Armstukken zijn, na pindakaas, zo’n beetje de mooiste uitvinding sinds het begin der tijden. Beenstukken volgen op korte afstand. Zeker in deze tijd van het jaar. Waarbij de winterkleding in de kast kan blijven, maar het ’s ochtends vroeg vaak nog te koud is voor blote armen en benen. Arm- en beenstukken zijn dan een uitkomst. Krijgt de zon wat meer kracht, dan doe je ze uit en in je achterzak. Ideaal!

Ik reed met 2 versies van Gore, de ‘Thermo’ en de ‘Windstopper’ uitvoering. Waarbij ik de beenstukken in 3/4 uitvoering gebruikte…over de knie, maar met de kuiten bloot. Dat vind ik persoonlijk fijn, maar als het echt de hele dag koud blijft zijn lange beenstukken uiteraard geschikter. Ik draag dan meestal gewoon een winterbroek.

Als het lekker warm wordt kun je de armstukken gewoon naar beneden trekken en verder rijden met een paar ‘polsbandjes’. Denk je dat het zo lekker warm blijft, dan trek je ze gewoon uit, over je handen, en stop je ze in je achterzak.

Geen last van koude wind

Beiden materialen zijn geschikt voor best koude omstandigheden. Je zou ze met onze kwakkelwinters ook vaak prima in januari kunnen gebruiken. Er zit veel verschil tussen de twee. De Windstopper versies zijn niet heel erg elastisch. Die moeten je dus echt goed passen. Heb je lange dunne armpjes dan lubbert het, ben je ’type sportschool’ dan krijg je ze moeilijk aan. Ik zit er precies tussenin en mij zitten ze dus als gegoten. Toch is het aantrekken van de Windstopper modellen lastiger dan bij de Thermo modellen. Vooral om de armen merk je dat. Zitten ze eenmaal, dan blijven ze wel prima zitten. Mede dankzij de meer-elastische band aan de onder- en bovenkant. Die zijn lekker breed, 5 centimeter, en aan de binnenkant voorzien van prima anti-slip.

Ze blijven ook zo goed zitten omdat ze al een beetje voorgevormd zijn. Er zit dan ook een linker- en een rechterkant aan. Herkenbaar een een kleine reflecterende L en R op de buitenkant. Het Gore logo dat er ook op staat is van hetzelfde reflecterende spul. Het Windstopper materiaal is niet alleen echt winddicht, het houdt ook nog aardig wat water tegen. Ook na vaak wassen blijft de stof mooi en behoudt deze zijn functionaliteit. Ik rijd al een poos je een kledingset van hetzelfde materiaal en ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit. De maten van de arm- en beenstukken gaan van S tot XXL.

Brushed Thermo

De ‘Thermo’ uitvoering is dikker en een stuk elastischer. Er zit dan ook 15% elastan in, waar de Windstopper het met 8% moet doen. Winddicht zijn de Thermo arm- en beenstukken niet, maar ze zijn vrij dik en van binnen opgeruwd. Daardoor zitten ze heerlijk warm en voelen ze heel comfortabel aan. Brushed heet het in vaktermen. Zowel de ellebogen als de knieën zijn voorgevormd, net als bij de Windstopper modellen. Daardoor is de pasvorm prima. Bij de Thermo luistert het wat minder nauw of je wel of geen spierballen of ‘Groenewegenbovenbenen’ hebt. Het spul rekt wel mee. Deze zijn dus niet waterdicht, hoogstens een beetje waterafstotend. Warm zijn ze wel, heerlijk warm. En omdat het prima ademend spul is, krijg je het niet snel te warm.

Qua comfort heb ik liever de Thermo’s dan de Windstoppers. Alleen bij van die hele schrale oostenwinden trek ik liever de Windstopper versie aan. Ik vind ook de manchetten aan het eind top. Niet alleen mooi, maar ook heel comfortabel. Waar bij mij armstukken vaa een beetje opkruipen na verloop van tijd, heb ik daar hiermee geen last van. Goedkoop zijn ze allemaal niet. Maar een set goede arm- en beenstukken gaan jaren mee en maken je fietstochten in de ochtend of avond een stuk comfortabeler.

Specs:

Arm warmer WINDSTOPPER®  100412    51,95 euro
Knie warmer WINDSTOPPER®  100413   59,95 euro
Thermo Knie warmer                     100395   45,95  euro
Thermo Arm warmer                    100393    41,95 euro

Meer info: gorewear.com