Wanneer voelt een man zich weer echt Man? Als hij buiten mag spelen. Op de fiets het bos in, met rondvliegende modder, opspattend water en… die plas daar gaan we dóórheen. Leuk…Maar ja, daarna moet het wel weer schoon…en dat mag je als man natuurlijk mooi zelf doen.

Na een tocht moet je je spulletjes zoveel mogelijk nat houden. Laat het niet opdrogen! Dan krijg je het vuil er moeilijker uit. Thuis (of in de kleedkamer) ga je meteen spoelen! Sommigen kruipen met kleren en al onder de douche. Dat kan, maar is niet prettig voor de beheerder van de kleedkamer. Je kunt ook je kleding in een emmer met voorwasmiddel als Biotex doen. De een laat het 24 uur weken, de ander tien minuten en ververst het een paar keer. Zaak is om éérst de ergste modder en troep er af te krijgen. Dus eerst onder kraan of in een emmer, wringen, spoelen, weer in het water totdat het water niet helemaal donkerbruin meer is. Voordat de kleren in de wasmachine gaan moet het zand eruit gespoeld zijn. Zand is niet goed voor de levensduur van de machine.

Synthetische sportkleding kan maar op 30 of 40 graden gewassen worden. Was je het warmer, dan is het niet goed voor de kleding. Het verkleurt of de rek gaat uit de panden en ‘grippers’. En het is niet goed voor het milieu. Enkele tips vanuit het veld: haal de spullen eerst door een apart voorwasprogramma, gebruik een wasmiddel voor witte was, voor bont en was op 60 graden als het echt vuil is. We vroegen ook cyclecrosser Camiel van den Bergh naar zijn ervaringen. Hij rijdt al jaren in overwegend witte kleding. Bij zijn (dagelijkse) vuile was gaat meestal een scheutje bleekmiddel. Niet heel goed voor de duurzaamheid van de kleding, wel effectief. Dat dit de opdrukken wat extra bleekt, is niet erg. Als hij naar de koers gaat dan neemt hij kleding mee voor droog weer (mooi, hagelwit) en voor modderig weer (al iets minder wit met wat oude vlekken). Dat zie je dan toch niet in de modder…

Ging oma vroeger de vreselijkste vlekken te lijf met ossengal en op de hand, tegenwoordig zijn de aantipmiddelen en vlekken deppers als Shout en Vanish zeer populair. Wat spul er op spuiten, even in laten trekken en dan de wasmachine in met de andere was. Ook hier geldt: hoe eerder het op een vlek zit, hoe eerder het zijn werking kan doen. Fietsshirtjes zijn zeer luchtig en zeer ‘open’ geweven, maar daardoor kan er ook veel vuil in de vezels dringen. Er zijn ook meer onorthodoxe middelen die qua milieu eigenlijk niet ‘kunnen’, maar wel werken. Zo krijg je met wasbenzine en een ontvetter als ‘Pronto’ van Cyclon echt smerige vetvlekken heel makkelijk uit je kleding. Even er opspuiten en in laten trekken en weg is de vlek.. Echt goed voor je kleding is dat niet. Het spul tast uiteindelijk ook de vezels, de structuur en de kleur aan.

De beste tip is toch: trek geen witte, gele, helrode of lichtgroene kleding aan als je weet dat je als een varkentje in de modder gaat rollen. Of zorg voor een extra beschermend en liefst donker laagje over je zondagse kleding. Calculeer bij veel modder een kortere levensduur in voor je kleding. Schurend zand maakt lycra en een zeem dun. Je schoenen houd je schoon met een paar overschoenen. Kies voor een stel met ademend ‘windstopper’ materiaal in plaats van neopreen als het niet koud is. Die overschoenen kunnen na de tocht ook gewoon in de wasmachine, net als je handschoenen. Echt smerige schoenen spoel je af onder de kraan. Lekker glimmend krijg je ze daarna met was eau de cologne (!); hetzelfde spul waarmee je lijf schoon en fris krijgt na een tocht.