Volgens Merida is de eOne-Sixty SL 10K een ‘nieuw soort e-mountainbike die het evenwicht van een fiets zonder ondersteuning combineert met de kracht van een Bosch SX-middenmotor’. Wij testen in Girona in hoeverre dat gelukt is.

Heel veel e-mountainbikes wegen ruim meer dan 20 kilo. Dat wilde Merida niet bij deze nieuweling, dus koos het merk voor een basis (lees: frame en achtervork) van carbon. Voor de ondersteuning viel de keuze op een compacte Bosch Performance Line SX-middenmotor (55 Nm koppel) van minder dan 2 kilo en een volledig geïntegreerde accu van 400 Wh, ook goed voor ongeveer 2 kilo. De door ons geteste maat M komt zo op een totaalgewicht van net geen 19 kilo. Netjes, al kan het nog lichter, maar dat wilde Merida niet – want ja, een e-MTB krijgt doorgaans veel voor zijn kiezen. In plaats van lichtere maar kwetsbaardere banden en wielen te gebruiken om het totaalgewicht te verminderen, koos Merida liever voor de juiste onderdelen.

De eOne-Sixty SL is er in drie uitvoeringen, waarvan deze 10K (wat simpelweg staat voor 10.000, als vervolg op de 6000- en 8000-versie) de lichtste en ook meest prijzige uitvoering is. Niet geheel onlogisch, want met onder meer Fox Float-vering, een SRAM XX Eagle 12-speed groepset, SRAM-dropperpost en carbon FSA-wielsetje laat de afmontage niks te wensen over, en zo heb je bijna het gevoel dat je op een gewone mountainbike zit. De achtervering is gebaseerd op de al bekende flexstay technologie waarbij het allemaal draait om minder draaipunten – voor minder onderhoud en een lager gewicht.

Wat betreft de geometrie zien we bij de M een balhoofdhoek van 64 graden voor meer stabiliteit, een zitbuishoek van 78,6 graden voor een hyperefficiënte klimpositie, een reach van 466 millimeter voor stabiliteit bij hoge snelheden en een stack van 620 millimeter voor een agressieve rijpositie.

Rollen maar

De rijervaring met een endurofiets is totaal anders dan die met pakweg een hardtail mountainbike of een gravelbike. Daar stap je gewoon op en ga je trappen, terwijl je met een endurobike doorgaans heuvelachtig terrein opzoekt met liefst een skilift en vooral afdalingen met flinke percentages, northshore-elementen en andere obstakels. Ergo: je moet zelf heel wat in huis hebben om vriendjes te worden met een fiets als de eOne-Sixty.

Onze kennismaking vindt plaats in de buurt van het Spaanse Girona, waar je heel veel hoogtemeters kunt maken in heel weinig kilometers. In 2019 waren we hier al eens voor de introductie van de eOne-Sixty. In vergelijking met die fiets is er het nodige veranderd: de nieuwe versie heeft zowel een ander frame, een ander veersysteem als een andere motor gekregen – en komt standaard met 29-wielen. Collega Rob noteerde destijds onder meer: ‘De eOne-Sixty is een serieuze e-bike. Niet zomaar een fiets die is gecreëerd om mee te kunnen varen op de hype der batterijen. (…) De daaleigenschappen zijn écht goed, wat grotendeels te danken is aan de magistrale dempers van Fox’.

Robs rijtechnieken kunnen we in de verste verte niet benaderen, al helpt de nieuwe Merida ons flink. Wél kunnen we vaststellen dat alle veranderingen die zijn doorgevoerd ten opzichte van de oude fiets – het lichtere frame, de vering en de Performance Line SX-motor – een verbetering zijn. Omhoog zorgt de motor voor precies de juiste ondersteuning: in E-MTB- of Turbo-modus rol je over wat stenen of door sleuven in de weg zó omhoog. Eenmaal boven zet je de motor in Eco-stand (of uit natuurlijk) en vervolgens rol je zeer zelfverzekerd naar beneden.

De zithouding is zeer praktisch: in principe zit je flink rechtop, waardoor je minder snel over het stuur buitelt, maar je kunt toch heel actief de afdaling in. Lekker draaien, platleggen, insturen, goed kijken en je weer oprichten. We kunnen snel met elkaar overweg!

Jetski

Bestel maar een verhuiscontainer, zou ik zeggen: zo’n eOneSixty is een goede reden om naar het zuiden te vertrekken. Blijf je daarentegen ‘gewoon’ zoals ondergetekende in Riel wonen, dan is deze fiets als een jetski in de voortuin: leuk, maar niet in de juiste omgeving. Dit geldt uiteraard voor bijna elke endurofiets: Nederland is niet het land waar dit type fiets het best tot zijn recht komt en je moet dus altijd op pad. Vind je dat geen probleem, dan is de eOne-Sixty een heel goede keuze. Overigens hoeft dat niet per se de 10K-uitvoering te zijn, want met de 6000 en 8000 (zelfde frame, andere afmontage) zijn er meerdere opties.

De 6000 is net als de 10K uitgerust met de krachtige, zeer betrouwbare Performance Line SX-motor, waar we erg van onder de indruk waren, en een 400 Wh-accu. Die laatste heeft als voordeel dat hij bijna 2 kilo lichter is dan de 800 Wh-versie, wat fijn is, maar als nadeel dat de capaciteit vrij klein is en de accu ‘vast’ zit in de onderbuis. Tijdens een uur stevig klimmen zie je de procenten rap teruglopen, waarbij de accu op zijn Duits pünktlich waarschuwt met een rood ledje als je bij de 30 procent bent. Maak je graag echt grote tochten, dan is Bosch’ PowerMore 250 range extender aangeraden.

Specificaties Merida eOne-Sixty SL 10K

Plus: de afmontage is super, het gewicht idem dito
Min: de accu is niet verwijderbaar en het stuur nogal breed
Prijs: €11.299,-
Frame en voorvork: carbon, Fox Float X Factory, 160mm/Fox 36 Float Factory, 160mm/Bosch Performance Line SX
Gewicht: 18,8 kg gewogen
Groep: SRAM XX Eagle AXS / SRAM Maven Ultimate-remmen, 200mm
Wielen: FSA SC 130
Banden: Maxxis Assegai/Maxxis Minion DHR II
Zadel en -pen: Proxim Nembo Triox/Fox Transfer Factory
Stuur en -pen: Race Face Era, 780mm/Merida Expert ETR II, 40mm, 0 graden
Maten: XS, S, M, L en XL

Lees meer op de website van Merida.