De Wahoo Kickr Core is de nieuwste direct drive smarttrainer van Wahoo. De Core zit zowel qua prijs als qua specs tussen de Kickr Snap en Kickr Power trainer in. De Kickr Core kan een vermogen van 1800 Watt aan en een maximale hellingsgraad van 16% simuleren. Daarmee doet hij niet echt veel onder voor de duurdere Kickr Power. Het grootste verschil zit hem in het ontbreken van een ingebouwde cadansmeter en een wat lichter vliegwiel.

Indoorseizoen vervroegd?

De Wahoo Kickr Core is een smarttrainer. Dat wil zeggen dat hij kan worden aangestuurd door diverse software pakketten. Zwift, Trainerroad, KinoMap, Sufferfest, Rouvy en ondertussen nog vele andere aanbieders kunnen de Kickr Core laten weten of je bergop, of af fietst. Ook kun je weerstandstrainingen afwerken, bijvoorbeeld aangestuurd door je fietscomputer. Door de elektromagnetische rem aan te sturen wordt de weerstand bepaald. Dat is lekker stil en onderhoudsvriendelijk.

Als je de Core koopt, krijgt je een hele rits gratis testaccounts voor diverse trainingsplatformen. Meer dan genoeg om je eerste winter mee door te komen, zelfs als je lekker vroeg begint aan een extra lang indoorseizoen.

Je krijgt 247 dagen gratis software:
Strava Premium 60 dagen 
TrainerRoad 30 dagen 
Suffer Fest 60 dagen 
Zwift 7 dagen 
Kinomap 60 dagen 
Rouvy 30 dagen 

Gevarieerd trainen

Met de Kickr Core kun je dus heel gevarieerde trainingen afwerken, mede dankzij de ingebouwde vermogensmeter. De Core communiceert via Bluetooth Smart en ANT+. Hiermee kun je hem koppelen met hartslagmeters, je telefoon, fietscomputers, sporthorloges en software. Hij is ook simpel te verbinden aan de Kickr Climb en de nieuwe ventilator van Wahoo, de Headwind.

Direct drive

Het is, zoals gezegd, een direct drive trainer. Net als de Kickr Power dus, de goedkopere Wahoo Snap is geen direct drive trainer, maar een ‘Wheel-On’. Je gebruikt de Core dus zonder je achterwiel. De body van de trainer is geschikt voor 8, 9, 10 en 11-speed Shimano en SRAM cassettes. Een cassette wordt overigens niet meegeleverd. Rijd je met Campagnolo? Geen nood! Je kunt prima fietsen met een Shimano cassette op je Campa aandrijving.

Wat heb je verder nodig?

Als je een smarttrainer koopt ben je er nog niet helemaal. Je hebt waarschijnlijk een dongel nodig om het signaal van de trainer om te zetten in iets waar je computer mee kan praten (en andersom). Die kun je voor rond de 10 dollar vinden op sites als Ebay, Ali etc, of je bestelt hem gelijk mee als je de trainer koopt. Futurum verkoopt ze bijvoorbeeld ook, voor €34,95. Ook een mat om je trainer op te zetten is handig. Dat scheelt geluid en het vangt zweet op, zodat je eigen vloer netjes blijft.

Verder zul je er nog een cassette op moeten zetten. Die kun je van je achterwiel afhalen, of je koopt er een nieuwe bij. In beide gevallen zul je gereedschap nodig hebben om de cassette te (de-)monteren. Even zoeken op kettingzweep en cassette afnemer als je deze online wilt bestellen, PRO heeft bijvoorbeeld om mooi setje voor €32,95. Houd er rekening mee dat als je een oude ketting op je fiets hebt zitten deze misschien niet lekker werkt met een nieuwe cassette. Bestel dan liever ook gelijk een nieuwe ketting mee.

Specificaties Wahoo Kickr Core smarttrainer

  • Accuratesse: +/- 2%
  • Vliegwiel 5,4 kilo
  • Simuleert stijgingspercentages tot 16% (1800Watt)
  • Elektromagnetisch weerstand
  • Communiceert via Bluetooth Smart, ANT+ en ANT+ FE-C
  • Komt inclusief Wahoo RPM Cadanssensor
  • LED-lampjes tonen de actieve verbindingen
  • Geschikt voor 8, 9, 10 en 11-speed, cassette niet meegeleverd
  • Compatibel met iOS versie 8 en hoger
  • iPhone 4S, iPad 3e gen, iPod touch 5e gen, en nieuwer
  • Android 4.3 en hoger en met Bluetooth Low Energy
  • Mac en Windows computers hebben een ANT+  of Bluetooth USB dongle nodig

Voor bijna iedere fiets

Fietsen met wielmaten van 24 t/m 29 inch passen op de Core, dat mag een mtb zijn, racefiets, tijdritfiets, wat je ook maar tot je beschikking hebt. Ook de inbouwmaat van je as maakt niet veel uit. De Core is geschikt voor 130 en 135 mm quickrelease en 142×12 en 148×12 steekassen.

De Wahoo Kickr Core kost 799 euro, onder andere te bestellen bij Futurumshop. Daarmee is hij 250 euro duurder dan de Snap en 400 euro goedkoper dan de Kickr Power.

De verschillen? De Snap is geen direct drive trainer, is minder nauwkeurig en levert minder maximale weerstand dan de Core. De Kickr Power heeft een ingebouwde cadansmeter aan boord en kan klimmen tot 20% (2200Watt) simuleren. Aan jou de keuze. Als ik uit de drie modellen zou moeten kiezen, zou ik voor de Core gaan.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.