Zwart met wit of zwart met zwart en Shimano Ultegra erop: de Krush Classic is een rechttoe rechtaan fiets voor een schappelijke prijs.Wie in de lokale wielersport bekend is, zou het fietsmerk Krush moeten kennen van de sponsoring van de wielerclub De IJsselstreek. Die club heeft zijn basis in de streek rond Harderwijk, niet al te ver van de thuisbasis van Krush: Steenwijk.Krush is opgericht als een verlengstuk van de import van carbon schaatsen. Betrouwbaarheid en lage prijs zijn de kernwaarden van het merk, zo lees je op de site www.krush-bikes.nl. Om de prijs laag te houden, kiezen ze ervoor open moulds te gebruiken om de frames te bouwen. Daar zijn ze bij Krush open en duidelijk over. Wel houden ze de producenten in beeld door er elk jaar op bezoek te gaan. Plus je hebt een duidelijk aanspreekpunt met garantie op de frames. Dat is een stap verder dan via Aliexpress een frame bestellen.
Krush levert complete fietsen en losse frames. Het liefst verkopen ze de artikelen via het internet, maar als je ze live wilt bekijken kun je in Steenwijk terecht. In het hartje van die stad zit de showroom. Je kunt er wegfietsen en mountainbikes kopen; aan de gravelmodellen wordt nog gewerkt. Een blik op de geometrietabellen leert dat voor mij alleen de Classic in aanmerking komt. De Aero is zo hoog aan de voorkant dat die niet past. Het is een ontwikkeling die we al vaker zien: wel een aerodynamisch frame, maar een geometrie die veel meer past bij een comfortracer. Overigens zegt dat niets over de snelheid: Robin Löwik werd op de fiets in juni Nederlands kampioen bij de elite zonder contract. De afmontage van de testfiets is volledig mechanisch Ultegra, maar je kunt de fiets zelf samenstellen.
Meten
Bij ons op de meetbank voldoet de Krush Classic prima. Het frame weegt 1050 gram in maat 52, de voorvork 340 gram. De torsiestijfheid is 105, de bracketstijfheid 48. We zouden er een 7,5 voor geven als we de meetwaarden relateren aan het inzetbereik. Het frame is stijf, maar niet knoeperdhard, als we onze testbank moeten geloven. En we hebben geen enkele reden dat niet te doen.
Rijden
De eerste ritjes met de Krush zijn een ramp. Nou ja, dat is overdreven, maar lekker zitten we er niet op. Dat verandert als we wat aanpassingen doen aan de verhouding tussen de drie contactpunten. Opeens begin ik me thuis te voelen op de fiets. Dat voel ik nog beter als ik met mijn eigen stuur en zadel ga rijden. In de praktijk rijdt de fiets echt in lijn met de meetwaarden. Het is geen Formule 1 auto, maar ik ben ook Max niet. Gelukkig geeft de fiets me net een beetje meer comfort, met de nieuwe Continental Grand Prix 5000 als fijne verrassing, terwijl ik bij het aanzetten meer dan voldoende voorwaartse snelheid genereer. Ik zou hier zowel een toertocht als een criterium mee kunnen en willen rijden. De gemonteerde Ultegra R8000-groep is meer dan voldoende beschreven: dikke prima. We rijden oldskool met velgremmen, maar de Classic is er ook met schijfremmen. De wielen zijn wat luxer dan de standaard gemonteerde Vision Team 35, dus laten we hier buiten beschouwing. Die komen in een volgende review aan bod. Valt er wat te zeuren? Ja, het carbon stuur zou ik eraf halen. Die vorm past me totaal niet. Maar ik ben een zeurpiet als het gaat om sturen.
Conclusie
De Krush beschouwend moeten we denken aan de oude slogan van Philips: Sense and simplicity. Om met het laatste te beginnen: de fiets is simpel. Geen overbodige poespas, waardoor de prijs lekker blijft. Alleen in zwart, alleen Shimano afmontage. Ook het bestellen gaat simpel, met een handig drop down menu op de site. Voor deze fiets betaal je 2099 euro, met 105 ben je 1799 kwijt. Het frame kost je 1099, inclusief vork en zadelpen.Wie niet al te veel waarde hecht aan exclusieve designs of marketing van de grote merken heeft aan Krush een prima fiets. Niet sexy, maar wel slim. Dat maakt wel sense, dus.Meer info:
krush-bikes.comFoto’s: Remco Veurink