Je ontkomt er in deze periode niet aan: je wordt vies. Je schoenen hebben het meest te lijden. Zowel via het voorwiel als via de onderbuis komt de modder op je schoenen terecht. Aan alle kanten en op de meest onwaarschijnlijke plekken worden ze vies en nat. Om de volgende rit weer met droge schoenen te kunnen beginnen, hebben we een aantal tips. En: netjes met je schoenen omgaan verlengt de levensduur.

Rijd je een mountainbiketoertocht, spuit dan na de rit je schoenen samen met je fiets schoon, zodat de ergste modder weg is. Zolang de modder nat is, laat deze zich eenvoudig verwijderen. Grondiger schoonmaken doe je met een lauw sopje met afwasmiddel en een afwasborstel. Door flink te boenen worden de schoenen goed schoon. Wil je ze blinkend schoon, dan kun je ze in de wasmachine stoppen, eventueel met een kussensloop als bescherming. Doe dit echter niet te vaak en zet de wasmachine niet hoger dan 30 graden Celsius. Laat de schoenen naderhand niet te lang in de wasmachine zitten, anders gaan de schoenplaatjes en eventuele andere metalen delen roesten. Een andere tactiek is je schoenen eerst te laten drogen en dan het vuil eraf te kloppen. De restanten vuil kun je met een natte afwasborstel er afborstelen.

Haal de zool eruit om de schoenen te drogen. Haal de klittenbandsluitingen helemaal los en vouw ze opzij. Vouw de tong naar voren en prop een krant in de natte schoen. Niet te strak, want dan neemt de krant weinig water op. Zijn de schoenen erg nat, vervang de krant dan na een paar uur. Zet de schoenen op een luchtige plek, dus niet in een afgesloten ruimte als een kast. Wil je dat de schoenen sneller drogen, zet ze dan in een verwarmde kamer. Zet de schoenen echter niet direct onder of op de verwarming, want dan droogt het materiaal uit, wat de levensduur beperkt. Je kunt ook de föhn gebruiken, maar dat duurt erg lang, want je mag hem niet op de heetste stand gebruiken. Via internet zijn speciale ‘föhnen’ te koop die continu lucht door je schoenen blazen. Ook zijn er speciale schoendrogers te koop, zoals bij Rose Versand.

Als de schoenen droog zijn, kun je ze inspuiten met waterafstotende wax. Waterdicht zullen de meeste schoenen niet worden, want ze zijn gemaakt om te kunnen ademen of zelfs door te luchten. De wax is om het vuil minder te laten hechten. Hiervoor kun je ook siliconenspray gebruiken. Eventuele kliksluitingen spuit je in met siliconenspray of met een paar druppels olie om ze blijvend soepel te laten werken. Spuit dan ook je schoenplaatje en pedaal in

De beste oplossing tegen het vies worden van je schoenen is het dragen van overschoenen. Het enige nadeel is dat je lastig even een klittenband strakker of losser zet halverwege je tocht.