Dit is de eerste zomer dat ik in mijn Strava activiteitenfeed geregeld mensen Zwift rides zie uploaden. Ondanks geweldig weer en lange avonden. Het geeft wel aan hoe populair Zwift in korte tijd is geworden. Wahoo lift lekker mee op dat succes. Met hun fietstrainers en nu eindelijk ook met de Climb, de hellingsimulator. En om koel te blijven hebben ze nu ook een slimme ventilator gemaakt, de Headwind.

Lange aanloop

Het heeft even geduurd voor de Climb in de winkels lag. Vorig jaar augustus werd hij op Eurobike al gepresenteerd, maar er waren nogal wat technische problemen te tackelen voor hij productierijp was. De motor die de voorkant van je fiets omhoog of omloog moet laten gaan heeft het zwaar te verduren. En hij moet ook snel reageren want korte steile klimmetjes moeten wel realistisch overkomen. Het gerucht gaat dat de eerste versies zelfs wel eens spontaan in brand vlogen. Maar nu heeft Wahoo er genoeg vertrouwen in, alle technische uitdagingen zijn getackeld.

We konden even met de Climb spelen om een goede eerste indruk te krijgen. Die indruk is gematigd positief. Het is een leuke extra dat je nu bij het klimmen en dalen een nog wat realistischer houding op de fiets krijgt. Installeren en aansluiten ging prima. De Climb werkt samen met de Kickr trainer, de Kickr Snap (alleen met de 2017 modellen) en met de nieuwe Kickr Core.

Lees ook

De hellingshoek wordt bepaald door de input die uit Zwift komt. Daarnaast is deze hoek ook met de hand in te stellen via de afstandbediening die met een draad is verbonden met de Climb. Deze afstandbediening kun je op je stuur monteren bij gebruik en dankzij het krulsnoer verdwijnt hij netjes in het apparaat als je hem niet wilt gebruiken. Een andere manier om hem te laten werken is door het narijden van een buitenrit via je fietscomputer. De opgenomen hoogtewaardes worden via de Kickr doorgegeven aan de Climb. Ging je dus in een buitenrit na 10 km de Keutenberg op, dan gaat je Climb ook na 10 km met 16% omhoog.

De Climb start altijd in ‘locked mode’. Dat betekent dat hij niet van positie veranderd, tenzij je dat met de remote zelf doet. Even de middelste knop me thet slotje ingedrukt houden zet hem in een neutrale positie en in ‘open mode’. Daarna is hij te koppelen aan de Kickr en gaat automatisch werken. Dit is gedaan vanwege de veiligheid, Wahoo wil niet dat hij net flink omlaag gaat als jij er niet op bedacht bent.

De motor is niet echt stil, maar in combinatie met de Kickr, het geluid van Zwift en je eigen gehijg niet heel storend. De voet is niet vlak zodat deze mee kan roteren bij het omhoog of omlaag gaan van de voorvork. Het maakt dat het geheel niet ontzettend stabiel aanvoelt. Je fiets zit van achteren echter stevig vast in de Kickr, gevaar voor omvallen is er dus niet. De Climb kan flinke hellingshoeken aan, tot 20% omhoog en tot 10% naar beneden. Het werkt redelijk snel, maar nog niet zo snel als wanneer je gewoon buiten fietst. Het kost gewoon even tijd om de data te processen en om te zetten in een signaal voor de motor. Misschien dat dit met een toekomstige firmware update nog eens wat verbeterd kan worden. Maar het werkt goed genoeg om er plezier aan te beleven en eenmaal gewend valt de vertraging nauwelijks nog op.

In de doos vind je naast de Climb en de voeding ook een serie adapters waarmee je iedere fiets op de Climb kunt zetten. Of je nu QR of steekassen (12 of 15mm), normaal of boost gebruikt, alles is passend te maken.

Met een prijs van op een cent na 550 euro is het ongetwijfeld niet de goedkoopste gadget voor in je mancave (of girlcave natuurlijk), maar als je het kunt missen is dit vooral een geinige toevoeging om het indoorfietsen nog wat realistischer te maken. De Climb is nu al te bestellen en leverbaar vanaf de eerste week augustus, oa hier bij Futurumshop.

Koel blijven

Zoals iedereen die weleens indoor fietst kan beamen is het een verhitte bezigheid, dat klimmen zonder rijwind. Zeker als je volle bak gaat tijdens een training of online wedstrijdje is een ventilator geen overbodige luxe. Wahoo heeft daarvoor de ultieme fan gemaakt, de Headwind. Een ventilator die je kunt verbinden met je hartslag of snelheid, ‘sensor controlled’ dus. Afhankelijk daarvan gaat hij harder of zachter blazen. Ik heb hem nog niet kunnen proberen, maar het lijkt me ideaal. Naast die automatische settings kun je hem ook met de hand op 4 verschillende standen zetten. Die settings kun je ook bedienen vanuit de Wahoo app, je hoeft dus niet van de fiets af om iets te wijzigen. Als hij voluit blaast kan hij de wind met bijna 50km/u naar je toe blazen, denk aan je contactlenzen.

De Headwind is ontworpen om in de Wahoo Desk te passen. Door de wieltjes kun je de hele unit in een keer verplaatsen. Met de Kickr trainers, de Climb, de Elemnt fietscomputers, de Desk en de Headwind kun je nu je hele trainingsruimte inrichten met Wahoo spul….en dat willen ze natuurlijk graag.

De Headwind is binnenkort leverbaar voor 229,99 euro.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.