waarin de fiets zich bevond, op slot waren. Is dit niet het geval, dan keert de verzekeraar geen schadevergoeding uit.

Een overzicht van fietsverzekeraars en andere informatie over verzekeringen, vind je handig verzameld bij Startpagina.nl.