Ik dacht altijd dat dit soort horloges vooral iets voor hardlopers zijn, zo zet Garmin dit model zelf ook in de markt. Maar nu ik de Forerunner 255 Music een maandje gedragen heb, zie ik er toch ook voor fietsers het nut wel van in. Zeker in combinatie met een fietscomputer van Garmin. Want samen met de Garmin Connect-app vormen ze een compleet ecosysteem dat je fitheid heel accuraat monitort.

24-uurs monitoring

De Forerunner meet namelijk 24 uur per dag door, niet alleen hoeveel je sport, maar ook hoe goed je slaapt, hoeveel je naast het fietsen beweegt en hoe het met je stresslevel staat. Zo wordt bijvoorbeeld ook je hartslagvariabiliteit constant in de gaten gehouden: een heel goede indicator voor je conditionele gesteldheid. Het was ‘grappig’ om mee te maken dat ik aan die HRV kon zien dat er een griepje aan zat te komen, eigenlijk al voordat ik dat zelf voelde. Het drukt je ook even met je neus op de feiten na een feestje met een biertje te veel. Dan slaap je dus echt veel minder goed.

Hartslagvariabiliteit overzicht

’s Nachts je eigen accu opladen

’s Ochtends krijg je een overzicht van je slaaptijd en in hoeverre je de eigen accu weer hebt opgeladen, de ‘body battery’ status. Mooi om te zien dat je na een goede nachtrust weer heel veel extra energie hebt. Gedurende de dag zie je de lijn naar beneden lopen.

Tijdens een pittig meerdaags fietsevenement in Zweden zag ik iedere dag mijn energielevel teruglopen, wat ik overdag opmaakte, kon ik ’s nachts niet bijtanken. Dat voelde ik ook duidelijk aan mijn benen, maar mooi om dat inzichtelijk te hebben in een duidelijke grafiek. Op donderdag in de auto naar Zweden, goed slapen, vrijdagochtend 100%, en daarna gaat het snel bergafwaarts (zie onder).

Het laat je ook beter zien hoe belangrijk het is om op tijd je rust te pakken. Je moet het horloge dan natuurlijk wel ’s nachts dragen. Dat leek me vervelend, maar ik heb er eerlijk gezegd geen moment last van gehad.

Garmin Connect is de spil

En dan de opties die ik als fietser vooral interessant vind. De Forerunner babbelt, net als je Edge fietscomputer, met Garmin Connect. Dat is de ‘cloud’ of online verzamelplaats van al je persoonlijke fitnessdata. Daar wordt door Garmin de informatie die de Forerunner over je verzameld gecombineerd met de data uit je Edge fietscomputer en zo krijg je dus een prachtig totaalplaatje van wat je allemaal doet en welk effect dat heeft op je conditie. Je kunt zien in hoeverre je hersteld bent van je laatste inspanningen, je VO2max wordt bijgehouden. Je ziet er een overzicht van je hartslaggeschiedenis (maximaal, gemiddeld en in rust), trainingshistorie en kunt zelfs zien of je een beetje slim aan het trainen bent.

Ik heb nogal eens de neiging om te weinig anaerobe blokjes in mijn ritten op te nemen. Dat zie je terug in de meldingen die Garmin levert, ‘meer anaeroob trainen!’ of ’trainingsstatus niet productief’. De data die je via je Edge fietscomputer naar Garmin Connect stuurt, wordt ook meegenomen in al die statistieken. Die je vervolgens dus niet alleen online op Garmin Connect kunt inzien, maar ook op het schermpje van dit horloge.

Forerunner 255 Music, boordevol opties

Naast alle functies die ik hierboven al noemde, kun je nog meer met dit slimme klokkie. Je kunt instellen of je meldingen wilt ontvangen via je smartphone (whatsapp, sms, enzovoort). Ook kun je doelen (10.000 stappen per dag?) instellen en zien of je die ook haalt. Je krijgt dagelijkse workout voorstellen, kunt er trainingen opzetten die je vervolgens kunt uitvoeren. Er zijn ook al workouts voorgeladen, bijvoorbeeld voor crossfit trainingen als je eens naast de fiets wilt trainen. Verder kun je er via Garmin Pay mee betalen (als je een ABN of Rabobank-rekening of een creditcard aansluit), het weerbericht volgen en muziek naar je ‘oortjes’ sturen – die muziek kun je op de smartwatch zetten, zodat je geen streamingdienst nodig hebt. Ook een handige, je kunt je hartslagdata delen met een ander apparaat. Ik deed dat met de Edge 1040 Solar (die ik eerder al reviewde), zodat ik geen hartslagmeterband hoefde te dragen. De Forerunner heeft GPS aan boord, dus je kunt hem ook inzetten als ‘stand alone’ fietscomputer. Hij onthoudt waar, hoe hard en hoeveel je gefietst hebt, je kunt er zelfs routes mee nafietsen. Daar ben ik persoonlijk geen fan van, ik heb liever een echte fietscomputer op mijn stuur zitten.

Naast fietsen kun je er nog allerlei andere ­sporten mee doen (zelfs zwemmen) en die monitoren met een bijpassend profiel, daarvan zijn er een heleboel beschikbaar. De opties zijn legio en heel eenvoudig in te stellen, de handleiding heb ik niet nodig gehad. Vrouwen kunnen met de data uit het horloge ook hun menstruatiecyclus monitoren

Geweldige accu

Garmin geeft in de specs aan dat je 14 dagen op een accu doet. Dat is natuurlijk in optimale omstandigheden. Ik laadde hem gemiddeld om de 10 dagen op, echt bizar goed als je weet dat hij 24 uur per dag met van alles bezig is. In een uurtje zit ie weer vol. Ik heb ook een smartwatch van Samsung, die kan nog niet de helft van wat de Forerunner kan, geeft constant een verkeerde hartslag weer en moet ook nog eens om de dag worden opgeladen. Deze Garmin is vergeleken daarbij echt een verademing.

Bijkomend voordeel is dat ik veel ­minder vaak op mijn telefoon kijk als ik deze smartwatch draag. Nooit geweten hoe vaak per dag ik wil weten hoe laat het is. Want ja, het is ook nog eens gewoon een horloge!

Nog wensen?

Tot nu toe was dit vooral een lofzang, ik ben dan ook danig onder de indruk van deze smartwatch. Niks te klagen? Weinig! Het rubber bandje was wel wat zweterig op al die warme dagen die we gehad hebben. Daar zou ik als ik hem niet retour zou hoeven sturen een andere voor kiezen. En het is jammer dat er weer een apart kabeltje nodig is voor het opladen. Ook zou het mooi zijn als je foto’s op het scherm zou kunnen zien. Als je nu een appje met een foto binnenkrijgt, moet je alsnog je telefoon pakken om deze te bekijken.

De Garmin Forerunner 255 Music kost €399,00. Als je niets met die muziek wilt gaan doen, kies dan voor de ‘gewone’ Forerunner 255, die is 50 euro voordeliger.

Meer info op: Garmin.com