Met jarenlange ervaring in de werkplaats weet ik dat de beste en meest gebruikte tools vaak de kleinste, simpelste en soms zelfs eigenhandig gemaakte gereedschapjes zijn. Veel van die handige hebbedingetjes zijn ooit verkregen via-via of niet los te koop. Maar: in China. In China is alles te koop.Mijn toolbox zit vol met gereedschap van bekende merken. Parktool, Feedback, Birzman. Noem maar op. Ze maken inbussleutels, een kettingzweep of bandenlichters. Maar onderop, in het bakje met ‘overige tools’ zit een mix van zelfgemaakte of slim bestelde tools die bijna dagelijks gebruikt worden. Ik zet er een paar voor je op een rij.
Digitale schuifmaat
Tuurlijk, zo’n meter met een LCD-scherm is ook prima verkrijgbaar in Nederland. En ja, we zijn er ons van bewust dat de toleranties bij goedkope meetinstrumenten niet zo precies zal zijn als bij een luxe apparaat. Maar hé, dit 4,50 euro kostende metertje is compact, lichtgewicht en doet precies wat ik wil. Ik meet de afstand tussen remhendel en handvat op of gebruik hem om de sag van voorvorken mee op te meten. Hetzelfde instrumentje wordt in Nederland voor ongeveer het vijfdubbele verkocht.
De keus is aan u.
Magnetische tool
Heb jij weer, ligt je spaaknippel in de velg. Of erger nog: een boutje in je frame. Met dit simpele ding – een ouderwetse antenne met magneet op het einde – vis je dat boutje er binnen no-time uit. Super eenvoudig, super goedkoop en o zo handig wanneer je het nodig hebt.
Bestellen.
Liners
Even een kabel vervangen is er niet meer bij. Zul je altijd zien, zit er geen liner in het frame. Voor je het weet ben je een uur verder. Met een paar meter van die liners op voorraad hoef je ook niet op een centimeter meer of minder te kijken en dat werkt wel zo prettig.
Hier te koop.
Prikken maar
Even dat rubbertje van z’n plek lichten. De kabel uit het frame vissen of het met latex dicht geslipte ventiel open prikken. Zo’n setje van die ‘tandartshaakjes’ is essentieel in iedere toolbox. Nu kun je de tandarts(assistente) lief aankijken. Dat is waarschijnlijk sowieso leuker dan surfen op AliExpress. Maar bij Ali koop je ze wel voor een
prikkie.
Latex trucje
Ga je op vakantie, lekker biken. Maar eerst nog even de latex bijvullen in de banden. Wat een gedoe. Moet die band eraf? Heb je natuurlijk geen compressor in de buurt. Met deze spuit én handig slangetje, slurp je de sap vanuit de fles en spuit je het zo via het ventiel in de band. Geen gepruts, geen compressor. Ideaal!
AliExpress linkKopen in China?
We krijgen nogal wat reacties over dit artikel. Die gaan van ‘jullie horen de lokale middenstand te steunen’, tot ‘bestellen in China is slecht voor het milieu’. Voor beiden is iets te zeggen. Maar het is natuurlijk niet zo dat we bij Fiets de local bike shop niet steunen. We maken al 40 jaar artikelen over leuke fietsenwinkels, mooie producten en innovatieve ontwikkelaars uit Nederland en België. Veel van die ondernemers hebben we zelfs een leuk steuntje in de rug kunnen geven door ze aandacht te geven. De meeste van de producten die zij verkopen komen overigens ook uit het verre oosten.We denken dat onze lezers prima zelf de afweging kunnen maken waar zij hun spullen kopen. De reden dat we dit artikel maakten, was in eerste instantie om wat handige tooltjes te laten zien om het werken aan je fiets wat makkelijker te maken. Ze zijn zowel in Nederland als online via Ali te koop. Als je je beter voelt door het vijfvoudige te betalen, moet je dat vooral doen. Voor wie minder moeite heeft met bestellen in China, of misschien niet de beurs heeft om altijd Westerse prijzen te betalen, is dit gewoon een artikel met nuttige tips om nog meer plezier uit je hobby te halen.Het is geen reclame, we werken hierbij niet met affiliate-links of iets dergelijks, doe er gewoon je voordeel mee, of niet natuurlijk!