Wattagemeters van Stages zijn sinds kort ook in Nederland te koop. De wattagemeter van de Amerikaanse fabrikant is een betrouwbaar apparaat en één van de goedkoopste meetinstrumenten op de markt. We testten de Shimano Dura Ace versie enkele maanden. Het apparaat blijkt redelijk betrouwbaar de getrapte kracht te meten.
Het ontwerp is simpel in ontwerp. De Stages meet de getrapte kracht van alleen het linkerbeen en vermenigvuldigd dit met twee. Het draadloze signaal wordt zowel via het ANT+ als het Bluetooth protocol uitgezonden. Daarmee is het apparaat zowel op bijvoorbeeld een Garmin als op de mobiele telefoon te gebruiken. We kregen wel problemen met Bluetooth zodra we onze telefoon in onze achterzak stopten. Bij alle testers viel het signaal af en toe weg. Dat gebeurde niet als we de telefoon op het stuur monteerden.
Om de Stages te gebruiken hoeven geen andere sensoren op de fiets te worden gemonteerd. De wattagemeter is al in de fabriek op de linkercranck gemonteerd. Thuis hoef je dus enkel de cranck op de fiets te monteren. Stages heeft crancks van zowel Shimano, Sram en FSA. De wattagemeter weegt volgens Stages ongeveer 20 gram. Het is daarmee de lichtste wattagemeter op de markt. Toen wij de Stages op de weegschaal legden, woog de stages slechts 14 gram. 

SRM

Om de wattagemeter van Stages te testen, monteerden we vier verschillende wattagemeters op onze fiets: een SRM, Powertap en een Vector Garmin. We kunnen helaas geen uitspraak doen hoe acuraat de Stages werkt. Wel kunnen we zeggen dat de vier meters redelijk gelijk meten. Het maximaal gemeten verschil tussen de verschillende wattagemeters was 26 watt.
Doordat de Stages meter alleen het linkerbeen meet, kan het bedrijf de prijs van het apparaat laag houden. Stages redeneert dat de meeste mensen zowel links als rechts evenveel kracht op de pedalen uitoefenen. In onze test zagen we bij één van de testers een verschil tussen het linker- en rechterbeen van gemiddeld vier procent. Nog een voordeel van de Stages is dat het apparaat zelf de meting corrigeert voor temperatuurverschillen.
De Stages wattagemeter had na de introductie in 2012 redelijk snel te kampen met een erg korte batterijduur. Mogelijk kwam dat door regenwater in het apparaat gekomen. Stages verzekert dat dit probleem inmiddels is verholpen.

1387476952557-1fq5hqfofx76z-670-80