Amper twee weken voor de start van de grootste en belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar is het maar zeer de vraag hoe alle topfavorieten er voor staan. Jumbo-Visma had tot en met zaterdagochtend de beste papieren, maar amper 48 uur later ziet de wereld er helemaal anders uit.

Na de Tour de l’Ain en het Critérium du Dauphiné moesten we een beeld krijgen van de verhoudingen tussen de twee grootmachten Ineos en Jumbo-Visma. Ineos – al jarenlang dé Tourploeg – en uitdager Jumbo-Visma troffen elkaar in de twee Franse etappekoersen in hun eigen ‘bubbel’. Met onder anderen Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas aan de ene kant en Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin aan de andere kant werd er in de Tour de l’Ain al een hoop duidelijk: Roglic steekt in vorm en kan vooral rekenen op héél sterke ploeggenoten. Een les voor Movistar: het is dus wél mogelijk om met drie kopmannen aan een koers te beginnen.

In de eerste dagen van de Dauphiné trok Jumbo-Visma de goede lijn door. Op de eerste en enige niet-bergop aankomst in de ingekorte ronde (van acht naar vijf etappes) sloeg de in topvorm verkerende Wout van Aert zijn slag. Na winst in Strade Bianche, een derde plaats in Milaan-Turijn en opnieuw winst in Milaan-San Remo won hij op de lastige aankomst in Saint-Christo-en-Jarez alweer zijn derde koers sinds de corona-hervatting. Alleen Daryl Impey kon de Belg een beetje volgen, de rest (Bernal werd derde) stond niet eens op de foto.

Col de Porte

Een dag later stond er een aankomst gepland op de Col de Porte. Eigenlijk zagen we daar flarden van het oude Sky: controleren, tempo bepalen en renners stuk voor stuk opbranden. Het was een imposant gezicht om mannen als Dylan van Baarle, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Chris Froome en Pavel Sivakov in dienst van Bernal te zien rijden. Het peloton werd uitgedund, maar hoe hard de zwarte-rode mannen ook doortrokken: Roglic brak niet. Sterker nog: Ineos kwam door eigen toedoen in een ondertalsituatie terecht en Bernal had niet de kracht om Roglic eraf te rijden.

Sepp Kuss ontpopte zich in die rit tot meesterknecht van Roglic en vervulde die rol met verve. Kuss reageerde op een aanval van Bernal, waarna Roglic met nog een halve kilometer te gaan zelf op de pedalen ging staan. Binnen no-time pakte hij acht seconden op Thibaut Pinot en Emanuel Buchmann. Wat Roglic ook deed, het zag er zo ongelooflijk makkelijk uit. De rit erna had Jumbo-Visma nog steeds alle touwtjes in handen en won Roglic op een halve minuut achterstand van Davide Formolo de sprint van de achtervolgers. Zonder veel moeite te doen pakte hij (exclusief bonificatieseconden) tien tellen op zijn grootste rivaal Bernal. Het bleek een voorbode te zijn: een dag later stapte Bernal met rugklachten niet meer op.

Achteraf gezien had Jumbo-Visma beter ook niet van start kunnen gaan in de vierde etappe naar Megève. Waar ’s ochtends nog alles crescendo was bij Jumbo-Visma en ze vooral mentaal een voorsprong hadden opgebouwd ten opzichte van Ineos, bleef er ’s middags nog maar bar weinig over van alle euforie. Kruijswijk en Roglic waren onderweg gevallen in gevaarlijke afdalingen. Kruijswijk was er met een schouderblessure het ergst aan toe, maar de val had ook gevolgen voor klassementsleider Roglic. Hij haalde nog wel de finishstreep en leek moeiteloos in het spoor van zijn concurrenten te blijven, maar zondagochtend kwam toch de mededeling dat Roglic te gehavend was om van start te gaan in de slotetappe. “Ongelooflijk en onverantwoord”, vertelden Dumoulin en Van Aert na afloop aan de aanwezige pers. De renners werden over wegen in abominabele staat gestuurd, met als gevolg meerdere zware valpartijen.

Primoz Roglic 2020
Roglic zit met pijn op de grond.

Wil de grootste favoriet opstaan?

Niets zo veranderlijk als het weer, maar de wielersport heeft er ook een handje van. Twee weken geleden was Bernal nog de grote favoriet om de Tour de France te winnen, afgelopen week pronkte plots de naam van Roglic bovenaan alle lijstjes. En nu? Roglic en Bernal zijn nog steeds favoriet, maar bij de bookmakers houden ze ook ernstig rekening met een andere naam: Tom Dumoulin. De Limburger trok in zijn allereerste koers in meer dan 400 dagen de sprint aan voor Roglic en deed er ook in de Dauphiné alles aan om zijn kopman bij te staan. Bidons halen, tempo bepalen en Roglic uit de wind houden; vorig jaar waren ze nog elkaars grootste concurrenten in de Giro, dit jaar lijken het de grootste vrienden te zijn.

Na de Dauphiné zou Jumbo-Visma een kopman aanwijzen voor de Tour. Kruijswijk is door zijn schouderblessure een groot vraagteken geworden. Het is maar überhaupt de vraag of hij kan starten. Roglic heeft op basis van zijn prestaties het kopmanschap meer dan verdiend, al voelen wielrenners zelf ook wel aan dat er iemand beter is. Dumoulin zal ongetwijfeld ook wel weten dat Roglic op dit moment een niveau beter is, maar verkeert de Sloveen ook over een maand nog steeds in hoogvorm? In dat opzicht heeft Dumoulin misschien wel een streepje voor. De Limburger werd elke wedstrijddag beter en kon zich zondag op de slotdag nog eenmaal flink testen. De hele dag reed hij in de aanval en zag hij uiteindelijk ploegmaat Kuss uit de schaduw van Roglic stappen en de rit winnen. Dumoulin deed pardoes ook nog een zaakje: hij klom van de elfde naar de zevende plaats in het klassement. Het idee bekruipt mij dat we het beste van Dumoulin nog niet hebben gezien.


Kuss rijdt voor Roglic en Bernal op de Col de Porte.

Bij Jumbo-Visma kunnen we de conclusie wel trekken dat de Tourploeg in de breedte heel sterk is. Kuss’ honger is door zijn etappezege in de Dauphiné voorlopig wel gestild, George Bennett won in Italië Gran Piemonte en eindigde achter Jakob Fuglsang als tweede in de Ronde van Lombardije, Robert Gesink en Tony Martin reden urenlang op kop van het peloton in de Dauphiné en Wout van Aert verliet de ronde met ritwinst en de puntentrui op zak. De Belg bewees dat hij ook bergop van grote waarde kan zijn voor zijn kopmannen.

Maar hoe gaat het de komende anderhalve week met Dumoulin, Kruijswijk en vooral Roglic? Hoe erg is de schade? En wat voeren ze bij Ineos in hun mars? Van Jumbo-Visma weten we dat ze goed zijn, maar wat speelt er écht bij Ineos? Chris Froome liet zich dagelijks vroegtijdig uit de wielen rijden om vervolgens lachend naast zijn ploegmaat Castroviejo naar de camera te zwaaien. Speelt hij een spelletje met ons? Het lijkt onmogelijk dat Froome voor de vijfde keer de Tour gaat winnen, maar het wielerseizoen heeft al voor meer vreemde momenten gezorgd. En hoe zit het met Bernal? Op de dag van opgave werd hij door oud-prof Thomas Voeckler al trainend gespot op de fiets. Hoe erg is de schade bij de Colombiaan, die gedurende de lockdown absoluut niet stil heeft gezeten? En dan is er ook nog oud-Tourwinnaar Thomas, die in de Tour altijd extra gemotiveerd lijkt te zijn.

Eén ding is wel zeker: over anderhalve week gaat de Tour de France van start en op dit moment weten we nog net zo weinig als een maand geleden. Laat het maar snel 29 augustus zijn…

Steven Kruijswijk 2020
Kruijswijk met pijn aan zijn schouder. Is hij op tijd hersteld voor de Tour?