Valken speuren vanuit de hoogte naar een prooi, om die vervolgens pijlsnel te grazen te nemen. Dat past mooi bij onze nieuwe fiets, dachten ze bij Ridley. Want die is goed als het omhoog loopt, en ook nog eens snel. Dus noemden ze hun ‘aero-klimfiets’ Falcn. Is dit terecht, of toch vooral een mooi verkooppraatje? Wij zochten het uit.
Na maar liefst twaalf jaar kwam er onlangs een einde aan het huwelijk tussen het Vlaamse Ridley en profploeg Lotto-Dstny. Voor de meeste wielerfans was het een verrassing dat het Belgische team koos voor een nieuwe liefde, het Spaanse Orbea. Dit moet haast wel een zakelijke beslissing zijn geweest, aan de kwaliteit van de fietsen zal het niet hebben gelegen. Spijtig – was dit niet gebeurd, dan hadden we de Ridley Falcn RS dit seizoen ‘zeker en vast’ gezien in een megalomane ontsnapping van Thomas De Gendt.
De Falcn moet het gat opvullen tussen de veel verkochte Noah en de Helium. Volgens Ridley brengen ze de aerodynamische eigenschappen van de Noah en de klimeigenschappen van de Helium samen in deze nieuwe, allround prestatiegerichte fiets. Je zou het ook een ‘aero-klimfiets’ kunnen noemen; een categorie waar de grote merken de laatste tijd veel energie in steken. De fiets is vernoemd naar de valk. Ik ben zelf geen vogelkenner, maar volgens Google vliegt dit dier op grote hoogte en kan hij dankzij zijn uitstekende gezichtsvermogen meedogenloos toeslaan als hij zijn prooi in het vizier krijgt. Ik ben benieuwd of de marketingafdeling van Ridley de modelnaam terecht heeft ontleend aan deze snelle roofvogel.
Vizier op de Falcn
Mijn testfiets is metallic paars, met een subtiele overgang naar metallic zwart. Daarmee valt hij in elk geval goed op. Mocht je deze kleurkeuze te veel van het goede vinden, dan kun je op de website van Ridley zelf kleuren kiezen waar je wel gelukkig van wordt. Complimenten voor het lakwerk, maar de zilveren decals van Falcn op de bovenbuis en de ‘R’ van Ridley op het balhoofd zijn niet perfect aangebracht. Noem het een uitzonderlijk schoonheidsfoutje, want normaal gesproken zijn wij zoiets niet gewend van dit fietsmerk.
Je ziet in het frame duidelijk de aerodynamische eigenschappen terug. Ridley wilde bij het ontwerp het frontale oppervlakte zo klein mogelijk houden en daarmee de luchtweerstand verminderen. Dat zie je duidelijk terug bij de korte balhoofdbuis en de geïntegreerde cockpit, maar ook de voorvork speelt hierin een grote rol. Deze is ontworpen als een diffuser, waardoor de luchtstroom gemakkelijker de onderbuis passeert zonder de fiets als het ware tegen te houden. Volgens de Vlaamse fietsfabrikant levert dit bij een snelheid van 50 kilometer per uur 10 procent minder weerstand op dan bij een traditionele vork. Ook is de trapas iets verlaagd, waardoor een maximale bandbreedte van 34 millimeter mogelijk is.
Uitrusting op orde
De achterkant van de fiets heeft, net als bij veel concurrenten, een laaggeplaatste staande achtervork voor aerodynamische voordelen. Om gewicht te besparen, zijn de zitbuis en achtervork zo dun mogelijk gehouden. De D-vormige zadelpen heeft een dubbele functie: aerodynamica en comfort. De platte achterzijde van de zadelpen zorgt voor flex en vangt oneffenheden in het wegdek op. De testfiets is uitgerust met de vernieuwde SRAM Force eTap AXS 2×12-groep. Helaas zonder powermeter. Optisch is deze groep een mooie aanvulling op het frame.
Net als bij SRAM Red zijn de twee kettingbladen uit één stuk gemaakt en direct op de crankarm geplaatst. Dit ziet er niet alleen strak uit, maar zorgt ook voor minder gewicht en meer stijfheid. Deze uitvoering wordt standaard geleverd met een wielset van DT Swiss, de veelgeprezen ARC1400 Dicut met een velghoogte van 50 millimeter. In combinatie met de tubeless Vittoria Corsa Pro Control-bandjes (skinwall), is het een goed op elkaar afgestemd pakket. Trouwens: de Falcn RS kan behalve met 2x-aandrijving ook met ‘1x’ worden geleverd, en met verschillende elektronische groepsets van Shimano of SRAM. Ook het schakelsysteem van Classified is mogelijk.
Hoe bolt het?
Maar hoe bolt het, zoals de Vlamingen zeggen? Laat ik beginnen bij de geometrie. Ondanks de 1,5 centimeter aan spacers zit ik op deze fiets echt diep. Je wordt eigenlijk gepusht om continu een racehouding aan te nemen. Ik vind dit persoonlijk prettig, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb een dikke 1000 kilometer gefietst op deze Falcn, en door de agressieve positie vond ik het moeilijk om gedisciplineerd duurritten in de zogeheten D1-zone af te werken. Een bloktraining of koers past meer bij deze racer.
Door de stijfheid van het frame in combinatie met de wielset word je uitgenodigd om vaak aan te zetten. Ik heb met deze fiets helaas geen koersje kunnen rijden, maar wel groepstrainingen – en dan is het aanzetten en wegpoefen. Niet alleen op het vlakke, maar ook als de weg omhoog blijft lopen. Want dan begint het relatief lage gewicht van de fiets een grotere rol te spelen. Wil je hiermee de Oude Kwaremont, de Muur en de Kemmelberg op? Natuurlijk voel je dan de kasseien, maar ik was verbaasd hoe comfortabel de fiets aanvoelt als de weg slechter wordt. Het frame en de D-vormige zadelpen in combinatie met de tubeless bandjes doen hun werk naar behoren. Overigens deden de banden uitstekend hun werk onder natte omstandigheden. Overal voldoende grip en geen leegloper gehad, wel een keer wat verlies van latex door een klein gaatje in de achterband.
Het stuurgedrag is goed en onverwacht voorspelbaar. Ik had wat nervositeit en meer scherpte verwacht, maar elke bocht kun je met voldoende snelheid en vertrouwen nemen. De goede wielen met tubeless banden doen daarbij natuurlijk ook een stevige duit in het zakje. De geïntegreerde cockpit met de compacte SRAM Force-shifters voelt bovendien erg prettig aan. Op het schakelen en remmen met de elektronische SRAM Force-groep is sowieso niets aan te merken. En met een 48 en 35 blad voor en achter een 10-33 cassette heb je voldoende bereik. Niets meer aan doen.
Conclusie: de naam is raak
Zoals ik al schreef, is deze Falcn ontwikkeld als allround prestatiegerichte fiets. En dat is wat bij mij bleef hangen tijdens iedere rit. Het bolt gewoon goed – en dat overal. De balans tussen stijfheid, gewicht, maar ook comfort is prima. Dit vond ik echt merkbaar tijdens mijn kilometers op verschillende ondergronden en omstandigheden. Een fiets waarmee je kunt presteren op alle niveaus, en waarmee je kunt jagen op je prooi op hoogte of op het vlakke. Ridley heeft met de naam Falcn dus prima raak geschoten. Je kunt wel de vraag stellen of deze alleskunner de Noah en Helium overbodig maakt. Zeker voor de niet-profs – en dat is verreweg de grootste groep fietsers.
Zijn er ook kanttekeningen? Jazeker, allereerst is de diepe zit niet voor iedereen weggelegd en is een bikefit aan te raden vanwege de geometrie. Daarnaast hangt er best een fors prijskaartje van 8.999 euro aan de fiets, in de uitvoering zoals wij hem getest hebben. Zeker, dergelijke flinke bedragen zien we ook terug bij andere fietsmerken. Toch is het jammer dat de goedkoopste complete Falcn, met Shimano 105 Di2, pas begint vanaf 6.999 euro. Je zou wensen dat deze fiets binnen handbereik ligt van een grotere groep fietsers.
Specificaties Ridley Falcn RS
Plus: echt een allround fiets: gewicht, comfort en stijfheid zijn in balans; leuk dat je je eigen kleur kunt kiezen
Min: de diepe zithouding is niet voor iedereen weggelegd, en een powermeter ontbreekt
Prijs: €8.999
Frame/voorvork: HM carbon/carbon
Gewicht: 7,5 kg (excl. pedalen)
Groep: SRAM Force AXS, 48/35, 10-33
Wielen: DT Swiss ARC 1400 Dicut 50mm
Banden: Vittoria Corsa Pro TLR 28mm
Zadel en -pen: Selle Italia SLR Boost/Forza Aero (carbon)
Stuur en -pen: Forza Cirrus Pro Integrated (carbon)
Maten: XXS, XS, S, M, L en XL