Fiets Magazine nr. 10-2024, inclusief een speciale bijlage over indoorfietsen, ligt nu in de winkel. Bestel 'm zonder verzendkosten in onze shop!

Zoeken op fiets.nl

Zoeken op het forum

Einde liveblog | Dumoulin dacht eerder dit jaar aan stoppen

Tom Dumoulin 2020
Michael Kerkhof
Michael Kerkhof

28 augustus 2020

Vanaf nu staat alles in het teken van de Tour de France 2020 op Fiets.nl. Omdat er genoeg over te schrijven valt, beperken we de nieuwsberichten tot korte stukjes in een liveblog. Dat houdt de site – waar je dagelijks wel een verslag van de etappe vindt en het echt belangrijke nieuws – overzichtelijk en ook voor niet-Tourliefhebbers nog leuk. Lees daarom hieronder het laatste, korte Tournieuws!

De Tour de France zit er op. Bedankt voor het volgen!

Pogacar afgebeeld op hoogte gebouw ter wereld
Maandag 21 september, 08.50 uur
Op het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, verscheen zondagavond een afbeelding van Tadej Pogacar. De Sloveense wielrenner bezorgde zijn ploeg UAE Team Emirates het grootste succes ooit door de Tour de France te winnen. Het van oorsprong Italiaanse team is sinds 2017 in Arabische handen.

Dubai besloot Pogacar te eren door op de 829,8 meter hoge wolkenkrabber met LED-verlichting een afbeelding van de Sloveen in de gele trui te projecteren, samen met een logo van het team. De klimmer, die maandag zijn 22e verjaardag viert, boekte als debutant in de Tour drie ritzeges. Hij reed zaterdag in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles zijn landgenoot Primoz Roglic uit het geel en werd zondagavond in Parijs gehuldigd als winnaar van het berg- en jongerenklassement en het eindklassement.


UAE verdient het meeste geld
Maandag 21 september, 08.00 uur
De ploeg van eindwinnaar Tadej Pogacar heeft tijdens de Tour de France, die zondag eindigde in Parijs, het meeste geld verdiend. UAE Team Emirates verliet de Franse hoofdstad met 623.930 euro aan prijzengeld. Het grootste deel van dat bedrag is te danken aan Pogacar, die met zijn sensationele triomf 500.000 euro opstreek.

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma hield 359.460 euro aan een bewogen Tour over. Het team van Trek-Segafredo eindigde met een bedrag van 165.150 euro op de derde plaats in het geldklassement.

Het team van Arkéa-Samsic belandde met een bedrag van 15.800 euro op de 22e en laatste plaats.


Dumoulin dacht eerder dit jaar aan stoppen
Zondag 20 september, 20.30 uur
Tom Dumoulin heeft begin dit jaar serieus overwogen te stoppen. Na een slepende knieblessure, darmklachten en de start van de coronacrisis dacht de 29-jarige Limburger aan het einde van zijn loopbaan. “Ik kan je wel zeggen dat het stoppen me nader stond dan doorgaan”, zei Dumoulin na de laatste etappe van de Tour de France in Parijs bij de NOS. “Dat gevoel was zo sterk, ja.”

Dumoulin, in 2017 winnaar van de Giro d’Italia, miste een groot deel van het vorige seizoen vanwege een knieblessure. De Limburger verhuisde eind vorig jaar van Sunweb naar Jumbo-Visma. Het duurde lang voordat hij kon debuteren voor zijn nieuwe ploeg. Eerst zaten darmklachten hem dwars, daarna kwam het coronavirus er overheen.

“Ik heb een heel vervelende tijd gehad. Vanaf mei heb ik weer geprobeerd de draad op te pakken. Ik vind fietsen geweldig en ben dus maar weer op de fiets gesprongen en gaan werken voor de Tour”, aldus Dumoulin, die zich in Parijs de beste Nederlander mocht noemen op de zevende plaats in het eindklassement. “Ik ben heel trots op mezelf dat ik dit niveau weer heb gehaald.”

Dumoulin eindigde zaterdag in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles als tweede, op 1.21 van de Sloveen Tadej Pogacar die een geslaagde greep naar het geel deed. “Dat ik zevende zou worden in de Tour en dat ik zaterdag kon meedoen voor de winst, dat had ik echt niet geloofd als je me dat in april had gezegd. Tot op de dag van vandaag zit ik eigenlijk niet helemaal lekker op de fiets. Ik heb nog niet het gevoel dat ik zoek. Daarom ben ik wel ontzettend trots op mezelf dat ik toch nog zevende ben geworden.”

De Limburger gaat nu eerst even thuis bijkomen. Dumoulin is van plan om woensdag naar Italië te gaan voor de WK, waar hij staat ingeschreven voor de tijdrit en de wegwedstrijd. “Dat is nog altijd een beetje onder voorbehoud. Het ligt eraan hoe ik me voel. Het is allemaal best veel geweest en ik wil mezelf ook niet overvragen dit jaar en dat dan weer meenemen naar volgend seizoen, daar heb ik ook niets aan. Ik ga eerst twee dagen lekker uitrusten. En dan gaan jullie me waarschijnlijk in Imola weer zien.”

Tom Dumoulin 2020


Slotrit voert naar Champs-Élysées
Zondag 20 september, 08.55 uur
In de slotrit van de Tour de France gaat het zondag niet meer om de eindzege. De Sloveen Tadej Pogacar is na de sensationeel verlopen tijdrit van zaterdag op La Planche des Belles Filles de zekere winnaar van de 107e editie van de Ronde van Frankrijk, mits hij de finish haalt in Parijs. Hij ontnam zijn landgenoot Primoz Roglic (Jumbo-Visma) op de voorlaatste dag van de Tour de gele trui.

De 21e etappe begint om kwart voor 4 in Mantes-La-Jolie. Het enige klimmetje van de dag, de Côte de Beulle, ligt al na 12,5 kilometer. De bergprijs is al verdeeld, die gaat ook naar Pogacar. Na 56 kilometer bereiken de renners Parijs, het sein om serieus te gaan koersen voor de prestigieuze ritwinst. In theorie kan Peter Sagan nog de groene trui veroveren, maar de Slowaak heeft zich eigenlijk al neergelegd bij de winst van het puntenklassement door de Ier Sam Bennett.

In de Franse hoofdstad wordt acht keer de finishstreep op de Champ-Élysées gepasseerd. Bij de negende keer, na 122 kilometer, wordt gesprint om de dagzege. Dat gebeurt naar verwachting rond 19 uur. Dan zit de Tour de France erop en gaat de blik van een aantal renners naar de WK, de komende week in het Italiaanse Imola.


Boete voor Jumbo-Visma
Zaterdag 19 september, 20.00 uur
De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma heeft zaterdag na afloop van de dramatisch verlopen tijdrit in de Tour de France een boete van 4000 Zwitserse frank (circa 3700 euro) gekregen wegens inbreuk op de UCI-regels wat betreft het gebruik van de regenboogsymbolen.

Zowel Tom Dumoulin als Tony Martin, beiden oud-wereldkampioenen in de race tegen de klok, werd beboet met 2000 Zwitserse frank. Het duo heeft volgens de UCI artikel 1.3.064 overtreden. Dat artikel gaat over het gebruik van de regenboogsymbolen op het tijdritpak.

Sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma werd donderdag uit de Tour gezet wegens intimidatie en belediging van een UCI-lid. Hij kreeg een boete van 2000 Zwitserse frank. Ook de Belgische coureur Wout van Aert van Jumbo-Visma ontving in deze Tour al drie keer een financiële sanctie.

De Sloveense kopman Primoz Roglic van Jumbo-Visma verspeelde op de voorlaatste dag van de Tour onverwacht zijn leidende positie in het klassement. Zijn landgenoot Tadej Pogacar greep met een ijzersterke rit de macht en zal normaal gesproken zondag in Parijs als winnaar worden gehuldigd.



Roglic: Ik heb alles gegeven

Zaterdag 19 september, 19.00 uur
Primoz Roglic had zijn emoties, nadat hij zaterdag op de voorlaatste dag van de Tour de France de gele trui verspeelde, zijn emoties nog redelijk onder controle. “Ik kon gewoon niet harder. Het was niet genoeg”, zei de Sloveens kopman, die de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma de Tourzege zou gaan bezorgen.

“Ik heb alles gegeven, dan is dit het resultaat”, zei Roglic, die bijna 2 minuten toegaf op Pogacar in de tijdrit bergop over 36 kilometer. Hij werd vijfde en zal de Tour zondag als nummer 2 besluiten. “Pas op de klim werd het me duidelijk dat het niet goed ging aflopen. Ik trapte niet de wattages die ik zou moeten halen. Nee, het lag niet aan mijn helm.” Die was nieuw en leek de Sloveen in de slotfase te hinderen. “Het lag vandaag aan mijn benen. Over de tussentijden maakte ik me aanvankelijk ook niet zo druk. Al hoor je natuurlijk liever dat je een voorsprong hebt. Ik heb er alles aan gedaan.”

“Natuurlijk ben ik teleurgesteld over het resultaat, niet zo zeer over mijn optreden”, vertelde Roglic nadat hij bekomen was van de eerste emoties. “Maar Tadej verdiende het vandaag. Hij was ongelooflijk sterk. Hij is een geweldig talent en zal de komende jaren nog veel van zich laten horen. Ik kan nog steeds trots zijn op de tweede plaats.”

“Het is een speciaal seizoen. Ik ben blij dat we toch nog hebben kunnen rijden en de mensen thuis plezier hebben gebracht.” Vanwege het coronavirus lag de sport lang stil en werd de Tour verplaatst naar eind augustus. “Het was intens. Eerst hadden we lange tijd geen wedstrijden en daarna opeens heel veel achter elkaar met eerst de Tour de l’Ain en de Dauphiné waarin ik ook nog viel. Ik heb nu nog geen plan voor de komende tijd. Daar gaan we over nadenken.”


Roglic: de tijdrit is heel eerlijk
Zaterdag 19 september, 09.05 uur
De tijdrit van Lure naar La Planche des Belles Filles is volgens klassementsleider Primoz Roglic “heel eerlijk”. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma verdedigt zaterdag een voorsprong van 57 seconden op zijn landgenoot Tadej Pogacar.

“Ik heb de tijdrit verkend en is hij volgens mij heel eerlijk. Ik zal zo hard mogelijk proberen te gaan”, zei Roglic over de tijdrit van 36,2 kilometer met de steile slotklim. Of hij voor de slotklim van 6 kilometer zijn tijdritfiets verruilt voor de klimfiets, beslist de geletruidrager pas kort voor aanvang van zijn tijdrit. “We kijken eerst hoe de omstandigheden zijn.”

De etappe van vrijdag noemde Roglic ondanks een moeilijke openingsfase een dag waarin hij had kunnen herstellen. “We hebben weer een dag overleefd. Het was voor ons een heel goede dag.”

Op de straf die zijn ploegleider Merijn Zeeman had gekregen na een incident met een UCI-medewerker bij de controle van de fiets van Roglic, wilde de Sloveen niet ingaan. “Het is niet handig voor ons dat hij er niet meer bij kan zijn. Ik hoorde het donderdagavond en het verraste me, want ik was er niet bij toen het gebeurde. Daarom vind ik het ook lastig om er verder op in te gaan.”

Primoz Roglic 2020


Alle remmen los op La Planche des Belles Filles
Zaterdag 19 september, 09.00 uur
In de twintigste etappe van de Tour de France moeten de klassementsrenners nog een keer flink aan de bak. De enige individuele tijdrit van deze Tour gaat over 36,2 kilometer van Lure naar La Planche des Belles Filles en is het slotstuk van de strijd om de gele trui.

Na zo’n dertig relatief vlakke kilometers volgt de slotklim in de Vogezen van 5,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent en in het laatste deel een stele strook van meer dan 20 procent.

Geletruidrager Primoz Roglic verdedigt een voorsprong van 57 seconden op zijn landgenoot Tadej Pogacar. De kopman van Jumbo-Visma heeft 1.27 minuut voorsprong op de Colombiaan Miguel Ángel López. Tom Dumoulin staat negende in het klassement en kan met een goede tijdrit mogelijk nog plaatsen stijgen.

De beklimming naar Planche des Belles Filles bepaalt ook wie het bergklassement wint. Daarin heeft de Ecuadoraan Richard Carapaz twee punten voorsprong op Pogacar en zeven op Roglic.

De eerste renner gaan van start om 13.00 uur. De finish van Roglic, die als laatste vertrekt, wordt verwacht rond 18.09 uur.


Kansen voor sprinters in negentiende etappe
Vrijdag 18 september, 08.30 uur
De sprinters in de Tour de France die de bergen zijn doorgekomen krijgen eindelijk weer een kans op dagsucces. De negentiende etappe is zeker niet vlak, maar echte cols ontbreken in de 166,5 kilometer tussen Bourg-en-Bresse en Champagnole. In de laatste 10 kilometer loopt de weg lichtjes naar beneden. De finish wordt verwacht rond half 6.

Na de drie Alpenritten heeft Primoz Roglic de leiderstrui stevig in handen. In de negentiende rit wordt zijn leidende positie normaal gesproken niet bedreigd. Het wachten is op de tijdrit van zaterdag, wanneer het aan het eind wel weer serieus omhoog gaat.

Het enige geklasseerde hellinkje in de rit van vrijdag ligt halverwege: de Côte de Château-Chalon, de strijd om de bergtrui spitst zich toe tussen de Ecuadoraan Richard Carapaz en de Sloveen Tadej Pogacar, maar die zal zijn energie wellicht sparen voor zaterdag. De rit begint om 13.45 uur.


Merijn Zeeman uit de Tour gezet wegens ongepast gedrag
Vrijdag 18 september, 08.00 uur
Merijn Zeeman zal een mogelijk succes van Primoz Roglic op de Champs-Elysées op enige afstand moeten meemaken. De sportief directeur van wielerploeg Jumbo-Visma is uit de Tour de France gezet. Volgens het juryrapport heeft Zeeman zich bij de controle van de fietsen woensdag na de finish van de zeventiende etappe onbehoorlijk gedragen tegenover een vertegenwoordiger van de internationale wielrenunie UCI.

Het juryrapport spreekt van “intimidatie, schelden en ongepast gedrag van een teamlid ten opzichte van een UCI-functionaris tijdens de fietscontrole aan het einde van etappe 17”. Zeeman moet ook een boete betalen van 2000 Zwitserse francs, zo’n 1860 euro.

Zeeman reageerde later op de avond via twitter. “Ik heb me gisteren verbaal niet correct gedragen ten opzichte van een UCI-commissaris die een fietscontrole wilde doen bij de fiets van onze leider Primoz. Ik ben boos geworden omdat de commissaris zelfstandig de bracket van de fiets van Primoz wilde demonteren. Bij deze demontage is de fiets van Primoz beschadigd geraakt. Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvol moeten benaderen. Ik betreur het dat ik dit niet gedaan heb.”

“Ik heb na dit voorval direct excuses aangeboden aan de betrokken UCI-commissaris die mijn excuses ook heeft geaccepteerd”, vervolgt Zeeman. “Ik ben er kapot van, maar onze gele droom leeft voort.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


Herstelde Degenkolb wint in Luxemburg
Donderdag 17 september, 15.45 uur
John Degenkolb is goed hersteld van de verwondingen die hij opliep bij een val in de eerste etappe van de Tour de France. De renner van Lotto-Soudal won een kleine drie weken nadat hij in Nice buiten de tijd was binnengekomen de derde etappe van de Ronde van Luxemburg.

Het was een rit van Rosport naar Schifflange over ruim 164 kilometer. Degenkolb versloeg in de sprint de Roemeen Eduard-Michael Grosu en de Belg Pieter Vanspeybrouck. Grosu, die rijdt voor de kleine ploeg Nippo-Delko, nam de leiderstrui over van de Italiaan Diego Ulissi.

Degenkolb maakt deel uit van de Duitse selectie voor de wegrit bij de WK wielrennen, volgende week in Italië.


Jumbo-Visma: goed voorbereid op laatste bergrit
Donderdag 17 september, 13.00 uur
Een verraderlijk punt donderdag in de achttiende etappe van de Tour de France is een gravelstrook voorbij het punt waar de laatste klim van de buitencategorie eindigt. Als de beklimming van de Montée du Plateau des Glières is afgerond, volgen nog 2 kilometer omhoog over een onverharde weg. “We hebben er mannen staan met reservewielen”, vertelde Frans Maassen, ploegleider van Jumbo-Visma voor de start van de rit.

Het Nederlandse team heeft met de Sloveen Primoz Roglic de geletruidrager in de gelederen. “Mocht Primoz daar lek rijden, zal hij meteen de fiets van Sepp Kuss krijgen”, vertelde Maassen. Kuss is de Amerikaan die zijn kopman in het hooggebergte het langst bijstaat.

Maassens andere zorg was de vroege ontsnapping, een groep renners die meteen na de start het avontuur kiest. De Limburger zag daarin liever geen renners van UAE Team Emirates en Astana, de ploegen van de concurrenten Tadej Pogacar en Miguel Ángel López. “We gaan proberen te voorkomen dat zij in de kopgroep zitten. Dan is het aan Primoz om op die laatste zware klim zijn directe concurrenten te volgen.”

Het plan leek grotendeels te slagen. Bij de 32 renners die vanuit de start in Méribel wegreden uit het peloton was de Spanjaard Luis León Sánchez (Astana) de enige renner voorin van de twee ploegen die Jumbo-Visma in de gaten wil houden.


Weer een dag klimmen in de Tour
Donderdag 17 september, 08.25 uur
Voor de laatste keer dit jaar koerst het Tourpeloton donderdag door de Alpen. Na de rit met finish op de Col de la Loze lijkt de achttiende etappe bijna net zo zwaar met vijf cols, waarvan een van de buitencategorie. Maar er is ditmaal geen sprake van een aankomst bergop. De top van de laatste berg bevindt zich op 31 kilometer van de finish in La Roche-sur-Foron. Er ligt nog wel een heuvel tussen die geen punten oplevert voor het bergklassement. De Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma draagt de gele leiderstrui

Vanuit Méribel wordt eerst afgedaald naar Moûtiers waar om 12.30 uur het officiële startsein volgt. Het gaat vanuit de start eigenlijk meteen omhoog met na 28 kilometer de beklimming van de Cornet de Roselend, een helling van de eerste categorie. Na twee lager ingeschaalde bergen volgt de Col des Aravis, opnieuw een klim van de eerste categorie. Na een lange afdaling beginnen de renners dan aan de Montée du Plateau des Glières. Het is de laatste col van deze Tour die in de buitencategorie is gerangschikt. De klim is niet lang, zo’n 6 kilometer, maar zeer steil. Op de top, waar bonificatieseconden te verdienen zijn, volgt nog een stuk van 1,8 kilometer over een onverharde weg. Richting finish gaat het bergaf, waarna de laatste 500 meter weer licht oplopen. De finish wordt verwacht iets voor 17.30 uur.


Gesink: ‘We weten dat Primoz super in orde is’
Woensdag 16 september, 14.45 uur 
Jumbo-Visma heeft veel vertrouwen in geletruidrager Primoz Roglic voor de loodzware Alpenetappe naar de top van de Col de la Loze. “We weten dat Primoz super in orde is”, zei Robert Gesink bij de NOS.

Volgens de 34-jarige ploeggenoot is Roglic beter dan hij in het Critérium du Dauphiné was, waar in augustus ook een etappe over de Col de la Madeleine ging. “We meten alles, dus we weten dat zijn vormpeil stijgende is. Dat geeft veel vertrouwen.”

Gesink rekent op een superlastige dag. “Zeker al je weet dat Pogacar heel erg in orde is”, zegt hij over de nummer twee in het klassement en de grootste concurrent voor het geel, Tadej Pogacar. “We staan er goed voor en dat willen we zo houden. De ideale situatie is Primoz de laatste kilometers met Pogacar samen te krijgen en hem met zo veel mogelijk mannen te ondersteunen.”

Jumbo-Visma 2020

Koninginnenrit in de Tour: Roglic tegen Pogacar?
Dinsdag 16 september, 09.00 uur
De renners bereiken woensdag in de zeventiende etappe van de Tour de France het hoogste punt in deze ronde. De finishlijn is getrokken op de top van de Col de la Loze, gelegen in het skigebied Méribel. De winnaar van de rit krijgt de Souvenir Henri Desgrange, die jaarlijks wordt gekoppeld aan het ‘dak’ van de Tour.

Die prijs is bijzaak want het gaat natuurlijk om de ritzege en de gele trui. Die is ook woensdag in het bezit van de Sloveen Primoz Roglic. De kopman van Jumbo-Visma kan aanvallen verwachten op de loodzware slotklim. “Een waanzinnige klim”, ontdekte hij al bij de verkenning eerder deze zomer.

In de rit, die begint in Grenoble en een lengte heeft van 170 kilometer, liggen twee beklimmingen van de buitencategorie. Eerst is er de Col de la Madeleine, een beklimming van 17 kilometer met een gemiddelde stijging van 8,4 procent. De top ligt op 62 kilometer van de finish. De slotklim is liefst 21 kilometer lang met aan het eind stroken die oplopen tot maximaal 24 procent. Een keer eerder finishte de Tour in Méribel. In 1973 hield de Fransman Bernard Thevenet Joop Zoetemelk net achter zich. Het pad waarop nu de laatste 7 kilometer worden afgelegd lag er toen nog niet.


Einde Tour voor Bernal
Woensdag 16 september, 08.15 uur
Tourwinnaar Egan Bernal gaat niet meer van start in de zeventiende etappe van de Toru de France. Dat laat zijn ploeg Ineos Grenadiers weten.

Bernal moest in de 15e etappe naar Grand Colombier ruim zeven minuten toegeven op geletruidrager Primoz Roglic en was daarmee zo goed als uitgeschakeld voor het algemeen klassement. De Colombiaan kwam dinsdag in de 16e etappe op ruim 27 minuten binnen.

.

Egan Bernal 2020


Geen positieve coronatesten in de Tour
Dinsdag 15 september, 12.00 uur
Alle wielrenners die nog meedoen aan de Tour de France zijn vrij van het coronavirus. De vierde grote testronde onder de renners, stafleden en medewerkers van de Franse etappekoers leverde geen enkel positief geval op, meldde de organisatie kort voor de start van de zestiende rit. Dat betekent dat de Tour kan verdergaan met alle renners die nog in koers zijn. In totaal zijn de afgelopen twee dagen 785 testen uitgevoerd.

Op de tweede rustdag werd al bekend dat de acht renners van Jumbo-Visma, de Nederlandse ploeg van geletruidrager Primoz Roglic, negatief hadden getest. “We zijn erg blij dat we hier nog een week kunnen fietsen met z’n allen”, zei de Sloveen maandag.

Vorige week, bij de eerste rustdag, testten ook alle Tour-deelnemers negatief. Wel werden vier stafleden van vier verschillende teams (Cofidis, AG2R La Mondiale, Ineos Grenadiers en Mitchelton-Scott) positief bevonden op het coronavirus. Zij moesten de ‘bubbel’ verlaten waarin de ploegen tijdens de Tour zitten.

Ook Tourbaas Christian Prudhomme bleek besmet. Prudhomme moest daarom een week in quarantaine. Hij keert dinsdag terug in de koers. In totaal werden vorige week 841 tests uitgevoerd. Voorafgaand aan de start van de Tour in Nice werd iedereen ook twee keer getest.

“De organisatoren van de Tour en de UCI willen alle teams bedanken voor hun medewerking en de waakzaamheid die ze hebben getoond en zullen blijven tonen tot aan de finish in Parijs”, staat in een gezamenlijk persbericht van Tourorganisator ASO en de internationale wielrenunie. De Tour eindigt zondag in de Franse hoofdstad.


Bernal wil bidons halen voor ploeggenoten
Dinsdag 15 september, 08.25 uur
Wat valt er voor de aftredende titelhouder Egan Bernal nog te halen in deze Tour de France na zijn mislukte zondag op de flanken van de Grand Colombier? “Ik voel me vandaag beter dan gisteren”, liet de 23-jarige Colombiaanse coureur van Ineos Grenadiers op de tweede rustdag monter weten. “Ik heb mijn best gedaan en kan mezelf niets verwijten. Ik zal de Tour niet winnen, maar misschien kan ik nu eens iets terugdoen voor de jongens. Bidons halen in de koers bijvoorbeeld, dat heb ik nog nooit gedaan.”

Bernal verloor zondag meer dan 7 minuten op klassementsleider Primoz Roglic. Daardoor staat hij nu op de kansloze dertiende plek, op 8.25 van de Sloveense koploper. “Ik wil nu verder herstellen en hopelijk nog een beetje genieten van de Tour. Misschien kan ik nog eens meespringen in een vlucht, zonder daarbij te denken aan het klassement. Het hangt echter ook af van mijn rug, want die doet nog altijd wat pijn.”

Bernal: “Toen ik voor de eerste rit het rugnummer 1 opspelde, wist ik dat het moeilijk zou worden om weer nummer 1 te worden. Ik heb enorm genoten van die titel, van die eer. Ik was de eerste Colombiaanse winnaar ooit en daar ben ik heel trots op. En ik zal opnieuw proberen om de Tour te winnen.”

Primoz Roglic en Egan Bernal 2020


Nederlandse WK-selectie is bekend
Dinsdag 15 september, 08.20 uur
Mathieu van der Poel doet definitief niet mee aan de WK wielrennen eind deze maand in het Italiaanse Imola. De Nederlandse kampioen behoort niet tot de selectie, die bondscoach Koos Moerenhout maandagavond bekendmaakte. Tom Dumoulin is de kopman voor de wegwedstrijd en zal ook in de tijdrit, samen met Jos van Emden, van start gaan.

De andere Nederlandse deelnemers aan de WK-wegwedstrijd zijn: Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn, Dylan van Baarle, Pieter Weening, Sam Oomen en Martijn Tusveld.

Bij de vrouwen verdedigt Annemiek van Vleuten haar wereldtitel op de weg. Ze gaat ook van start in de tijdrit, met Anna van der Breggen, die eveneens in de wegwedstrijd uitkomt. Bondscoach Loes Gunnewijk selecteerde voor de wegwedstrijd verder Marianne Vos, Chantal Van den Broek-Blaak, Amy Pieters, Demi Vollering, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij.

In de mannenselectie ontbreekt de geblesseerde Bauke Mollema, die vrijdag in de Tour de France bij een valpartij zijn linkerpols brak. Hij zou met Dumoulin de kopman voor de wegwedstrijd zijn geweest. “Zijn noodgedwongen afzegging verandert onze tactiek wel enigszins”, licht Moerenhout toe. “Tom zal nog altijd als troef uitgespeeld worden, maar we kunnen met deze groep met een open blik naar de koers kijken. Met coureurs die allemaal in prima doen zijn momenteel en op dit WK – waar het nauwelijks vlak is – goed uit de voeten kunnen.”

Moerenhout maakt ten aanzien van Dumoulin voor diens deelname aan de WK-tijdrit nog wel een voorbehoud. “We houden nog wel een slag om de arm over zijn deelname, die hangt af van hoe hij de Tour de France heeft verteerd.” Dumoulin liet onlangs in de Ronde van Frankrijk weten dat hij nu nog niet echt bezig is met het WK. “Eerst nu de Tour, daar focus ik me op. Tot aan Parijs blijft al het andere op de achtergrond. Daarna kijk ik hoe ik ervoor sta. Misschien kom ik heel slecht uit de Tour en heeft het echt geen zin om de tijdrit te doen. Maar misschien doe ik het heel goed in La Planche des Belles Filles en denk ik: waarom ook niet?”.

Dumoulin reed afgelopen anderhalf jaar amper tijdritten. Zaterdag wacht in de Tour een goede test in een individuele krachtproef over 36 kilometer. Dumoulin veroverde in 2017 de wereldtitel in deze discipline.

Tom Dumoulin 2020


Tour begint vandaag aan de slotweek
Dinsdag 15 september, 08.00 uur
De deelnemers aan de Tour de France trekken na de tweede rustdag weer de bergen in. De Sloveense kopman Primoz Roglic van Jumbo-Visma heeft de gele trui om zijn schouders zitten. De zestiende etappe gaat over 164 kilometer, van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans.

Na vier beklimmingen eindigt de rit op de zogeheten Côte 2000, een klimmetje van de derde categorie met een lengte van iets meer dan 2 kilometer. Vlak daarvoor hebben de renners al de Moucherotte beklommen, een klim van ruim 11 kilometer van de eerste categorie.

De etappe start om 13.20 uur. In de ochtend worden de uitslagen bekend van de coronatests die de voorbije twee dagen zijn gehouden bij bij alle renners en stafleden. Vorige week, na de eerste dag, bleken vier stafleden van vier verschillende ploegen positief. Ook de Tourbaas, Christian Prudhomme, moest voor een week in quarantaine omdat zijn test op het coronavirus een positieve uitslag opleverde. Het is de bedoeling dat Prudhomme dinsdag weer in de koersauto zit. De etappe eindigt naar verwachting rond 17.30 uur.


Roglic kijkt met vertrouwen uit naar slotweek
Maandag 14 september, 17.15 uur
Primoz Roglic gaat de laatste week van de Tour de France met vertrouwen tegemoet. De Sloveense leider in het algemeen klassement heeft een voorsprong van 40 seconden te verdedigen op zijn landgenoot Tadej Pogacar. “De Tour krijgt een Sloveense winnaar. Hopelijk ben ik dat”, aldus Roglic tijdens de tweede rustdag.

De kopman van Jumbo-Visma is tevreden over het verloop tot nu toe. “De eerste twee weken hebben we met de hele ploeg een hoog niveau gehaald. We kunnen optimistisch zijn voor de laatste week. Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik zondag niet won. Ik wil altijd winnen. Het laatste zetje kon ik niet geven. Aan de andere kant: het team was erg sterk en ik ook”, aldus Roglic, die de zege aan Pogacar moest laten.

Roglic zegt niet in de war te raken van de koppositie in het klassement. “Ik ben al vaker in deze positie geweest. Dan wen je er aan. Dan maakt het niet heel veel uit of het om de Tour de France of een andere race gaat. Het hele team heeft ervaring”, zegt hij. “Het belangrijkste nu is om gefocust te blijven. We worden steeds meer vermoeid en kunnen de concentratie verliezen. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Er komen nog zware bergen en een beslissende tijdrit aan. Maar we zijn in een goede positie.”

Primoz Roglic 2020


Van Aert en Van Avermaet kopmannen België
Maandag 14 september, 12.30 uur
Wout van Aert van Jumbo-Visma en Greg van Avermaet van CCC zijn de kopmannen van de Belgische ploeg voor de wegwedstrijd bij het WK in Italië, op zondag 27 september. Van Aert rijdt ook de tijdrit, net als Victor Campenaerts. Bondscoach Rik Verbrugghe heeft daarnaast Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Pieter Serry, Jasper Stuyven, Loïc Vliegen en Tim Wellens geselecteerd voor de wegwedstrijd.

Van Aert is sinds de hervatting na de corona-onderbreking bezig aan zijn meest succesvolle seizoen als wegwielrenner. Hij won onder meer Strade Bianche, Milaan-Sanremo en al twee etappes in de Tour de France. Ook in de bergetappes maakt de Belg als knecht van geletruidrager Primoz Roglic veel indruk.

De WK wielrennen zouden aanvankelijk plaatsvinden in Aigle-Martigny, maar de Zwitsers haakten vanwege de coronapandemie af als organisator. Begin september werd Imola aangewezen als vervanger. Er wacht de renners op en rond het plaatselijke autocircuit een klimparcours over 258 kilometer, met daarin bijna 5000 hoogtemeters.

Wout van Aert 2020


Rustdag en coronatest op tweede rustdag
Maandag 14 september, 09.00 uur
Voor de renners in de Tour de France volgt na een loodzware bergrit maandag de tweede rustdag. In het departement Isère, niet ver onder de Grand Colombier waar zondag de finish lag, mogen zij bijkomen van de inspanningen en moeten zij ook weer een coronatest ondergaan. De Tour wil de kans op besmettingen zo klein mogelijk houden en het peloton verkeert sinds de Tourstart in Nice in een zogenoemde bubbel.

Bij twee positieve gevallen bij renners of stafleden van één team moet de ploeg de Tour verlaten. Op de eerste rustdag, een week geleden, bleken vier medewerkers van vier verschillende teams positief. Zij moesten naar huis, net als Tourbaas Christian Prudhomme die na een week quarantaine dinsdag mag terugkeren. Dan volgt een bergrit met aankomst in Villard-de-Lans.

De gele trui is in handen van de Sloveen Primoz Roglic van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.


Spektakel verwacht op Grand Colombier
Zondag 13 september, 08.00 uur
De vijftiende etappe van de Tour de France eindigt zondag op de Grand Colombier, de tweede col van de buitencategorie na de Port des Balès in de eerste Pyreneeënrit. Zeker met een aankomst bergop kunnen de klassementsrenners zich niet verstoppen. Wie leider Primoz Roglic wil aanvallen doet dat zondag op een berg waar publiek vanwege de coronamaatregelen niet welkom is.

Roglic, de Sloveen van Jumbo-Visma, lijkt voorlopig vooral zijn landgenoot Tadej Pogacar te moeten vrezen. Het verschil tussen beiden in het klassement bedraagt 44 seconden. De Colombiaan Egan Bernal, de Tourwinnaar van vorig jaar, staat derde op 59 seconden.

De etappe begint rond half 1 vanuit Lyon waarna het even duurt voordat de bergen komen. Pas na zo’n 100 kilometer ligt de Montée de la Selle de Fromentel, met kort onder de top stukken met een stijgingspercentage van meer dan 20 procent. De Col de la Biche is de volgende hindernis. Beide bergen zijn geklasseerd als beklimmingen van de eerste categorie. In de laatste 17 kilometer gaat het bergop naar de top van de Grand Colombier, op 1501 meter hoogte. Het is de derde keer dat de berg in het routeschema is opgenomen, de eerste keer als aankomstlocatie. de finish wordt verwacht tegen half 6.



Bernal rijdt harder dan ooit, maar anderen zijn sterker

Vrijdag 12 september, 21.00 uur
Egan Bernal voelde zich best goed tijdens de zware dertiende etappe van de Tour de France. “Maar anderen waren gewoon sterker”, erkende de titelverdediger van de Ronde van Frankrijk aan de finish in Puy Mary.

Bernal verloor maar liefst 38 seconden op Primoz Roglic en Tadej Pogacar, de Sloveense nummers 1 en 2 van het algemeen klassement. De kopman van Ineos Grenadiers zakte naar de derde plaats van het algemeen klassement, op 59 seconden van Roglic. Hij moest ook zijn witte trui, voor de beste jonge renner, afstaan aan Pogacar.

“Ik haal mijn beste waarden ooit, maar anderen zijn sterker. Dan moet ik mij daarbij neerleggen”, zei hij. “We zien wel wat er de komende dagen nog gebeurt. Ik moet gefocust blijven en het dag per dag bekijken. Ja, dit is frustrerend. Maar ik geef niet op en blijf mijn best doen.”


Pogacar ziet nog kansen
Vrijdag 12 september, 19.00 uur
Tadej Pogacar was tijdens de dertiende etappe van de Tour de France de enige klassementsrenner die Primoz Roglic kon volgen. Hij klom naar de tweede plaats in het algemeen klassement, op 44 seconden van zijn landgenoot.

Pogacar kwam in het wiel van Roglic over de finish bovenop de Puy Mary, als de nummer 13 van de etappe. Alle andere concurrenten voor de eindzege van de Tour verloren tijd op de kopman van UAE Emirates. “Het was een mooi gevecht op deze steile slotklim”, zei hij. “Primoz en ik waren even geen vrienden.”

Pogacar klom naar de tweede plaats in het algemeen klassement omdat Egan Bernal maar liefst 38 seconden op hem moest toegeven. Hij start zaterdag in de witte trui, voor de best geklasseerde jonge renner.

Pogacar kan voorlopig prima mee met Roglic in de bergen. Alleen in de zevende overwegend vlakke etappe verloor hij ruim een minuut op de drager van de gele trui. Pogacar liet zich verrassen door de wind, die voor waaiers in het peloton zorgde. “Volgende week komen er nog genoeg kansen om aan te vallen”, zei hij. “Er komen nog veel zware etappes aan.”

Mollema verlaat Tour na valpartij
Vrijdag 11 september, 14.45 uur
Bauke Mollema heeft de Ronde van Frankrijk moeten verlaten. De nummer 13 van het algemeen klassement kwam in de dertiende etappe ten val. Hij zou daarbij een pols hebben gebroken.

Mollema (Trek-Segafredo) was de best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement van de Tour. De Nederlander was een van de slachtoffers van een valpartij zo’n 86 kilometer van de finish.

In een flauwe bocht naar rechts gingen enkele renners onderuit. Romain Bardet, de Franse nummer 4 van het algemeen klassement, belandde ook op het wegdek. Hij bleef even zitten, maar stapte vervolgens weer op de fiets.

Bauke Mollema 2019

Lastige rit, voer voor klassementsrenners
Vrijdag 11 september, 08.45 uur
De klassementsrijders zijn aan zet in de dertiende etappe van de Tour de France, een rit over 191 kilometer van Châtel-Guyon naar Puy Mary. Het peloton trekt over de bergen van het Centraal Massief en vooral de laatste 15 kilometers beloven veel spektakel.

In de finale wacht eerst de beklimming van de steile Col de Neronne, met 8, 5 en 2 bonificatieseconden voor de eerste drie renners die de top bereiken. Na een korte afdaling volgt de Pas de Peyrol, een uitgedoofde vulkaan met stijgingspercentages van 11 procent en zelfs meer. De finish ligt op een hoogte van 1589 meter. De eerste drie renners aan de meet krijgen respectievelijk 10, 6 en 4 bonificatieseconden.

De dertiende etappe telt maar liefst 4400 hoogtemeters. Zo wacht de renners de Col de Ceyssat, een klim van 11,8 kilometer. Ze moeten ook de Côte de la Stèle overwinnen. Dat is een klim van 7,1 kilometer. De Sloveen Primoz Roglic van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma start rond 11.50 uur in de gele leiderstrui. De ritwinnaar komt naar verwachting rond 17.00 uur over de finish.


Einde Tour voor Zakarin
Donderdag 10 september, 14.40 uur
De Tour de France zit er alweer op voor Ilnur Zakarin. De Rus kwam woensdag al vroeg in de elfde etappe ten van en moet als gevolg van zijn verwondingen opgeven.

Sagan: Van Aert moet zijn excuses aanbieden
Donderdag 10 september, 13.00 uur
Peter Sagan snapt nog steeds niet waarom hij woensdag na afloop van de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk gediskwalificeerd werd. “Ik maakte echt geen fout”, zei de Slowaak over de duw die hij Wout van Aert in een massasprint gaf.

Sagan moest uitwijken voor vermoedelijk een selfiestick. “Als ik die beweging niet maak, raak ik dat ding en beland ik in de hekken”, zei hij donderdag voor de start van de twaalfde etappe. “Ik vind dat Wout zijn excuses moet aanbieden omdat hij zo tegen mij is uitgevallen.”

Sagan moest zijn tweede plaats in de elfde etappe inleveren. Van Aert kreeg een boete van 200 Zwitserse francs, zo’n 185 euro. “De jury beslist en ik moet dat accepteren”, zei Sagan. “Maar ik vind wel dat ik niets gevaarlijk deed. De enige persoon die in gevaar was, was ik. Ik sprintte recht door. Ik kan niet plotseling remmen of stoppen met trappen, we zaten midden in een sprint.”

Van Aert was zo geschrokken van de duw die hij kreeg dat hij Sagan aan de finish uitschold. “Wat moet ik dan nog zeggen”, stelde Sagan. “Als hij zich verontschuldigt bij mij, dan kan ik met hem spreken. Maar anders niet.”

Wout van Aert 2020


Peloton wacht langste dag in het zadel
Donderdag 10 september, 08.40 uur
Na twee sprintetappes volgt donderdag de langste rit in deze Tour. De etappe gaat van Chauvigny naar Sarran over een afstand van 218 kilometer. Het is een lastige rit waarin na een korte vlakke aanloop de heuvels van de Limousin worden bereikt. Op de Suc au May, een nieuwe klim in de Tour, liggen 25 kilometer voor de streep bonificatieseconden klaar. Na die helling van de tweede categorie is het nog 25 kilometer op en af richting Sarran, dat voor de tweede keer finishplaats is in de Tour. In 2001 won de Duitser Jens Voigt er de rit.

Halverwege de etappe liggen twee klimmetjes van de vierde categorie. Nog voor de Suc au May ligt de Côte de la Croix du Pey, geklasseerd in de derde categorie. Het zijn beklimmingen tot ongeveer 900 meter hoogte.

De Sloveen Primoz Roglic draagt opnieuw de gele trui met een voorsprong van 21 seconden op Egan Bernal, de Tourwinnaar van vorig jaar. De rit begint om 12.00 uur in Chauvigny. De finish wordt verwacht kort na 17.00 uur.

Etappe 12

Sagan moet tweede plek inleveren
Woensdag 9 september, 18.32 uur
Peter Sagan heeft zijn tweede plaats in de elfde etappe van de Tour de France moeten inleveren. De Slowaak van Bora-hansgrohe had zich in volle sprint met zijn elleboog voorbij de Belg Wout van Aert geduwd en moest in Poitiers alleen de Australiër Caleb Ewan voor zich laten. Zijn actie werd al meteen door Van Aert scherp veroordeeld. Niet veel later volgde het jurybesluit. Sagan werd teruggezet naar de 85e plaats en moet de verdiende punten voor de strijd om de groene trui inleveren.

De tweede plaats was nu voor de Ier Sam Bennett, de drager van de groene trui. Van Aert schoof door naar de derde plaats. Sagan, zeven keer de winnaar van het groen in Parijs, ruziede na afloop nog met de Belg van Jumbo-Visma. Op basis van de tv-beelden had hij weinig recht van spreken.

Ritwinnaar Ewan: ‘Ik was niet zeker, het was close’ 
Woensdag 9 september, 18.30 uur
Opnieuw moest Caleb Ewan in de laatste tientallen meters om de Ier Sam Bennett heen sprinten om de ritwinst in de Tour de France op te eisen. Het lukte hem in de derde etappe en woensdag in de elfde rit, ditmaal met miniem verschil. “Nee, ik was niet zeker. Het was close, maar ik ben superblij met mijn twee ritzeges”, vertelde de Australiër van Lotto-Soudal in Poitiers.

Ewan vond het een lastige finale. “Het was zeer, zeer hectisch. Ik was goed naar voren gebracht, maar zeker met de wind op kop was het lastig. Ik viel iets terug, maar wist dat ik moest wachten tot er een gaatje zou vallen.”

Dat gebeurde pas in de laatste 100 meter. “Het was een gekke sprint. Ik kwam laat naar voren, maar gelukkig net op tijd. Ik gooide mijn wiel naar voren en moest afwachten of het genoeg was geweest. Normaal voel je dat maar nu twijfelde ik even.”

Met twee ritzeges is zijn Tour al geslaagd. “Maar ik wil er nog een, liefst in Parijs. Ik hoop dat ik de bergen doorkom.”

Caleb Ewan 2020


Izagirre verlaat na val de Tour
Woensdag 9 september, 15.00 uur
Ion Izagirre heeft de Tour de France in de elfde etappe moeten verlaten. De renner van Astana was betrokken bij een massale valpartij, veroorzaakt door een plotse wegversmalling in Lavausseau. Hij hield daar een hoofdwond en mogelijk een gebroken sleutelbeen aan over.

Izagirre stond 27e in het algemeen klassement. In 2016 was hij nog ritwinnaar in de Tour.

Eerder had de Oostenrijker Gregor Mühlberger ook al opgegeven. De renner van Bora-hansgrohe leek ziek te zijn. Omdat de Italiaan Davide Formolo al niet meer was gestart zijn er nu nog 161 renners in koers.



Nieuwe kansen voor sprinters

Woensdag 9 september, 09.45 uur
Voor de sprinters is ook de finish van de elfde rit in de Tour de France op maat gemaakt. Meer nog dan op Île de Ré, waar Sam Bennett dinsdag de ritzege pakte. In Poitiers, voor de derde keer finishplaats, ligt een kaarsrechte laatste rechte lijn van 1,2 kilometer. Over een brede weg zullen normaal gesproken snelle mannen als Bennett, Caleb Ewan, Cees Bol en mogelijk Wout van Aert om de dagzege strijden.

Vanuit startplaats Châtelaillon-Plage, waar de Tour nooit eerder was, volgen 167,5 grotendeels vlakke kilometers, halverwege onderbroken door het enige klimmetje van de dag: de Côte des Cherveux van de vierde categorie. In tegenstelling tot dinsdag langs de Atlantische kust hoeven de renners ook niet te vrezen voor lastige zijwind. Die zal er op de grotendeels beschutte wegen amper zijn. De Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) vertrekt voor de tweede dag op rij in de gele leiderstrui. Zijn voorsprong op naaste belager Egan Bernal bedraagt 21 seconden.

Bennett in tranen
Dinsdag 8 september, 18.20 uur
De tranen biggelden over de achter een mondkapje verstopte wangen van Sam Bennett. De Ierse sprinter van Deceuninck – Quick-Step had dinsdag de tiende etappe van de Tour de France gewonnen en was overmand door emoties. “Sorry, ik kan alleen maar huilen”, stamelde Bennett, die eerder al succesvol was geweest in de Giro en de Vuelta maar in de Tour nog nooit een rit had gewonnen.

De groene trui droeg hij al wel in deze Tour en na de zege op Île de Ré nam Bennett ook weer de leiding in het puntenklassement over van Peter Sagan. Maar het was toch vooral de ritzege die hem emotioneerde. “Het moet nog even landen. Ik dacht dat het weer niet gelukt was, dat ik te lang gewacht had en Caleb Ewan me voor was gebleven.”

Zich realiserend dat zijn erelijst echt was uitgebreid met een Touretappe bleven de tranen stromen. “Ik wil gewoon iedereen bedanken die me hierbij geholpen heeft en die me deze kans heeft geboden. Het heeft even geduurd. Je gaat denken: het gebeurt niet. Ik kan alleen maar huilen.”


Bol: We maakten cruciale fouten
Dinsdag 8 september, 18.00 uur
Cees Bol kon in de sprint om de dagzege in de tiende etappe van de Tour de France geen rol van betekenis spelen. Terwijl het er toch zo goed uitzag toen de Noord-Hollander van Sunweb op het eiland Îl de Ré omringd door ploeggenoten richting finish snelde. “Maar we maakten cruciale fouten die roet in het eten gooiden”, was de analyse van Bol, die na een eerdere derde en tweede plaats in een sprint nu pas als achtste de streep passeerde. De ritwinst was voor de Ier Sam Bennett.

Het ging fout op het moment dat zijn ploeggenoten voor hem in de laatste kilometer naar links stuurden. “Terwijl de wind van rechts kwam waardoor ik vol in de wind kwam te zitten. Dat was niet goed”, verklaarde Bol. “Ik kon niet in de wind blijven rijden en moest vechten om bij iemand in het wiel te komen. Dat was verre van ideaal, zo sta je al een streepje achter nog voor de sprint begint.”

Het had er kort ervoor nog zo imposant uitgezien, de sprinttrein van Sunweb met onder anderen de Belg Tiesj Benoot, de Zwitserse hardrijder Marc Hirschi en de Deen Casper Pedersen, de man wiens wiel Bol kwijtraakte. “Het eindplaatje was niet goed, maar er waren ook een hoop dingen die wel klopten. We waren van alle ploegen het best vertegenwoordigd en de benen waren bij iedereen ondanks een paar valpartijen goed.”


Geen besmettingen in het peloton, wel bij de Tourbaas
Dinsdag 8 september, 12.50 uur
Geen enkele wielrenner die meedoet aan de Tour de France heeft positief getest op het coronavirus. Dat betekent dat alle 165 renners die nog in koers zijn, dinsdagmiddag kunnen beginnen aan de tiende etappe. Koersdirecteur Christian Prudhomme testte volgens het Franse persbureau AFP wel positief.

Alle deelnemers en de stafleden van de 22 teams, in totaal zo’n 650 mensen, zijn de afgelopen dagen getest op het virus. De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma heeft met Primoz Roglic de drager van de gele trui in de gelederen. De Sloveen start om 13.30 uur op het eiland Île d’Oléron voor het eerst in de gele trui, voor een etappe langs de Franse westkust richting een ander eiland, Île de Ré.

Tiende etappe biedt kansen voor de sprinters
Dinsdag 8 september, 08.25 uur
Na een dag rust stappen de deelnemers aan de Tour de France weer op de fiets voor de tiende etappe, een rit over 168,5 kilometer langs de kust van West-Frankrijk. Ze beginnen op het eiland Île d’Oléron en gaan dan naar een ander eiland, Île de Ré.

De renners verlaten het eiland waarop ze starten via een brug en trekken dan langs de kust naar het volgende eiland, waar de finish ligt in het plaatsje Saint-Martin-de-Ré. Gezien het vlakke parcours biedt deze etappe weer kansen voor de sprinters, onder wie de Nederlander Cees Bol, al kan de rit met wind en waaiers wellicht een onvoorspelbaar verloop krijgen. Kopman Primoz Roglic van Jumbo-Visma rijdt voor het eerst in de gele trui. Roglic heeft 21 seconden voorsprong op Egan Bernal, de Colombiaanse Tourwinnaar van vorig jaar.

De ASO, organisator van de Tour, maakt dinsdagochtend rond 09.00 uur de resultaten bekend van de coronatests die alle renners en stafleden van de 22 ploegen de afgelopen twee dagen hebben ondergaan. De etappe start om 13.30 uur, de finish is naar verwachting rond 17.30 uur.

Tourrenners wachten in spanning op corona-uitslag
Maandag 7 september, 13.55 uur
De deelnemers aan de Tour de France wachten in spanning op de uitslag van de coronatest die ze hebben ondergaan. Alle renners en stafleden van de 22 teams zijn zondag en maandag, op de eerste rustdag in de Tour, getest op het coronavirus. De Tourorganisatie ASO maakt dinsdagochtend de resultaten bekend.

Bij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, dat met Primoz Roglic de drager van de gele trui in de gelederen heeft, werd zondag na de negende etappe al een begin gemaakt met het testen. Maandagochtend onderging de rest van het team een test. Jumbo-Visma wacht nu in het West-Franse plaatsje Saintes op de uitslagen. De ploeg heeft geen aanwijzingen dat iemand mogelijk besmet zou zijn.

In het geval van een positieve of onduidelijke uitslag, wordt een tweede test uitgevoerd. Dinsdag rond 09.00 uur maakt de ASO alle resultaten bekend. De regel is dat bij twee besmettingen binnen een ploeg het hele team naar huis moet. De tiende etappe, een vlakke rit over bijna 170 kilometer, begint om 13.30 uur.

De renners en stafleden zijn voor het begin van de Tour in Nice allemaal al getest.


Pozzovivo stapt niet meer op
Maandag 7 september, 09.15 uur
Domenico Pozzovivo heeft de Tour de France verlaten. De 37-jarige Italiaan van NTT Pro Cycling heeft opgegeven vanwege de blessure aan de elleboog die hij in de openingsetappe vorig weekend had opgelopen. Pozzovivo kwam in de negende etappe als 54e binnen op elf minuten van ritwinnaar Tadej Pogocar. Hij stond 45e in het klassement op 45 minuten van Primoz Roglic.

“Ik heb gezien hoe hij elke dag heeft geleden en ben tot de conclusie gekomen dat het beter voor hem is om te stoppen”, zei teambaas Bjarne Riis. “We willen dat hij naar huis gaat, zich op zijn herstel richt en zich gaat voorbereiden op de Giro d’Italia.”

Pozzovivo zei dat hij niet naar huis wilde voordat hij had gezien of zijn lichaam kon herstellen van de val. Maar de pijn was volgens de Italiaan iedere dag “ongelofelijk”. Eerder gaf bij NTT Pro Cycling al zijn ploeg- en landgenoot Giacomo Nizzolo op.

Domenico Pozzovivo 2020


Rust en coronatest voor Tourpeloton
Maandag 7 september, 09.00 uur
De renners in de Tour hebben zich zondagavond met de teambussen laten verplaatsen vanuit de Pyreneeën naar de Franse westkust. In en rond La Rochelle mogen ze op de eerste rustdag een dagje bijkomen van de inspanningen die zij in de eerste week van de Tour de France hebben geleverd. Wel moeten renners en stafleden een coronatest ondergaan. De gele trui is sinds zondag in bezit van Primoz Roglic van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.

Het is normaal gesproken ook een dag ook waarop in persconferenties wordt teruggekeken en vooruitgeblikt. Vanwege de coronamaatregelen zal dat slechts op beperkte schaal gebeuren.

Dinsdag gaat de Tour verder met de tiende etappe, een vlakke rit van het schiereiland Île d’Oléron naar Île de Ré Saint-Martin-de-Ré, eveneens een schiereiland. De rit is vlak, terwijl de kustwind een rol kan spelen.

Tour de France 2020 peloton


Ritwinnnaar Van Aert: ‘Had zo’n chaos niet verwacht’
Vrijdag 4 september, 17.45 uur
Wout van Aert pakte na een snel afgelegde etappe in Lavaur zijn tweede ritzege in deze Tour de France. De 25-jarige Belg van Jumbo-Visma was heel blij met alweer een fraaie overwinning. “Ik ben hier heel trots op”, zei hij in een eerste reactie op de gewonnen sprint.

“Ik was de hele tijd gefocust op ploeggenoot Primoz Roglic en had niet verwacht dat het zo’n chaos op het einde zou zijn”, zei Van Aert. “We waren nog maar met een kleine groep en het zou zonde zijn geweest als ik het niet zou proberen. Ik kon mijn sprint gemakkelijk inzetten en vond een gaatje aan de rechterkant.”

De renner van Jumbo-Visma kon zijn geluk niet op, ook voor zijn kopmannen. “Het was een goede dag voor het algemeen klassement en enkele concurrenten voor het klassement hebben tijd verloren.”

Etappe van vandaag: kans voor Bol op etappewinst
Vrijdag 4 september, 09.00 uur
De zevende etappe van de Tour de France lijkt vrijdag weer kansen te bieden aan de rassprinters. Cees Bol, de kopman van Team Sunweb, werd al een keer derde en dinsdag tweede. Misschien is het in Lavaur dan wel prijs na een rit over 168 kilometer die voor twee derde over heuvelachtig terrein gaat, maar een vlakke finale kent.

Vanaf Castres, op zo’n 45 kilometer van de finish is er wel een verhoogde kans op zijwind, die het peloton nog weleens in stukken wil waaien. Onderweg liggen twee colletjes van de derde en een van de vierde categorie. De Brit Adam Yates gaat opnieuw van start in de gele trui. De renner van Mitchelton-Scott leidt het klassement met 3 seconden voorsprong op de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma. Diens ploeggenoot Tom Dumoulin is op de zesde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander.

De start is rond 13.30 uur in Millau, de finish wordt verwacht tegen 17.30 uur. Lavaur was twee keer eerder finishplaats. In 2001 won de Belg Rik Verbrugghe er de rit. Tien jaar later sprintte de Brit Mark Cavendish er naar zijn derde van in totaal vijf ritzeges dat jaar.


Prima dag in het geel voor Yates
Donderdag 3 september, 21.00 uur
Zijn eerste dag als geletruidrager in de Tour de France was een rustige, vertelde Adam Yates na de zesde etappe. “Alles verliep perfect voor ons”, zei de Brit van Mitchelton-Scott na afloop. “In de vroege vlucht zaten geen gevaarlijke renners, we konden gemakkelijk controleren.”

“Er zaten wel een paar sterke jongens bij, maar we mochten gewoon hun voorsprong niet te groot laten worden. Dat lukte en op het eind was het afwachten wat er zou gebeuren in de groep met favorieten.” Daar gebeurde niets, zodat de Kazach Alexei Loetsenko, een van de vroege vluchters, de rit kon winnen. “Die laatste col was niet zo moeilijk, dus je kon geen grote verschillen maken. Als je zou aanvallen, zou dat veel krachten kosten voor uiteindelijk een minimaal resultaat. Dat is wellicht de verklaring, dus reed iedereen een beetje rond in spaarstand”, aldus Yates, die dankzij een tijdstraf voor Julian Alaphilippe de gele trui woensdag overnam van de Fransman.

“Het voelde goed, maar ik ga niet zeggen dat dit een droom was. Al geef ik ook toe dat het leuk was om met die trui rond te rijden en ik wil hem nog wel een paar dagen houden.” Yates eindigde in de Tour van 2016 als vierde, maar startte in Nice zonder klassementsambities. “Dat is niet veranderd. Ik mik hier op ritwinst, niet op een klassement.”

Vrijdag volgt naar alle waarschijnlijkheid een massasprint, daarna volgt een weekeinde in de Pyreneeën. “Dat wordt zwaar, ik hoop die trui te kunnen houden. De strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma is al weken aan de gang. Nu is het wachten op dat eerste zware tweeluik in de bergen om te zien hoe de Tour verder zal verlopen.”

Adam Yates 2020



Dumoulin: Veel mensen zonder mondkapje

Donderdag 3 september, 18.00 uur
Tom Dumoulin vond het niet verrassend dat spektakel donderdag in de zesde etappe van de Tour de France uitbleef. “De kans was groter op dit scenario, dan dat we allemaal volle bak zouden gaan klimmen”, zei de renner van Jumbo-Visma. De beklimming van de Col de la Lusette, de voorlaatste klim, leek vooraf zwaar genoeg voor een strijd tussen de klassementstoppers. “Hij was ook pittig, maar lag toch te ver van de finish om spectaculaire dingen te verwachten. Zeker omdat het toen al niet meer om de overwinning ging.”

De ritzege ging naar de Kazach Alexei Loetsenko. De renner van Astana bleef alleen voorop over uit een kopgroep van oorspronkelijk acht renners. In het peloton reed de ploeg van Ineos voorop, tot plezier van Dumoulin. “Dat vonden wij wel prima ja. We hoeven ons niet elke dag te laten zien. Vandaag hebben we het anderen laten doen. We zaten er goed bij met vijf man, tot de finish eigenlijk. Dat was perfect. Hoe het mijzelf ging? Ik reed wel oké.”

“Van voren blijven en geen tijd verliezen”, omschreef Dumoulin de doelstelling. “Het mag straks wel een keer wat spectaculairder uitpakken met de ploeg.” Zijn grootste zorg donderdag was toch het gedrag van al te enthousiaste toeschouwers zonder mondkapje. “Dat was niet goed. Er waren heel veel mensen die aanmoedigden zonder mondkapje. Normaal word ik er wel blij van. Het is wel wat de Tour de Tour maakt. Maar zeker op zo’n klim is het toch een risico. Als ik virologen moet geloven is de kans op besmetting nihil. Maar er hoeft er maar eentje echt zwaar corona te hebben en flink te hoesten en proesten. Misschien hangt er dan toch iets in de lucht waar we doorheen rijden en pakt een van ons dat op. Dat is niet wat je wil.”

Dumoulin is op de zesde plaats in het klassement de hoogst geklasseerde Nederlander.

Tom Dumoulin 2020

Mollema zag nog geen oorlog
Donderdag 3 september 17.40 uur
Bauke Mollema sprintte donderdag in het wiel van Julian Alaphilippe naar de zesde plaats in de zesde rit van de Tour de France, die nog geen echte strijd tussen de favorieten opleverde. Achter enkele vroeg ontsnapte renners, van wie de Kazach Alexei Loetsenko de etappe won, was de Nederlander van Trek-Segafredo in ieder geval in orde. “Zo’n klim ligt me goed. Het was niet superstijl. Ik kon de hele klim op mijn buitenblad rijden en er nog een sprintje uitpersen”, vertelde Mollema op de Mont Aigoual.

Pas komend weekeinde, in de Pyreneeën, verwacht Mollema meer “oorlog” tussen de klassementsrenners. “Pas dan zul je zien hoe de verhoudingen zijn. Die voorlaatste klim vandaag was ook zo’n berg waarop dat duidelijk zou kunnen worden, maar met alles wat er nog gaat komen wil niet iedereen zijn kaarten al op tafel leggen.”

Maar toch perste Mollema er een sprintje uit, meer voor het goede gevoel wellicht. “Ach, ik zat net in zijn wiel toen Julian versnelde. Dan ga je mee, want ik wil ook niet onnodig seconden verliezen. Ik hoorde Bernal nog tegen zijn ploeggenoten ‘rustig, rustig’ roepen. Misschien was hij niet super of wilde hij gewoon niet volle bak sprinten.”


Wie wint er vandaag op Mont Aigoual? 
Donderdag 3 september, 08.40 uur
Met een nieuwe geletruidrager, de Brit Adam Yates, trekt de Tour de France donderdag naar het Centraal-Massief naar het op hoogte gelegen Mont Aigoual. Dat gebeurt na een lange vlakke aanloop vanuit Le Teil, die een wellicht spectaculair slot voorafgaat. Het biedt Julian Alaphilippe misschien de kans het geel te heroveren. De Fransman kreeg woensdag een tijdstraf die hem de leiding in het algemeen klassement kostte. Hij had tegen de regels een bidon aangepakt in de laatste 20 kilometer.

Na 140 vlakke kilometers doemt donderdag het eerste colletje op: de Cap de Coste van de derde categorie. Ook de Col des Mourèzes is zo ingeschaald waarna het meteen erna pas echt klimmen wordt op de Col de la Lusette. Het is een nieuwe beklimming van de Tour waarvan de top op ruim 13 kilometer van de streep ligt en waar bonificatieseconden te verdienen zijn. Er is vervolgens geen sprake van een afdaling naar Mont Aigoual dat op 1560 meter hoogte ligt, 200 meter hoger nog dan de klim ervoor van de eerste categorie.

De rit begint kort na 12 uur, de finish wordt verwacht iets voor 17 uur.

Mont Aigoual


Van Aert pakt zijn kans, Alaphilippe verliest geel aan Yates
Woensdag 2 september, 19.20 uur
Julian Alaphilippe start donderdag niet meer in het geel. De Fransman kreeg een tijdstraf van 20 seconde omdat hij een bidon aannam op 17 kilometer van de finish. En dat mag niet. Helaas voor hem was de actie ook op tv te zien, waarna de organisatie niet anders kon dan hem een tijdstraf geven. En aangezien de renners in de top van het klassement nog dicht bij elkaar staan, is Yates de nieuwe gele trui dragen.

Voor Wout van Aert was verliep de 5e etappe een stuk prettiger. Hij drukte zijn wiel net een paar centimeter voor dat van Cees Bol over de eindstreep en pakte daarmee zijn felbegeerde ritoverwinning. Opnieuw feest dus bij de Jumbo-Visma ploeg. En ook bij onze zuiderburen, die er veel moeite mee hadden dat van Aert een rol als knecht op zich moest nemen in voorgaande etappes. De Belg leek er zelf geen problemen mee te hebben, maar zal blij zijn dat zijn Tour alvast geslaagd is.

Van Aert mag voor eigen kansen gaan
Woensdag 2 september, 14.25 uur
Wout van Aert mag in de Touretappe van woensdag voor zijn kans gaan in de sprint. “Ik heb wel mijn zinnen gezet op deze etappe”, gaf de Belgische coureur van Jumbo-Visma voor de start van de vijfde rit in Gap toe. Dinsdag reed Van Aert op de slotklim naar Orcières-Merlette nog lange tijd op kop in dienst van zijn kopman Primoz Roglic.

“Het was heel belangrijk voor de ploeg”, keek Van Aert terug. “We pakten een ritzege en Primoz deed een goede zaak voor het klassement. Ook Tom Dumoulin is er nog bij. Julian Alaphilippe staat nog in het geel, dus daar zijn we ook blij mee. Ik heb gewoon mijn werk gedaan en ben blij dat onze kopman het kon afmaken.”

Van Aert, in augustus al winnaar van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo, heeft geen moeite met zijn knechtenrol in de Tour de France. Het geel in Parijs is het heilige doel van zijn ploeg, maar woensdag richting finishplaats Privas mag hij het proberen. “Het is een rit die mogelijkheden biedt met een lastige finale. Ik heb deze etappe bestudeerd in het routeboek, de finale en finish bieden perspectieven. Ik denk dat deze etappe wel gecontroleerd zal worden door de sprintersploegen. Maar het is een iets lastigere finale, dus ik denk dat ik een klein voordeel heb op die echt rappe mannen.”

Wout van Aert 2020


WK wordt gehouden op circuit van Imola
Woensdag 2 september, 14.00 uur
De wereldkampioenschappen wielrennen worden met een ingekort programma van 24 tot en met 27 september gehouden in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Het racecircuit van Imola, gelegen zo’n 45 kilometer ten oosten van Bologna, is de plaats waar de wedstrijden voor mannen en vrouwen finishen. De WK zouden eigenlijk plaatsvinden in het Zwitserse Aigle-Martigny, maar vanwege de verscherpte coronamaatregelen in dat land moest de internationale wielrenunie UCI op zoek naar een andere locatie.

Op de openingsdag staat de individuele tijdrit voor vrouwen op het programma, een dag later gevolgd door de tijdrit voor de mannen. Op zaterdag 26 september is de wegrace voor de vrouwen, de mannen strijden een dag later om de regenboogtrui.

Vanwege de huidige situatie rond het coronavirus besloot de UCI alleen de elitecategorieën te laten uitkomen omdat de meerderheid van dat peloton al in Europa koerst. Veel renners uit de beloften- en juniorencategorieën zouden momenteel niet in staat zijn naar Italië af te reizen vanwege tal van reisrestricties.

De start en finish van alle wedstrijden zijn op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, het racecircuit waar tot en met 2006 de Grote Prijs van San Marino in de Formule 1 werd gehouden. Dit jaar keert Imola op 1 november terug op de vanwege het coronavirus ingekorte kalender met de GP van Emilia-Romagna. “Het was een uitstekend bid, in een zeer korte tijd opgesteld”, zei UCI-voorzitter David Lappartient. De andere kandidaten waren het Toscaanse Peccioli, de Italiaanse kustplaats Alba Adriatica en de Franse regio Haute-Saône. “De keuze voor Italië heeft ook een symbolische waarde. In een land dat zwaar getroffen is door de Covid-19-pandemie is het een teken van een terugkeer naar het normale leven.”

De WK werden eerder in 1968 in Imola gehouden, toen veroverden de Italiaan Vittorio Adorni en de Nederlandse Keetie van Oosten-Hage de wereldtitels.

De mannen rijden negen rondes over een parcours van 28,8 kilometer met daarin twee lastige hellinkjes van samen 3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent. De vrouwen leggen vijf ronden af. De UCI streefde ernaar een parcours van eenzelfde zwaarte te presenteren als dat van Aigle-Martigny. De tijdritten gaan over een grotendeels vlak parcours van 32 kilometer.


Roglic: Ik ga me steeds beter voelen
Dinsdag 1 september, 18.30 uur
Een mooi succes na een zware dag. Zo vatte Primoz Roglic zijn zege in de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk samen. “Dankzij de ploeg zat ik steeds in de goede positie. Daardoor kon ik het afmaken. Verder is iedereen zonder schade binnengekomen. Ook dat is belangrijk.”

Na een eerdere valpartij voelt Roglic de vorm terugkomen. “Het gaat met de dag beter”, aldus de favoriet van de Nederlandse formatie Jumbo-Visma. “Ik ga me steeds beter voelen.”

Ploeggenoot Tom Dumoulin had andere gevoelens. “Als ploeg hebben we het natuurlijk geweldig gedaan. Roglic toonde weer eens zijn klasse. Over mezelf ben ik niet tevreden. Ik was niet goed, het was hangen, wurgen en vechten. Daar kom ik hier niet voor. Gelukkig kon ik nog wel in de buurt van de koplopers blijven en bleef de schade beperkt.”


De etappe van vandaag: klimmen naar Orcières-Merlette
Dinsdag 1 september, 07.00 uur
De klassementsrenners krijgen in de vierde etappe van de Tour de France voor het eerst een aankomst bergop en een met de nodige historie. De rit gaat van Sisteron over 160,5 kilometer naar skigebied Orcières-Merlette en finisht na een beklimming van 7,1 kilometer op 1821 meter hoogte.

De slotklim van de eerste categorie heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent. De klim naar Orcières-Merlette is vooral bekend van de aanval van de Spaanse klimmer Luis Ocaña die er in de Tour van 1971 won met een voorsprong van zes minuten op Lucien van Impe en bijna negen minuten op Eddy Merckx. In de beroemde Tour van 1989, die Greg Lemond met een miniem verschil won van Laurent Fignon, was Orcières-Merlette finishplaats van een klimtijdrit. Die werd gewonnen door Steven Rooks.

De Franse renner Julian Alaphilippe start dinsdag in de gele trui en heeft 4 seconden voorsprong op de Brit Adam Yates. Tom Dumoulin staat zevende en heeft 17 seconden achterstand.


Van Vleuten vertrekt naar Movistar
Maandag 31 augustus, 18.40 uur
Annemiek van Vleuten vervolgt haar wielerloopbaan bij Team Movistar. Dat maakte de 37-jarige wereldkampioene bekend op haar eigen website. “Na vijf fantastische jaren bij Mitchelton-Scott, waarvoor ik nog altijd met veel plezier mijn wedstrijden rijd, kies ik voor een nieuwe omgeving en daarmee nieuwe prikkels”, aldus Van Vleuten.

“Ik had sterk de voorkeur om opnieuw te gaan rijden bij een WorldTour-team met zowel een mannen- als een vrouwenploeg, omdat ik daarin veel voordelen zie op het gebied van performance en innovaties. Zo zijn ze bijvoorbeeld continu bezig met de verbetering van materiaal en heb ik ook goede gesprekken gevoerd over mijn plan en tijdlijn richting de Olympische Spelen van 2021. Ik heb daar een erg goed gevoel bij.”

Van Vleuten maakte donderdag bekend dat ze haar loopbaan met twee jaar zou verlengen. Ze wilde niet zeggen of ze bij haar huidige ploeg Mitchelton-Scott zou bijtekenen of dat ze een nieuwe ploeg heeft gevonden. “Dat wordt officieel bekendgemaakt, heel snel”, zei ze enkele dagen geleden.

Annemiek van Vleuten 2020

Matthews keert terug naar Mitchelton-Scott
Maandag 31 augustus, 08.25 uur
Michael Matthews keert terug naar ‘huis’. De 29-jarige sprinter rijdt de komende twee jaar voor de Australische ploeg Mitchelton-Scott. Matthews lag eigenlijk nog tot eind 2022 vast bij Team Sunweb, maar hij hoeft zijn contract bij de ploeg van Iwan Spekenbrink niet uit te dienen.

De Australiër is ontevreden dat hij bij Sunweb niet langer wordt uitgespeeld als afmaker in de klassiekers en sprintetappes. Op eigen verzoek mag Matthews daarom vertrekken. “Dit is het juiste moment om te gaan”, zegt Matthews. “Als sprinter voel je dat moment aan. Mitchelton-Scott heeft me met open armen ontvangen, dat is heel speciaal.”

Matthews reed tussen 2013 en 2016 al voor de Australische formatie, die toen nog Orica-GreenEdge heette. Hij verhuisde daarna naar de Sunweb-ploeg. In zijn eerste jaar bij dat team won de Australiër niet alleen twee etappes in de Tour de France, maar ook de groene trui. Matthews heeft in totaal acht etappezeges in de grote rondes op zijn naam staan. Hij rijdt nu niet de Tour, maar later in het jaar wel de Giro d’Italia.

Michael Matthews Quebec 2019


Dumoulin valt, maar ‘zonder erg’
Zondag 30 augustus, 19.20 uur
Wat er was gebeurd, wist Tom Dumoulin niet precies aan de finish van de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. Maar op de laatste heuvel van de rit, gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe, lag hij zo maar op het asfalt. De Limburger, een van de kopmannen van Jumbo-Visma, krabbelde snel op en kwam vervolgens keurig samen met de meeste favorieten over de finish.

“Ik weet niet wat er precies gebeurde”, zei Dumoulin, die in aanraking was gekomen met de Pool Michal Kwiatkowski van Ineos. “Ik keek even naar links, geloof ik en hij kwam naar links. Ach, een tikje op mijn rechterknie”, monsterde hij de schade. “Ik denk dat het wel zal loslopen. Voordat ik het wist, was ik weer terug in het peloton. Laten we dit vooral niet opblazen. Het is belangrijk dat we schadevrij uit dit weekeinde zijn gekomen. We hebben geprobeerd veilig te blijven, er was weinig te winnen.”


 

Mooie zesde plek voor Mollema
Zondag 30 augustus, 19.25 uur
Met de zesde plaats was Bauke Mollema de beste Nederlander in de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. “Ik wist dat deze etappe mij wel kon liggen, maar uiteindelijk was ik net niet explosief genoeg”, zei hij. De Fransman Julian Alaphilippe won de bergetappe met start en aankomst in Nice. Hij klopte zijn medevluchters Marc Hirschi en Adam Yates in een sprint. Een uitgedund peloton met veel favorieten kwam net twee seconden tekort. “Ik dacht er nog even aan om een kilometer voor de finish nog iets te proberen”, zei Mollema. “Maar we hadden de wind pal tegen. Het ging gewoon niet.”

De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma controleerde de etappe lang, maar verloor in de slotkilometers de controle. “Het was logisch dat we de eerste twee beklimmingen vrij rustig opreden”, vond Mollema. “Er waren zaterdag veel renners gevallen ook.”

Mollema kon in de finale ook met besten mee. “Daarom sta ik hier met een goed gevoel”, stelde hij. “Mijn benen voelen goed aan. Ik moet zo lekker verder gaan.”



Veel pech voor Lotto Soudal: Gilbert en Degenkolb out

Zaterdag 30 augustus, 09.00 uur
Philippe Gilbert heeft een gebroken knieschijf opgelopen bij zijn zware valpartij in de openingsrit van de Ronde van Frankrijk en gaat niet meer van start tijdens de tweede rit. Dat maakte zijn team Lotto Soudal bekend in de nacht van zaterdag op zondag.

Door de val kwam de voormalige wereldkampioen zaterdag op meer dan elf minuten van winnaar Alexander Kristoff over de meet in Nice. “Ik reed ongeveer op de twintigste positie in het peloton toen er voor mij een valpartij was”, aldus Gilbert. “Ik slaagde erin om die valpartij te vermijden. Ik passeerde twee, drie gevallen renners en dacht dat het gepasseerd was. Maar toen vielen ze opnieuw en dit keer kon ik hen niet meer ontwijken. We lagen daar met 10, 15 renners… Ik probeerde meteen recht te komen, maar dat was onmogelijk. Ik wachtte daar een tweetal minuten, leunend op een vangrail. Toen ben ik alleen vertrokken zonder echt kracht te kunnen zetten op de pedalen. In een kleine groep van gevallen renners slaagde ik erin te finishen, zonder de anderen te kunnen helpen. Ik had pijn. Een pijn die ik herkende uit 2018…”

In de Ronde van Frankrijk van 2018 brak Gilbert dezelfde knieschijf bij een val in de afdaling van de Portet d’Aspet. Na de finish in Nice zaterdag en de eerste medische zorg door de teamdokter, werd Gilbert naar een medische eenheid gebracht waar röntgenfoto’s geen grote problemen aan het licht brachten. Een MRI-scan in het ziekenhuis maakte echter duidelijk dat het om een breuk ging.

De eerste dag van de Tour is er een om snel te vergeten voor Lotto Soudal, met behalve de val van Gilbert ook die van zijn ploeggenoot John Degenkolb. De Duitser bleef na zijn crash buiten de tijdslimiet en mag zondag niet meer starten.
Philippe Gilbert 2020

Valls breekt dijbeen; einde Tour
Zaterdag 30 augustus, 08.50 uur
Rafael Valls heeft een gebroken rechterdijbeen overgehouden aan een val in de eerste etappe van de Tour de France. De renner van Bahrain-McLaren was betrokken bij de valpartij op amper 3 kilometer van de streep, op de Promenade des Anglais. Hij heeft de Tour moeten verlaten.

Valls werd naar een ziekenhuis vervoerd en is daar zaterdagavond gelijk geopereerd. De 33-jarige Spanjaard liep bij de val ook verwondingen op aan zijn schouder, elleboog en knie.

Bahrain-McLaren, de ploeg van de kopmannen Wout Poels en Mikel Landa, moet met zeven renners verder in de Tour.


Bol: ‘Ik ben blij met deze derde plek’ 
Zaterdag 29 augustus, 18.48 uur
Hij was dicht bij het geel geweest, maar Cees Bol was zeker niet ontgoocheld dat de ritwinst in de eerste etappe van de Tour de France hem nog was ontgaan. “Ik ben blij met deze derde plek en met het gevoel. Dit geeft vertrouwen dat er meer mogelijk is”, zei de Noord-Hollander, die bij Sunweb voor deze Tour als kopman werd aangewezen.

De ploeg heeft vertrouwen in de 25-jarige renner uit Alkmaar, die vorig jaar debuteerde in de Tour. Toen was het kennismaken, nu zijn er verwachtingen. “Ik ging vroeg aan, opende de sprint eigenlijk zelf. Dat was ook het doel vooraf. We willen uitgaan van eigen kracht. Helaas begon ik net iets te vroeg stil te vallen.”

De Noor Alexander Kristoff profiteerde het meest en won de rit, voor de Deen Mads Pedsersen, de wereldkampioen. Bol: “Ik was er dichtbij. Ik ben tevreden. Natuurlijk zijn er dingen waar je straks van denkt: dat had ik anders kunnen doen. Maar dit is mijn eerste podiumplaats op dit niveau, in de Tour.”

Alexander Kristoff 2020


Deignan klopt Vos op de meet in La Course
Zaterdag 29 augustus, 12.30 uur
Marianne Vos is er net niet in geslaagd om voor de derde keer La Course te winnen. De renster van CCC maakte deel uit van een kopgroep en ging van heel ver de sprint aan, maar zag Lizzie Deignan in de laatste meters voorbij steken.

Vos won de wedstrijd in 2014 en 2019. Samen met Demi Vollering, Annemiek van Vleuten, Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini en Deignan maakte Vos deel uit van de kopgroep. In de laatste kilometers probeerden Longo Borghini en Van Vleuten net als op het EK te demarreren, maar ditmaal zonder succes: Vos haalde iedereen terug en voorkwam dat Van Vleuten voor de derde keer La Course wist te winnen.

Vos werd op gang geholpen door een versnelling van Longo Borghini en ging daardoor van ver de sprint aan. Ze leek op haar derde zege af te stormen, maar in de slotmeters raasde Deignan langszij. Ondanks een ultieme jump zat de winst er voor Vos niet in. Vollering maakte het podium compleet.

Marianne Vos 2020


La Course, wie wint er vandaag?
Zaterdag 29 augustus, 8.25 uur
Marianne Vos heeft geen idee wat haar zaterdag in La Course precies te wachten staat. “Ik heb het parcours op internet bekeken, dat is de enige mogelijkheid die we op dit moment hebben”, zei Vos, tweevoudig winnares van La Course. “Maar het team zal de voorbereiding doen en je kan ook een goede verkenning doen zonder daar te zijn.”

De zevende editie van La Course, de vrouwenkoers die onderdeel is van het programma van de Tour de France, gaat over slechts 96 kilometer met start en finish in Nice. De rensters moeten onderweg twee keer de Côte de Rimiez over. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten, die La Course in 2017 en 2018 won, vindt het jammer dat de koers zo kort is. Van Vleuten houdt wel van een lange wedstrijd waarin ze haar concurrentes kapot kan rijden, zoals donderdag bij de EK in Plouay.

“Het parcours lijkt niet gemaakt voor een specifiek type renster”, zegt Vos. “Het is niet voor sprinters en ook niet voor klimmers. Het biedt kansen voor een ontsnapping, maar ook voor een sprint. Ook de betere klimmers en de klassiekerspecialisten kunnen hier het verschil maken. Ik denk dat veel teams kansen zien om te winnen.”

Vos won in 2014 de eerste editie van La Course op de Champs-Élysées in Parijs. Vorig jaar zegevierde ze ook in Pau. Vos achterhaalde de Australische Amanda Spratt in de laatste kilometer en was de sterkste op het klimmetje richting de streep.

Anna van der Breggen 2020


Tour gaat vandaag eindelijk van start
Zaterdag 29 augustus, 8.20 uur
Met de dreiging van coronagevallen zo veel mogelijk uitgesloten, gaat de Tour de France zaterdag alsnog van start. Twee maanden later dan gepland door het wereldwijd verspreide virus en met tal van maatregelen vertrekt het peloton vanaf de Place Masséna in Nice. Het is een rit over 156 kilometer waarin twee keer de Côte de Rimiez moet worden beklommen, een helling van de derde categorie. Het lijkt, net als vorig jaar in Brussel, een kans voor de sprinters om de eerste gele trui te veroveren.

Wanneer de renners om 14.00 worden weggeschoten, zijn de vrouwen al klaar. De zevende editie van La Course, de vrouwenwedstrijd bij de Tour, wordt dit jaar op de openingsdag verreden. Ook de vrouwen, die in totaal 96 kilometer afleggen, passeren twee keer de Côte de Rimiez. Het is de vraag of die helling zwaar genoeg is voor wereld- en Europees kampioene Annemiek van Vleuten om het verschil te maken. Marianne Vos kan, net als Van Vleuten, in Nice de wedstrijd voor de derde keer winnen.

De finish van de mannen wordt verwacht tegen 18.00 uur.
Tour de France 2019 - Stage-4


Bernal zag Dumoulin ‘met de dag beter worden’ 
Vrijdag 28 augustus, 13.34 uur
Egan Bernal ontdekte de afgelopen weken de kracht van zijn concurrenten van Jumbo-Visma, die net als hij azen op de eindzege in de Tour de France. De Colombiaan van Ineos zag naar eigen zeggen Primoz Roglic “vliegen” en Tom Dumoulin “met de dag beter worden” in achtereenvolgens de Tour de l’Ain en het Critérium du Dauphiné. In die laatste koers haakte de Tourwinnaar van vorig jaar na drie etappes af met een pijnlijke rug. “Maar het gaat beter.”

“Roglic was de afgelopen wedstrijden de beste man in koers”, vertelde Bernal vrijdag tijdens de persconferentie van zijn ploeg – vanaf zaterdag Ineos-Grenadiers genaamd – die per videoverbinding plaatsvond. “Hij vloog en is zeker een van de kanshebbers in deze Tour. Dumoulin werd steeds beter. En ze hebben een sterke ploeg om zich heen. Nee, dat zie ik niet als een probleem. Het is niet alleen goed voor de wedstrijd, maar ook voor ons. Het voorkomt wellicht dat iedereen naar ons kijkt. We kunnen de verantwoordelijkheid in de koers delen.”

Froome heeft meer tijd nodig
Ineos-teambaas Dave Brailsford liet twee oud-Tourwinnaars thuis: Chris Froome bleek na een zware val veertien maanden geleden nog niet fit genoeg voor een gooi naar zijn vijfde Tourzege. “Hij heeft meer tijd nodig”, legde Brailsford uit. De keuze Geraint Thomas, winnaar van de Tour in 2018, thuis te laten was verrassender. “‘Hij focust zich op de Giro. Maar ik praat liever over de renners met wie we hier zijn. Daar ben ik zeer enthousiast over.”

Geen gedeeld kopmanschap bij de ploeg waarvoor ook Dylan van Baarle weer in actie komt. De status van Bernal is onbetwist. Brailsford: “Hij heeft het recht de leider van deze ploeg te zijn. Egan is een briljant renner en weet sinds vorig jaar wat het is om een Tour te winnen. De rest van de ploeg is er om hem te ondersteunen.” Dat geldt onder meer voor de Ecuadoraan Richard Carapaz, vorig jaar winnaar van de Giro d’Italia.

Bernal, 23 jaar pas, won bij zijn terugkeer na de gedwongen coronapauze meteen La Route d’Occitanie, met een ritzege bij een aankomst bergop. De rugproblemen openbaarden zich met name in de Dauphiné die hij uit voorzorg verliet. “Het voelt nog steeds niet helemaal goed, maar een stuk beter dan in de Dauphiné. Ik heb er hard aan gewerkt en denk dat het zich de komende dagen verder oplost.”

Egan Bernal 2020


Spanning stijgt bij sprinter en kopman Bol
Vrijdag 28 augustus, 13.00 uur
De spanning neemt toe, zegt Cees Bol, de sprinter van Sunweb die aan zijn tweede Tour de France begint. “Maar ik heb de zenuwen nog onder controle.” De 25-jarige Noord-Hollander moet zich, als het zaterdag op een massasprint uitdraait, in de strijd om de eerste gele trui mengen. Met het laatste klimmetje in de heuvels rond Nice op 40 kilometer voor de finish spreekt Bol van een reëel scenario.

De Tourploeg van Sunweb is gebouwd rond Bol en enkele vrijbuiters, een klassementsman ontbreekt. De ‘sprinttrein’ rond Bol werd een week geleden nog aangepast met de keuze voor de Deen Casper Pedersen, die alsnog de voorkeur kreeg boven de eerder aangewezen Duitser Jasha Sütterlin. “Lullig voor Jasha, maar ik ben er wel blij mee. Ik heb de beste ervaringen met Casper. Hij zal mij als laatste in stelling brengen. Daarvoor is Nikias (Arndt) er nog bij, terwijl ook Joris (Nieuwenhuis) en Tiesj (Benoot) een belangrijke rol zullen spelen. Nee, bij die keuze ben ik niet betrokken. Gelukkig, het is nooit leuk om iemand naar huis te sturen.”

Bubbel
Bol debuteerde vorig jaar in de Tour, op het laatste moment aangewezen omdat toenmalig ploeggenoot Tom Dumoulin niet fit bleek. Het was een kennismaking die eindigde na zestien etappes. De gevolgen van een val maakten verder rijden niet raadzaam. Het jaar begon goed met een ritzege in de Ronde van de Algarve en ereplaatsen in Parijs-Nice (4e en 5e). Na de lange coronapauze volgde alleen nog een optreden in Milaan-Sanremo: 137e. “Voor mij de eerste keer. Het ging op zich goed, al had ik niet mijn allerbeste dag ooit. Dat kwam vooral door de warmte en de lengte van de koers, denk ik. Maar ik heb mijn werk voor de ploeg kunnen doen en Michael (Matthews) werd er derde.”

Bol keerde daarna terug naar Alkmaar en trok voor een trainingsstage nog naar de Ardennen, waar hij eerder met de ploeg in een ‘bubbel’ had geleefd op hoogte in Oostenrijk. “Ik ben nu al weer twee keer getest op het coronavirus en zit nu weer helemaal afgesloten met de ploeg”, vertelt hij telefonisch in Nice. “Er zit hier geen andere ploeg in het hotel, maar dat is toeval. Het is wel anders dan anders. We lopen waar mogelijk met een mondkapje op, dat alleen aan tafel afgaat. Zelfs tijdens de massage houden we hem op. Omdat iedereen het doet geeft het wel een gevoel van veiligheid.”

De afgelopen dagen werden de eerste twee ritten, in en rond Nice, verkend. Er liggen kansen zaterdag. “Sommige stukken vielen me tegen, andere waren juist minder lastig dan ik verwachtte. Maar met de laatste klim zo’n 40 kilometer voor de finish is het scenario dat het op een sprint uitdraait goed mogelijk.”

Cees Bol 2020

 

Gerelateerd nieuws

Erik Dekker 2000

De wonderlijke Tour de France van Erik Dekker in 2000: ‘Ik was nog helemaal niet klaar’

10 juli 2024 - Nieuws

Dylan Groenewegen 2024

Dylan Groenewegen verschijnt in Tour de France met bijzondere bril aan start: ‘Hopelijk werkt het’

1 juli 2024 - Nieuws

Uno-X Mobility

Tour de France 2024 | Overzicht van alle ploegen en deelnemers

26 juni 2024 - Nieuws

Intermarché-Wanty

De Tour de France in cijfers: van 884 hotelovernachtingen tot 2600 bidons per ploeg

25 juni 2024 - Nieuws

Michael Kerkhof

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Fiets de Podcast!