De Tour de France kijken wordt nog leuker als je meedoet aan een Tourspel. Het maakt het net wat spannender: ook voor jou valt er iets te winnen aan de meet. Maar waar moet je bij het invullen op letten om goed te scoren? Wij geven wat slimme tips voor je Tourspel – zonder garanties…

Kies je spel

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten Tourspellen zijn. Zo heb je Tourpooltjes met en zonder budget. Bij die mét budget is het puzzelen vooraf een leuke, maar ook onvermijdelijke bezigheid. Want het lukt meestal niet om álle toppers in je team te stoppen, want daar heb je te weinig virtueel geld voor. Dat betekent: keuzes maken. Bij pooltjes zonder budget moet je vaak pakweg vijftien renners invullen en een paar reserves. Let op: bij sommige spellen moet je je selectie dagelijks aanpassen. Bedenk dus of je daar wel elke dag tijd voor hebt, voordat je een spel kiest.

Voorbeelden van spellen: Scorito, AD Wielerspel en Tourploeg.

Neem grote namen

Van de renners die je vooraf als ‘zekerheidjes’ hebt bestempeld, zijn er altijd wel een paar die geen platte prijs rijden. Toch is het raadzaam om renners van de gevestigde orde altijd in je team te nemen. Erop gokken dat Tadej Pogačar in de eerste etappe ten val komt en vervolgens een waardeloze Tour rijdt? Doe maar niet. Vaak wordt het verschil gemaakt bij de outsiders. Heb je net wel die ene luxeknecht die uit de schaduw stapt wanneer de kopman niet presteert? Dan doe je gouden zaken (zie ook ‘Gok goed’).

Zoek de balans

Het is raadzaam om het parcours vooraf uitvoerig te bestuderen. De Tour de France 2024 bevat volgens de organisatie acht vlakke etappes, vier heuvelritten, zeven bergetappes (waarvan vier met aankomsten bergop) en twee tijdritten. Op papier wel een gebalanceerd parcours, maar hoe vlak zijn de vlakke ritten echt? Volgt er misschien niet een pittig heuveltje in de laatste tien kilometer en moeten de pure sprinters daar wellicht de rol lossen? Zorg voor balans in je team en kies voor een goede mix van sprinters, avonturiers en klassementsmannen.

Wissel wijs

De kans dat jouw volledige Tourploeg de finish in Nice haalt, is minimaal. Bij veel spellen mag je wissels doorvoeren. Valt een van je renners geblesseerd uit of haalt iemand de finish niet? Dan neemt een reserve een dag later zijn plek in, in jouw Tourploeg welteverstaan. Ook daarom is het wijs om vooraf het parcours goed te bestuderen. Hoe lastig zijn de etappes in de laatste week, de periode waarin de invallers waarschijnlijk mogen meedoen? Stel dus geen sprinters op als reserve, maar kies voor klimmers. Het is zonde als je voor Phil Bauhaus gaat als de finish ligt op een klim van de buitencategorie.

Selecteer de juiste sprinters

Door vooraf persberichten te lezen van ploegen en media te volgen, kom je al veel te weten over de plannen van de ploegen. Wie is de kopman en wie moet in dienst rijden? Bij veel teams gaat er een heuse sprinttrein mee in dienst van de topsprinter. Dan weet je één ding zeker: van concurrentiestrijd binnen zo’n ploeg is geen sprake. Bij andere ploegen zijn er soms twee sprinters, zeker bij de wat kleinere teams. Een tip: ga altijd voor de absolute kopmannen van wie je weet dat ze sowieso meesprinten. Zo verzamel je de meeste punten.

Gok goed

Het verschil wordt zoals gezegd vaak gemaakt door de verrassingen. Weinigen zullen vorig jaar Adam Yates hebben opgesteld in hun Tourpool. Logisch, want de Brit reed in dienst van Tadej Pogačar. Toch deed hij vaak van voren mee en eindigde hij zelfs als derde op het eindpodium. Carlos Rodríguez werd ook niet vaak genoemd, maar finishte wel als vijfde en pakte veel punten in het jongerenklassement. En wat te denken van Jordi Meeus als winnaar van de slotsprint op de Champs-Élysées? Zo’n gokje in je Tourploeg vol gevestigde namen kan achteraf goud waard blijken te zijn. Soms moet je immers een beetje risico nemen om het verschil te kunnen maken.