Als fietsmerken een nieuwe versie van een bestaand model uitbrengen, moet je vaak goed kijken om te zien wat er anders aan is. De nieuwe Lapierre Pulsium oogt wél duidelijk anders dan zijn voorganger. Merk je dat ook tijdens het fietsen?

Lapierre bestaat al meer dan 75 jaar, en ook de Pulsium gaat al een flinke tijd mee. Mijn testfiets, de 2025-versie van de Pulsium 6.0, is inmiddels alweer de vierde generatie van dit endurancemodel. Hij is in de basis nog steeds bedoeld voor fietsers die dol zijn op lange afstanden, maar hij heeft wel meer prestatiegerichte eigenschappen gekregen. Het frame is op diverse punten aangepast en er zijn duidelijke overeenkomsten met de Xelius, de performancefiets die bij Team Picnic PostNL wordt gebruikt door onder anderen Charlotte Kool en Fabio Jakobsen.

Lenen van Xelius

Onder meer de geometrie is aangepast. Zo is de balhoofdbuis 2 centimeter lager geworden, zodat je dieper en daarmee aerodynamischer zit. Dat mocht ook wel, want een veelgehoorde opmerking was dat je op de vorige Pulsium wel érg rechtop zat. De stack-reachverhouding is hierdoor sportiever geworden, al komt deze nog niet echt in de buurt van de Xelius. Een andere verandering: het frame is wat meer sloping geworden, de bovenbuis loopt met andere woorden schuiner af. Dit moet beter stuurgedrag opleveren.

Niet alleen de sportievere zithouding levert aerodynamisch voordeel op, ook de van de Xelius geleende D-vormige buizen helpen een handje. Kijk je verder, dan zie je bovendien dat de balhoofdbuis en voorvork vrijwel identiek zijn aan die van Pulsiums snelle broertje. Alles bij elkaar is deze fiets 5 procent aerodynamischer dan zijn voorganger, aldus de ingenieurs van Lapierre. Bij een snelheid van 35 kilometer per uur win je hiermee 5 seconden per 10 kilometer. Zie het als een leuk extraatje.

Comfort blijft

Inleveren op het belangrijkste kenmerk van dit model, comfort, was natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is de Pulsium voorzien van Lapierres 3D Tubular-techniek. Hierbij wordt de staande achtervork niet verbonden met de zitbuis, maar juist met de bovenbuis. Volgens de Franse fietsbouwers ontstaat hierdoor meer verticale flexibiliteit, waardoor het frame trillingen en klappen beter opvangt. Het is niet alleen functioneel, maar geeft de Lapierre visueel ook een eigen karakter.

Ook de ronde zadelpen (27,2 millimeter) moet bijdragen aan het rijcomfort, net als de ruimte voor extra brede banden. Mijn testfiets is uitgerust met 32 millimeter breed rubber van Schwalbe, maar er is ruimte tot 38 millimeter. Met bredere banden win je ook aan grip, handig als je deze fiets wilt gebruiken tijdens (relatief lichte) gravelritten. Daarbij kun je ook diverse tassen bevestigen aan de nokjes in het frame.

Deze Pulsium 6.0 kost net geen 3.400 euro; voor dat bedrag is hij prima uitgerust. Zo schakel je elektronisch met de fijne Shimano 105 Di2-groep, 12-speed (de goedkoopste Pulsium kost trouwens 2.599 euro, deze is uitgerust met een mechanische 105-groep.) De aluminium wielen van DT Swiss zijn robuust en rollen prima, maar zijn niet de lichtste. Ze zijn geschikt voor tubeless. De bijna volledig geïntegreerde cockpit (aluminium) met computermount ziet er gewoon goed uit en komt uit eigen huis. Datzelfde geldt voor de zadelpen. Ik vind het wel jammer dat Lapierre niet gekozen heeft voor een carbon zadelpen.

Qua kleur houdt Lapierre het overzichtelijk: je kunt kiezen uit metallic rood of beige. De glimmende dieprode kleur van mijn testfiets, met een paarse zitbuis, knalt er lekker uit. Het geeft de fiets smoel. Sowieso is het lakwerk van de Fransen goed voor elkaar.

Franse flow

Onder een eentonig grijze lucht zorgt de rode Pulsium tijdens mijn ritten voor een mentale oppepper. Voor het eerst rijd ik met een maat L – maar deze large komt qua geometrie in de buurt van een medium bij veel andere fietsmerken. Hoewel ik iets hoger zit, is de houding aanzienlijk sportiever aan dan bij de vorige Pulsium. Vooral met de handen in de beugel kun je een sportieve positie aannemen.

Wel moest ik even wennen aan het stuur, dat met zijn 42 centimeter breder is dan ik gewoon ben. Mijn laatste testfietsen hadden allemaal smallere sturen, sowieso een trend in de fietsenbranche. Maar alles went, zeker na een paar uur trappen. En dat is precies waar deze Pulsium voor gemaakt is: lange ritten, in een ‘Franse flow’ komen en genieten van de omgeving. Nu de zon en warmte nog…

Het comfort van de fiets zorgt voor extra rijgenot. De 3D Tubular-techniek doet wat het belooft, zeker in combinatie met de zadelpen en brede banden. Je hoeft je geen zorgen te maken over de stijfheid van het frame: die is gewoon goed, zoals je van een racefiets anno 2025 mag verwachten.

Hoe zit het met het sportieve rijgedrag van de Pulsium? Natuurlijk kun je met deze fiets prima doorrijden, maar verwacht geen flitsende acceleratie of moeiteloos snelheid maken. Als ik sprintte of stevig aanzette, moesten mijn benen flink aan het werk.

Datzelfde geldt tijdens het klimmen. Hoewel deze fiets heus wel geschikt is voor ritten in de bergen of een glooiend landschap, vraagt hij wel wat extra inspanning van jou vergeleken met een echte klimfiets. Staand op de pedalen merk je dat deze enduranceracer wat zwaarder is en een vinnige versnelling mist.

Het stuurgedrag past goed bij het karakter van de fiets: vrij behoudend en met veel controle. Dit is geen fiets die je speels van de ene bocht in de andere smijt. Dat komt deel door het gewicht en de wielset, die bijdragen aan een meer stabiel dan vinnig en wendbaar rijgedrag.

Duidelijk voorwaarts

De vierde generatie van de Lapierre Pulsium is een duidelijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De fiets heeft een sportievere zit, eigentijds uiterlijk en een degelijke afmontage. Ook is hij veelzijdig inzetbaar: hij is niet alleen geschikt voor ‘gewone’ fietsritten, maar ook voor bikepacktrips en (goed begaanbare) off-roadpaden. Dit maakt hem ideaal voor verschillende doeleinden en lange ritten, zowel in kilometers als uren. Bovendien is de prijs competitief, zeker als je de investering afzet tegen het aantal kilometers dat je ermee kunt afleggen, vooral als je ultrafiets-ambities hebt.

Tot slot: als je deze enduranceracer overweegt, is het wél belangrijk om de geometrie, stack en reach zorgvuldig te vergelijken met wat je gewend bent.

Specificaties Lapierre Pulsium 9.0

Prijs: € 3.399
Frame en voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 9,0 kg (excl. pedalen)
Groep: Shimano 105 Di2, 12-speed, 50/34, 11-34
Wielen: DT Swiss E1800 Spline (aluminium), 30mm
Banden: Schwalbe One, 32 mm
Zadel en -pen: Fizik Aliante R5 / Lapierre Alloy
Stuur- en pen: Lapierre Alloy
Maten: XS, S, M, L, XL

Meer informatie op de site van Lapierre.