Vraag naar de meest nauwkeurige manier om je hartslag te meten en waarschijnlijk krijg je als advies dat je een hartslagband moet kopen. Oké, klinkt logisch, maar zijn er ook alternatieven? Zeker! Zoals de Polar Verity Sense.

Ik sport áltijd met een hartslagband. Ik train namelijk op basis van mijn hartslaggegevens en train dus in ‘zones’. Zelfs tijdens een rustig herstelritje wil ik weten of ik in mijn zone rijd. Tijdens zo’n ritje kijk ik niet constant op mijn horloge om te checken of ik wel rustig genoeg fietst, maar het is wel een handig hulpmiddel. Helemaal om na afloop de training te analyseren.

Als je over een horloge van Polar (en veel andere merken) beschikt, kun je al gebruik maken van hartslagmeting aan de pols. Handig, maar niet erg accuraat. Door middel van de zes groene LED-lampjes worden de trillingen opgevangen en meet het dus op die manier je hartslag. Als het horloge niet goed om de pols zit, vliegen de cijfers alle kanten op en klopt er niets meer van de analyse. Eén ding heb ik wel geleerd: neem polshartslagmeting met een flinke korrel zout.

Hartslagband
Maar wat helpt dan wel? Een hartslagband. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar ik maak al een tijdje gebruik van de H10. Het topmodel waarbij alles klopt. Door simpel de zender op de band te klikken maak je Bluetooth-verbinding en kun je de hartslagband verbinden met je horloge of een ander apparaat. Nog even de zender natmaken voor het maximale resultaat en een kind kan de was doen.

Een hartslagband is heel nauwkeurig, maar lang niet altijd. Als – met de nadruk op áls – de band goed zit, klopt het allemaal. Maar heel vaak zakt de band bij mij af of is het signaal heel slecht. Plots zakt mijn gemiddelde hartslag met veel slagen en weet ik al hoe laat het is: de band zit weer niet goed. Al sportend is het best een gedoe om de band weer goed om te doen, want een klein tikje omhoog of omlaag werkt dan niet.

Ook een nadeel: als je de band vaak gebruikt (zoals ik) krijg je schuurplekken. Vooral onder warme omstandigheden komt het regelmatig voor dat ik rode schuurplekken heb onder mijn borst. Geen ramp, wel vervelend.

Polar Verity Sense
De Polar Verity Sense.

Polar Verity Sense
Dat kan dus allemaal makkelijker. Polar had al de OH1 en OH1+ maar heeft sinds kort ook de Polar Verity Sense. Groot voordeel ten opzichte van een hartslagband is dat je de Verity Sense niet per se op borsthoogte moet dragen, maar je ‘m overal kunt gebruiken met als meest logische plek natuurlijk de boven- of onderarm. Het werkt simpel: je drukt het knopje in, maak verbinding met het horloge via Bluetooth of ANT+ en plaatst de sensor op je bovenarm. Let er goed op dat de groene lampjes ‘op’ je lichaam zitten en niet andersom (ja, die beginnersfout maakte ik). Je kunt de band gemakkelijk strakker of losser trekken, zo past ie altijd om je arm.

Polar Verity SenseDe Verity Sense kent een batterijduur van 20 uur (12 uur langer dan bijvoorbeeld de OH1+) en heeft een Bluetooth-bereik van wel 150 meter. Niet interessant als je op de fiets zit, maar bijvoorbeeld wel voor voetballers die langs de kant van het veld worden gevolgd door analisten. Het interne geheugen is uitgebreid van 4 tot 16 MB en de waterbestendigheid gaat tot wel 50 meter.

Bij aankoop van de Verity Sense krijg je hulpmiddelen voor het zwemmen meegeleverd (een clip voor duikbril) en een oplaadstukje, dat je in je telefoonoplader moet stoppen om de sensor op te laden.

Fijn hulpmiddel
Ik maak nu al een tijdje gebruik van de Verity Sense en ben erg enthousiast. Eerst zag ik het nut van zo’n hartslagband niet echt in, maar eigenlijk biedt het vooral voordelen: het weegt niks, zit niet irritant in de weg en zakt ook niet af. Maar hoe reactief is-ie dan? Dat valt heel erg mee! Als ik voel dat ik op een heuvel flink diepga, dan kan ik dat ook direct aflezen op mijn horloge. Eigenlijk heb ik niks over de Verity Sense te klagen en zie ik het als een mooie afwisseling voor het dragen van een hartslagband. Ook handig: tijdens bijvoorbeeld krachttraining ben je eerder geneigd om de band aan te trekken dat een hartslagband. Hetzelfde geldt voor simpele ritten met de fiets.

Zijn er dan ook nadelen? Wat mij betreft niet, behalve dat ook deze band zijn sporen achterlaat. Een voordeel: je hoeft de band dus niet altijd op dezelfde plek te dragen. Ook de prijs kan voor sommige potentiële kopers afschrikken, maar om heel eerlijk te zijn zou ik die €89,90 wel over hebben voor de Polar Verity Sense.

Bestellen of meer info? Kijk dan hier.

Polar Verity Sense Polar Verity Sense
De Polar Verity Sense laat zijn sporen na, maar dat is dan ook het enige nadeel.

Polar Verity Sense